Eetschema en slaapschema baby bij borstvoeding
Van nature geven de meeste vrouwen hun baby borstvoeding. In borstvoeding zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft, zeker in de eerste 6 maanden is dit alles wat hij nodig heeft. In de regel bepaalt het kindje, zeker wanneer zo heel jong zijn, wanneer hij wil drinken.
Van nature geven de meeste vrouwen hun baby borstvoeding. In borstvoeding zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft, zeker in de eerste 6 maanden is dit alles wat hij nodig heeft. In de regel bepaalt het kindje, zeker wanneer zo heel jong zijn, wanneer hij wil drinken. In het begin kan het even duren voor de handigheid erin zit en de borstvoeding fijn verloopt. Soms kunnen baby’s heel veel behoefte hebben aan de geborgenheid en veiligheid van mamma’s borst en kan de borstvoeding ook als troost of ‘slaapmutsje’ dienen.
Borstvoeding en slapen
Er wordt vaak gedacht dat kindjes die geen borstvoeding krijgen sneller doorslapen, maar dit is echt een fabel. Borstvoedingskindjes drinken wat ze nodig hebben en de ene dag is dat meer dan de andere dag. Wel is het vaak een voordeel om tijdens de nachtvoedingen de kleine lekker aan de borst weer in slaap te laten vallen. Het zegt dus niks over minder snel verzadigd worden. Gemiddeld komen baby’s tot de leeftijd van 8 weken 6 tot 8 keer per dag. Dit kan per kindje sterk verschillen!
In deze leeftijd slapen baby’s nog veel tussen de voedingen door, vaak bestaat de dag vooral uit voeden en slapen Tot de 6 maanden hebben baby’s alleen (moeder)melk nodig en is het niet nodig om bijvoeding te geven. Er wordt zelfs afgeraden om (bijvoorbeeld bij warm weer) extra water te geven, omdat de baby dan de borstvoeding minder zal drinken en dit weer invloed kan hebben op de hoeveelheid melk. Tot de 6 maanden hebben de meeste baby’s tussen de 4 en 6 voedingen op een dag.
Bijvoeding vanaf 6 maanden
Als baby’s 6 maanden geweest zijn, beginnen de meeste moeders om bijvoeding te introduceren. Dit kan bijvoorbeeld met een fruit- of groentehapje of door pap. Er zijn verschillende soorten pap op de markt, welke zelfs al vanaf 4 maanden gegeven kunnen worden. Wanneer baby’s bijvoeding krijgen, kunnen ze minder behoefte krijgen aan de borstvoeding, maar dit hoeft niet altijd. Wanneer kindjes eenmaal goed gewend zijn aan bijvoeding, vallen er dus vaak borstvoedingsmomenten weg die vervangen worden door groente en fruit en een bordje pap. Ook gaan kindjes leren om andere dingen te drinken, zoals water, vruchtensap of limonadesiroop. Een voorbeeld voor een kindje van 7/8 maanden is bijvoorbeeld:
- Ontbijt: Borstvoeding <li>Tussendoor: Fruithapje</li> <li>Lunch: Een boterham (evt. zonder korstjes) of een bordje pap met moedermelk</li> <li>Tussendoor: Een broodkorstje om te sabbelen, of een kinderkoekje met wat water of limonadesiroop</li> <li>Avondeten: Groentehapje</li> <li>Laatste voeding voor het slapen gaan borstvoeding</li> </ul>
Dit verschilt per kindje uiteraard, ieder kindje heeft weer een ander schema en regelmaat. Rond deze leeftijd doen de meeste kindjes nog wel 2 slaapjes overdag. Bijvoorbeeld in de ochtend en een slaapje in de (na)middag. Vaak worden ze laat in de avond of ’s nachts ook nog wakker voor een extra voeding.
Vanaf 9 maanden tot 1 jaar
De meeste kindjes zijn rond een maand of 9 wel gewend aan meer vaste voeding. Door steeds voorzichtig verschillende producten te introduceren, leert je kindje aan verschillende smaken wennen en zo kan je ontdekken wat je kindje lekker vindt en of hij niet allergisch is. Meestal gaan de meeste kindjes rond deze tijd ook de nachten goed doorslapen zonder een laatste late voeding of nachtvoeding, maar nogmaals, dit kan per kindje verschillen. Er zijn veel kindjes die de geborgenheid van mamma gewoon even nodig hebben en toch ’s nachts een voeding vragen.
Rond deze leeftijd eten de meeste kindjes ook goed een boterham, yoghurt of vla en meer verschillende groenten en fruit. Varieer hier mee en ontdek wat je kindje lekker vindt. Zo werk je er ook langzaam naar toe dat je kindje ‘met de pot mee’ gaat eten. De meeste kindjes van deze leeftijd slapen nog steeds wel 1 of 2 slaapjes overdag en kunnen over het algemeen de nachten doorslapen. Vanaf de leeftijd van 1 jaar ‘mogen’ kindjes in principe alles eten. Blijf wel opletten met gekruid eten, vet eten en teveel aan suikers. Het is in principe niet nodig om zelf met de borstvoeding te stoppen wanneer het kind nog niet aan geeft dat hij geen voedingen meer wil. Dit is bij iedereen voor zich, maar het is alleen maar goed om na de leeftijd van 1 jaar nog borstvoeding te geven.
Conclusie
Geen enkele baby of kindje is hetzelfde, blijf dat onthouden en vergelijk je eigen kindje niet teveel met andere kindjes. Het ene kindje slaapt heel makkelijk en graag en maakt al snel lange nachten zonder extra voedingen, daar waar het andere kindje beduidend minder slaap nodig heeft en graag nog extra voedingen en borstvoedingsmomenten vraagt. Volg het ritme van je kindje en probeer hierin mee te gaan, je zal zien dat hij vanzelf leert om de nachten door te slapen en aan gaat geven hoeveel eten en borstvoeding hij nog nodig zal hebben.
Hoe pak jij dit aan? Heb je tips? Laat het weten in een reactie!