Snap

Kan ik een baby betalen?

Voordat je zwanger raakt vraag je je vast al af wat een baby kost. Veel kosten heb je zelf in de hand, andere kosten zijn afhankelijk van je eigen situatie.

Voordat je zwanger raakt, vraag je je vast al af wat een baby kost.  Veel kosten heb je zelf in de hand, andere kosten zijn afhankelijk van je eigen situatie. Het CBS heeft berekend dat 1 kind 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost, 2 kinderen 26%, 3 kinderen 33% en 4 kinderen 40%.  

Baby en verzekeren

Bij het krijgen van een baby horen veel medische kosten. Bevallen, kraamzorg, echo's en andere onderzoeken. Voor welk soort bevalling je ook kiest, iedere verzekering gaat hier weer anders mee om. Laat je goed informeren en vraag naar de eventuele kosten die je zelf moet betalen. Vanuit de basisverzekering wordt een deel van je kraamzorg vergoed. Bekijk hoe je verzekerd bent. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Tip! Regel je kraamzorg op tijd!

 

De 'baby uitzetlijsten'

Bij alle babywinkels liggen ze en vaak krijg je van de zorgverzekering ook een uitzetlijst met wat je allemaal nodig hebt voor je kleine baby. Van babykamer tot hydrofiele luiers en van kinderkleertjes tot box. In de babywinkels en warenhuizen is alles te krijgen van 'kleine' tot grote 'prijzen'. Je kunt het zelf zo duur maken als je wilt. Bedenk van tevoren goed wat je te besteden hebt, wat je écht nodig hebt en wat je later eventueel ook nog wel aan kunt schaffen. Tip! Bedenk ook hoe lang je kleintje iets nodig heeft en of je het ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Op Markplaats of andere veilingsites worden bijvoorbeeld genoeg spullen voor de baby voor een klein prijsje aangeboden die vaak maar kort gebruikt zijn of soms zelfs nog helemaal nieuw zijn.

 

Een baby? Kosten/Baten!?

Werken jij en je partner allebei en gaan jullie beiden, of één van jullie minder werken na de komst van de baby? Het maandelijkse inkomen zal dan dus dalen. Ga je minder werken dan zullen de kosten voor gas en licht ook hoger worden omdat je meer thuis bent. Pak je vaker de auto voor het gemak? Dan zitten daar weer extra kosten aan verbonden. Hier moet je wel rekening mee houden.

Gaat je baby straks naar een Kinderdagverblijf of naar een gastouder ? Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je graag wilt. De kosten voor een gastouder liggen meestal lager, omdat je daar alleen de uren betaald die je kleintje aanwezig is. Een Kinderdagverblijf rekent in dagdelen. Breng je je kindje maar voor een paar uur weg, dan betaal je wel 1 of misschien zelfs 2 dagdelen.

Via toeslagen ontvang je een (groot) deel weer terug van de belastingdienst!

Denk aan je verzekeringspolissen, deze moeten ook aangepast worden. In sommige gevallen zul je ook daar meer kosten maken.

Geef je borstvoeding dan zul je, zolang je dit geeft, de kosten voor flesvoeding uitsparen. Flesvoeding is prijzig en de eerste maanden heb je er veel van nodig. Na de geboorte zul je ook kinderbijslag ontvangen en ook kun je in sommige gevallen (afhankelijk van het inkomen) kindgebonden budget ontvangen van de belastingdienst. Een kind kost geld maar zoals gezegd kun je het zelf zo duur maken als je zelf wilt. Vraag in je omgeving eens wat rond, vaak hebben mensen nog een hoop dingen die ze niet meer gebruiken en er graag vanaf willen.

 

Vind jij de kosten van een baby meevallen of juist niet? Reageer ook!

 

Geschreven door mama Carmen