Snap

Krijgt mijn baby genoeg voeding?

Tips inclusief informatieve video!

Drinkt mijn baby genoeg? Het is een vraag die veel moeders zichzelf stellen, vooral wanneer je borstvoeding geeft. In dit artikel vind je tips over of je baby genoeg voeding binnenkrijgt.

Hoeveelheid melk die een baby nodig heeft

Het is normaal dat pasgeboren baby's kleine hoeveelheden moedermelk drinken, omdat hun magen nog klein zijn. Naarmate de baby groeit, neemt de hoeveelheid melk die hij nodig heeft geleidelijk toe. Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. 

Baby’s hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft.

Signalen dat je baby genoeg drinkt

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je baby genoeg borstvoeding krijgt. Een tevreden en ontspannen baby na een voedingssessie is een goed teken. Andere positieve signalen zijn een gezonde gewichtstoename, regelmatige plasluiers en ontlasting, en een actieve en alerte baby tussen de voedingen door. Als je baby goed groeit en tevreden lijkt, kun je er meestal op vertrouwen dat hij voldoende gevoed wordt. Je borsten voelen zachter aan na het borstvoeden. Je baby heeft namelijk melk gedronken, waardoor de stevigheid van je borsten is afgenomen.

Signalen dat je baby mogelijk niet genoeg drinkt

Signalen dat je baby mogelijk niet genoeg drinkt, zijn: onvoldoende gewichtstoename, weinig plasluiers en ontlasting, prikkelbaarheid, constant huilen na voedingen, en een slaperige en lusteloze baby. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen.

Hoe vaak moet je je baby voeden?

In de eerste paar maanden hebben baby's vaak behoefte aan 8 tot 12 voedingen per dag. Dit lijkt misschien een hoop - en je vraagt je wellicht af of ze bij elke voeding voldoende binnenkrijgen – maar houd in gedachten dat je nieuwe baby een klein buikje heeft en dat deze regelmatig bijgevuld moet worden. 

Het is belangrijk om te luisteren naar de hongersignalen van je baby en hem op verzoek te voeden. Sommige baby's geven duidelijke signalen wanneer ze honger hebben, terwijl andere mogelijk moeten worden gewekt voor voeding. 

Na twee maanden zal de frequentie afnemen en met vier a zes maanden zal het aantal voedingen op ongeveer vijf a zes zitten.

De duur van een voedingssessie

De duur van een voedingssessie kan variëren van baby tot baby. Sommige baby's nemen snel een volledige voeding op in 10 tot 15 minuten, terwijl andere langer nodig hebben, tot 20 tot 30 minuten per voeding. Het is belangrijk om je baby de tijd te geven die hij nodig heeft om te drinken en te observeren of hij tekenen van verzadiging vertoont. Het laten drinken aan beide borsten kan helpen bij het stimuleren van de melkproductie.

Het belang van gewichtstoename

Gewichtstoename is een belangrijke indicator om in te schatten of je baby genoeg drinkt. Het is normaal dat baby's in de eerste paar dagen na de geboorte een beetje gewicht verliezen, maar daarna moeten ze geleidelijk aan beginnen met aankomen. Door de gewichtstoename regelmatig te controleren, weet je of je baby goed groeit en voldoende gevoed wordt.

Wat is een gezonde gewichtstoename?

Een gezonde gewichtstoename voor een baby kan variëren, maar over het algemeen wordt een gemiddelde gewichtstoename van ongeveer 150 tot 200 gram per week als normaal beschouwd. Dit een richtlijn en het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en zijn eigen groeipatroon heeft. Sommige baby's kunnen iets meer of iets minder aankomen, en dat kan nog steeds als gezond worden beschouwd zolang ze zich goed ontwikkelen en voldoende voeding binnenkrijgen.

