Snap
  • gezondheid
  • baby
  • tandjes
  • eerstetandjes

Alles over de eerste tandjes

Wanneer krijgt een kindje zijn eerste tandjes? Bij de geboorte hebben alle kindjes al een melkgebit. Dit is echter nog niet zichtbaar omdat de tandjes zich dan nog verborgen houden onder het tandvlees. Soms is er wel al een soort tandje te zien. Dit is nog geen echte tand, maar dit wordt een geboortetand of glazuurparel genoemd.

Wanneer krijgt een kindje zijn eerste tandjes ?

Bij de geboorte hebben alle kindjes al een melkgebit. Dit is echter nog niet zichtbaar omdat de tandjes zich dan nog verborgen houden onder het tandvlees. Soms is er wel al een soort tandje te zien. Dit is nog geen echte tand, maar dit wordt een geboortetand of glazuurparel genoemd. Meestal is deze grijs of geel gekleurd en in enkele gevallen is deze doorschijnend. Omdat het vaak erg pijnlijk is wanneer de moeder borstvoeding wil geven kan een kinderarts kijken of deze weggehaald kan worden. Wordt hij niet verwijderd, dan valt hij meestal vanzelf uit als de baby enkele weken oud is.

Het eerste echte tandje komt meestal ergens tussen de 5 tot 8 maanden door. Je kunt vooraf al zien waar een tandje gaat komen omdat je daar een wit bobbeltje kunt zien. Meestal komen de tandjes in een bepaalde volgorde door:

  • Als eerste komen de middelste twee ondertandjes
  • Vervolgens komen de twee middelste snijtandjes door
  • Als derde breken de tanden en kiezen in het boven -en ondergebit afwisselend door

Gevolgen van het krijgen van de eerste tandjes

Kindjes hebben lang niet allemaal last van pijn bij het doorkomen van de tandjes. Hebben ze dit wel, dan kan zich dit bijvoorbeeld uiten door middel van diarree, luieruitslag en koorts. Vaak merk je ook dat je kindje erg huilerig is en een beetje uit zijn doen. Heeft je kindje meerdere dagen diarree en/of koorts, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Veel kindjes zullen ook meer gaan kwijlen. Dit komt doordat ze hun vinger vaker in hun mondje stoppen en hierop bijten om zo de druk van de tand te verminderen. Als ouder kun je met je vinger en wat koud water de desbetreffende plek licht masseren om de pijn wat te verlichten. Ook zijn er speciale bijtringen die je in de koelkast kunt leggen en die zo voor verlichting zorgen.

Wanneer beginnen met poetsen?

Zodra het eerste tandje doorgekomen is kun je meteen beginnen met poetsen. Er zijn speciale tandenborstels voor kindjes. Je herkent ze aan de kleinere kop en de zachte haartjes. Vaak moeten kinderen eerst wennen aan de smaak van tandpasta. Je hoeft niet meteen de hele tandenborstel vol te smeren met tandpasta. Laat je kindje hier rustig aan wennen.

Tandjes en borstvoeding

Meestal is het geen probleem wanneer de tandjes doorkomen. Met het drinken aan de borst wordt de melk uit de borst gezogen en hier is het gebit niet bij nodig. Mocht een baby bijten, dan kun je hem na de beet van de borst afhalen en pas na een tijdje (15-20 minuten) weer aanleggen. Zo leert de baby dat het bijten gevolgen heeft en zal hij dit snel afleren. Echter wanneer de baby vlak na het aanleggen bijt, dan kan het zijn dat de toeschietreflex nog niet goed op gang is gekomen waardoor er nog maar weinig melk achter de tepelhof zit. Ook wanneer de borst ver leeg gedronken is kan een baby wel eens bijten in plaats van zuigen.

Annemiek2's avatar
9 jaar geleden

Als je bang bent gewoon naar de huisarts gaan. Ik dacht een splinter te zien in de vinger van mijn zoontje, ik kreeg hem nietuit zijn vinger en heb de huisarts gebeld. Het bleek niets te zijn. Vonden ze niet erg. Om de pijn te verlichten kun je chamodent overwegen. Deze pakt ook andere dingen aan met tandjes krijgen zoals de dunne luiers. Misschien is het wel verstandig om even te overleggen met het cb of de huisarts wat je wel en niet kunt geven. Naast chamodent heb je ook dentinox. Hier heb ik geen ervaring mee. Heel veel sterkte voor jullie met het krijgen van de tandjes

bluemoonm's avatar
9 jaar geleden

Need some advise... Mijn mannetje van nu 11 maanden oud heft inmiddels de eerste 4 tandjes. deze kwamen met 9 maanden alle 4 tegelijk en hij heeft daardoor 3,5 week lang koorts van gemiddeld 39 graden gehad en tot slot een oorontsteking door waarschijnlijk verminderde weerstand. daarvoor benig 3 x bij de huisarts geweest en die vond dat het maar niks was en dat het niet erg is dat je kind zolang zo hoge koorts heeft. Nu met 11 maanden komt er rechts onder een tandje bij. nr 5 word dat. sinds dat begon heeft hij inmiddels alweer 3 dagen 39,5 tot 40,3 graden koorts . Hij eet en drinkt wel goed maar heeft ook dunne luiers. Hij heeft er enorm veel last van deze keer kwa pijn dit was de vorige keer helemaal niet. Nu is mijn vraag waneer je nou aan de bel moet trekken wbt koorts. want levert dit bv ook extra druk op het hart ? Mijn kindje heeft de stempel hartpatiënt ondanks dat zijn afwijking operatief is ''gemaakt'' en hij er in principe geen last van heeft. Maar ik wil niet een mama zijn die voor elk dingetje naar de HA gaat. Maar wil ook niet er te lang mee lopen. tips ideeen adviezen?

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.