Snap

Hoe kom ik rond met kinderen en weinig geld?

Iedereen krijgt al de kriebels bij het horen van het woord voor weinig geld. Crisis, in de woordenboeken vertaald als een periode waarin iets heel erg... >>

Crisis

Iedereen krijgt al de kriebels bij het horen van het woord voor weinig geld. Crisis, in de woordenboeken vertaald als een periode waarin iets heel erg slecht is, een noodsituatie, een omslagpunt met een neerwaartse beweging, een ramp, een faillissement of een plotselinge ineenstorting. Dat klinkt allemaal niet heel erg positief. Dagelijks kun je het lezen in de kranten, je hoort het op het nieuws op tv of op de radio. Nederland moet op de centen letten.

Vanwege de bezuinigingen en de crisis zijn er ook een hoop gezinnen waarbij een of zelfs soms twee ouders zonder werk zijn komen te zitten. Dat zorgt voor veel spanningen binnen het gezin. Het is dan ook een grote uitdaging om met het kleine budget wat ze dan hebben toch rond te komen, want je wilt toch goede luiers voor je kindje, verse groenten op tafel kunnen zetten en ook nog een wat anders doen dan alleen thuis zitten. Hieronder wil ik dan ook wat tips geven voor gezinnen met kinderen die rond moeten komen met weinig geld.

Goedkoop leuke dingen doen

Elk kind vind het natuurlijk erg leuk om naar de efteling te gaan, ponypark slagharen, dierentuin of een ander soortgelijk pretpark. Vroeger kon je nog voor 10 gulden naar binnen, maar tegenwoordig is 30 euro niks. En dan ben je nog maar alleen binnen zonder iets te eten of drinken. Zo’n uitje is niet meer iets wat je zomaar kan doen, daar moet je een tijd voor sparen en doe je misschien een keer in het jaar.

Wat kan je dan nog meer allemaal voor leuke dingen doen die niet veel geld kosten of zelfs gratis zijn? Dat vinden ouders vaak lastiger om te bedenken. Ik vermoed dat dat ook komt doordat ze er dan zelf meer moeite voor moeten doen. Een leuke picknick in het park vraagt om een goede voorbereiding. Je zal zelf de sandwiches en hapjes moeten maken en zelf naar het park moeten gaan, alhoewel je dit tegenwoordig ook allemaal voor een dure prijs kunt laten organiseren. Maar goed dat geld is er niet.

Het is altijd belangrijk om je oren en ogen open te houden. Vaak worden in vakanties en op feestdagen ook leuke dingen georganiseerd in de buurt. Denk maar aan een schaapscheerdersfeest of een leuke speurtocht in de buurt. Ook bij buurt- en speeltuinen worden regelmatig leuke dingen gedaan die gratis zijn. Met een beetje creativiteit kun je heel ver komen. Gebruik oude materialen om er wat nieuws van te maken. Kinderen hebben fantasie genoeg en kunnen zich soms uren vermaken met bijvoorbeeld een oude deken die ze als tent gebruiken.

A of B

Daarnaast is er meer in het huishouden dan leuke activiteiten doen. De boodschappen, de huur, water en energie kosten ook allemaal een hoop geld. Tegenwoordig zijn er gelukkig een hoop goede B merken die veel goedkoper zijn dan een A merk. Wat soms ook grappig is, is dat ze vaak in dezelfde fabriek gemaakt worden en er aan het einde alleen een ander merkje op plakken. Dus waarom zou je niet een keer goedkoper wasmiddel gebruiken in plaats van je oude vertrouwde dure merk? Proberen kan geen kwaad.

Al met al blijft het lastig om met een klein budget rond te komen en ben je continu aan het opletten wat je wel of niet kan doen, dat drukt soms de pret. Maar aan de andere kant is ook de realiteit dat mensen met een klein budget veel meer waarderen en sneller tevreden zijn. Daar kunnen anderen nog wel eens wat van leren.

Geschreven door mama Linda