Observeren van plasluiers en ontlasting

Ook het observeren van plasluiers en ontlasting is een belangrijke manier om te controleren of je baby voldoende voeding binnenkrijgt en een gezonde spijsvertering heeft. Hier zijn enkele richtlijnen om te bepalen wat normaal is:

Hoeveel plasluiers per dag zijn normaal?

In de eerste paar dagen na de geboorte kunnen baby's enkele natte luiers produceren, omdat de hoeveelheid moedermelk die ze drinken nog klein is. Naarmate de voeding toeneemt, zullen baby's meestal 6 tot 8 natte luiers per dag hebben. Een natte luier wordt beschouwd als een teken van voldoende vochtinname. De urine moet lichtgeel van kleur zijn en een milde geur hebben.

Wat is normale ontlasting voor een baby?

De ontlasting van een baby kan variëren in kleur, textuur en frequentie, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de voeding en de leeftijd van de baby. Over het algemeen hebben pasgeboren baby's meconium, een donkere, plakkerige ontlasting die binnen de eerste paar dagen verandert. Daarna wordt de ontlasting geleidelijk aan lichter van kleur en krijgt het de typische gele, mosterdachtige kleur bij borstgevoede baby's.

De frequentie van de ontlasting kan ook variëren. Sommige baby's poepen na elke voeding, terwijl anderen minder vaak poepen, soms zelfs maar eens in de paar dagen. Zolang de ontlasting zacht is en de baby zich comfortabel voelt, wordt dit als normaal beschouwd.

Het is belangrijk om eventuele veranderingen in de plasluiers en ontlasting van je baby op te merken en te bespreken met de huisarts als er zorgen zijn. 

Kijktip: in de video hieronder vertelt Annemarije, gecertificeerde Doula, alles over borstvoeding!

7 jaar geleden

Vermoedelijke informatie fout!. Er wordt gesteld; gemiddeld 5 ons per week = een halve kilo per week, dus na 3 mnd ( 13 wkn ) is het kind volgens jullie berekening minimaal 6,5 kilo gegroeid en na een half jaar + 4 kg. Dit betekent; geboorte gewicht 3,5 kg + 6,5 + 4 = 14 kg in 9 mnd. Dit klopt niet. gemiddeld kan je stellen na een jaar 3 tot 4 x geboortegewicht in een jaar.

7 jaar geleden

Idd. Ik gaf voeding op verzoek en al vanaf het begin sliep mijn dochter van 23 tot 6 uur. Ze kwam ongeveer 160 gram per week aan en was 4,5 kg bij de geboorte. Volgens het bureau moest ik haar in de nacht wakker maken voor een voeding, omdat ze minder aankwam dan het gemiddelde. Ja daag.......ik volgde mijn moedergevoel. Als een kindje honger heeft bij bv dan komt die gewoon vaker. Als je gezond bent en gezond eet en drinkt dan regelt "de natuur" het wel.

7 jaar geleden

"Een ruwe leidraad: In de eerste maand moet je baby 5-10 ons per week aankomen" Een 500 tot 1000 gram per week aankomen? Dat is veel teveel, daar wordt natuurlijk per maand bedoeld. Kijken naar je kindje als belangrijkste graadmeter of je kindje genoeg binnen krijgt. Aantal voedingen of duur van de voeding zegt niets. Leer hoe je kunt zien dat je kindje EFFECTIEF drinkt. Dat er na zoveel maanden een voeding af moet, is ook geen waarheid voor alle kinderen. Sommige kindjes gaan als ze de wereld ontdekken wat onrustiger drinken en hebben dan juist een extra voeding nodig om in te halen, bijvoorbeeld 's nachts. Dat is geen teken dat je niet genoeg voeding hebt voor je kindje!

7 jaar geleden

je kindje geel gaat zien is dit ook een reden om bezorgd te zijn. Zeker als het niet snel bijtrekt. Dan moet je het bulirium (ik weet niet goed hoe ik het schrijven moet) gehalte na laten kijken.