
Borstvoeding pijnlijk?
Heb je pijn tijdens het geven van borstvoeding? Erg vervelend en je bent zeker niet de enige. In dit artikel geven we je graag tips en adviezen voor als borstvoeding pijnlijk is.
Je hebt het bij iedere borstvoedingscursus gehoord en in ieder borstvoedingsboek gelezen. Je hebt er alles aan gedaan om je voor te bereiden op de borstvoedingsperiode en in je hoofd zag je jezelf al sereen op een schommelstoel je kindje voeden. En daar zit je dan... Met kloven in je tepels hoop je iedere minuut dat je kindje maar niet wakker wordt en weer gevoed moet worden.
Als het dan toch etenstijd is, zit je met tranen in je ogen de pijn te verbijten. Pijnlijke tepels zijn geen grapje en kunnen zelfs zo gehavend raken, dat de vellen erbij hangen en ze iedere voeding openspringen en gaan bloeden. Maar gelukkig hoeft het niet zo ver te komen. Wat zijn nou de oorzaken van pijnlijke tepels en nog belangrijker: wat kun je er aan doen?
Redenen dat borstvoeding pijnlijk is
Hieronder vertellen we je graag welke redenen er kunnen zijn dat borstvoeding geven pijnlijk is.
Verkeerde aanhap
Er is eigenlijk maar één hoofdoorzaak van pijnlijke tepels en dat is een verkeerde aanhap van je kindje. Bij een goede aanhap is het hoofdje van je kindje iets naar achteren gekanteld. Je kindje heeft een grote hap, waarbij hij je hele tepel plus een groot gedeelte van je tepelhof in zijn mondje heeft. De onder- en bovenlip van je kindje zijn naar buiten gekruld.
De bovenlip gaat over een kleiner gedeelte van de tepelhof dan de onderlip. En het tongetje zit om de onderkant van je tepel. Om deze goede grote aanhap te krijgen kun je met je tepel tegen de bovenlip van je kindje te bewegen. Je kindje doet automatisch zijn mondje wijd open. Op dat moment trek je je kindje naar je borst toe.
Ook moet je letten op de houding van je kindje. De neus van je kindje is op dezelfde hoogte als je tepel voordat je aanlegt. Om zijn mondje om je tepel te krijgen, kan hij niet anders dan zijn hoofdje naar achteren te kantelen. Zo raakt het neusje tijdens het voeden je borst niet. Verder moet je kindje in 1 rechte lijn liggen. Zijn hoofdje moet dus niet draaien om bij de borst te kunnen komen.
Onwennigheid
Een verkeerde aanhap kan verschillende oorzaken hebben. De simpelste reden is natuurlijk dat jij en je kindje nog onervaren zijn en allebei moeten wennen. Maar na een paar dagen hoort dit gewoon over te gaan. De pijn die je dan alleen nog maar mag voelen, zoals je ook op je cursus gehoord hebt, is die van het toeschietreflex. Deze hoort na een minuutje voeden weg te ebben. Heb je na een paar dagen nog steeds blijvende pijn, dan is er meer aan de hand.
Kloven
Als in de eerste dagen de aanhap zo slecht is geweest, dat je hele erge kloven hebt gekregen, kan dit een reden van langdurigere pijn van de tepels zijn. Deze kloven zijn niet in een paar dagen te genezen. Bij lichte kloven is het van belang om ze aan de lucht te laten drogen. Soms helpt het om er een druppeltje moedermelk in te laten trekken. Ook is het van belang om je borsten niet te vaak te wassen. Eén keer per dag is genoeg en zeep is niet nodig.
Mocht dit niet baten, dan zijn er veel zalfjes op de markt die ook verlichting kunnen geven, waarvan Bepanthen de bekendste en makkelijkste is, omdat je die er voor het voeden niet af hoeft te halen. Soms is zelfs dit niet genoeg. Dan bestaan er nog gelpads, zoals Mothermates. Deze pads bevatten een gel met een bestanddeel die ook in het ziekenhuis wordt gebruikt om wonden sneller te doen genezen. Binnen een paar dagen horen de kloven dan wel te genezen.
Soms wordt er ook geadviseerd om een paar dagen te kolven of om tepelhoedjes te gebruiken, om je tepels zo wat rust te geven. Toch kun je dit advies vaak beter in de wind slaan. Ten eerste moet je er goed op letten dat de tepelschelpen de juiste maat hebben, omdat je anders alsnog kloven kunt krijgen. Ten tweede kunnen deze manieren voor tepel/speen verwarring zorgen. En als laatste kunnen ze voor een afname in je melkproductie zorgen en op die manier dus averechts werken.
Vlakke of ingetrokken tepels
Sommige vrouwen hebben vlakke of zelfs iets ingetrokken tepels. Het is voor een kindje dan lastiger om aan te happen en daarmee ook om juist aan te happen. Als dit voor de problemen zorgt, kun je met je hand de eerste druppels melk voor iedere voeding uit je borst kolven, zodat je tepel wat naar buiten komt te staan en je kindje makkelijker kan aan happen. Als je met de hand kolft, doe dit dan wel voorzichtig, zodat je geen melk kliertjes dichtdrukt.
Ook is het van belang om niet te lang tussen de voedingen te laten. Bij stuwing kunnen je borsten aanvoelen als ballonnetjes, waarbij je kindje de aanhap bij vlakke of ingetrokken tepels helemaal lastig kan vinden. Uiteindelijk kunnen na een tijdje je tepels door de langdurige borstvoedingsperiode in neutrale stand iets naar buiten komen te staan, wat ook helpt.
Candida Albicans (spruw)
Ook spruw kan zorgen voor pijnlijke tepels en pijn diep in de borst. Vooral als de pijn ineens op komt zetten na een periode van pijnloos voeden moet hier extra aandacht aan besteed worden. Daarnaast kan een kindje witte plekjes in zijn mond hebben en pijn hebben bij het drinken. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel en dus is een schimmelwerend middel aan te bevelen. Deze moet ieder lid van het gezin gebruiken om de schimmel echt uit te roeien. Maar ook hier geldt dat een goede aanhap van het kindje voor pijn verlichting kan zorgen.
Tongriempje of lipbandje
Een te kort tongriempje of een te strak lipbandje kunnen ook een goede aanhap in de weg staan en dus voor pijnlijke tepels te zorgen. Bij een te kort tongriempje, wordt de tong van je kindje belemmerd en is het lastig voor hem om zijn onderlipje om je borst te krullen. Een tongriempje is vrij makkelijk te constateren en met een kleine ingreep, kan het ook makkelijk verholpen worden.
Een te strak lipbandje is minder bekend als probleem wat voor pijnlijke tepels zorgt. Hierbij wordt de beweging van de bovenlip belemmerd, waardoor je kindje moeite heeft met zijn bovenlip om je borst heen te krullen. Vaak zuigt je kindje zijn lipje wat naar binnen. Ook dit is met een kleine ingreep makkelijk te verhelpen, maar dan moet je wel een KNO arts vinden die het bandje wil klieven.
Syndroom van Raynaud
Dan bestaat er nog het syndroom van Raynaud. Hierbij trekken de tepels wit weg na het voeden en voel je een brandende pijn. Als de tepel weer kleur krijgt, verandert de brandende pijn in een kloppende pijn. Dit wordt veroorzaakt door een spasme van de bloedvaten. Ook hier is een goede aanhap van belang. Daarnaast kun je na het voeden je borsten warm houden, om de reactie van je borsten tegen te gaan. Als dit niet helpt, kan vitamine B6 multi complex een uitkomst bieden. Als laatste redmiddel bestaat er nog een medicijn (nifedipine) om deze pijn tegen te gaan.
Lactatiekundige
Als jij 1 van de moeders bent waarbij het voeden ook na een paar dagen nog geen pretje is, maak dan een afspraak met een lactatiekundige. Deze kijkt een voeding met je mee en kan precies zien of je je kindje goed hebt aangelegd of de aanhap goed is en wat er eventueel verder aan de hand is. Hoe sneller je van de pijn af bent, hoe groter de kans dat je langer borstvoeding geeft. Dus zo’n afspraak is zeker de moeite waard. En weet; je bent niet de enige!
Heb je nog meer vragen over het voeden van je kindje? Klik dan hier en kijk de vele video's of lees de tips van onze experts.
Geschreven door mama Lara