Borstvoeding en cafeïne
De meeste borst voedende moeders kunnen gewoon cafeïne drinken, mits met mate. Sommige baby’s, vooral de baby’s onder de 6 maanden kunnen gevoeliger zijn voor het gebruik van cafeïne door moeder.
Borstvoeding en cafeïne
De meeste borst voedende moeders kunnen gewoon cafeïne drinken, mits met mate. Sommige baby’s, vooral de baby’s onder de 6 maanden kunnen gevoeliger zijn voor het gebruik door moeder. Baby’s waarvan de moeder tijdens de zwangerschap helemaal geen cafeïne tot zich heeft genomen blijken sterken te reageren hierop. Als jouw kindje nu gevoelig is zegt dat niet dat het over een tijdje nog steeds zo is. Ben je nu genoodzaakt helemaal te stoppen met de inname, probeer het dan over een paar maanden nog een keer. Allicht reageert je baby er dan minder sterk op.
Hoe weet ik of mijn kindje gevoelig is voor cafeïne?
Is jouw baby opvallend alert ( niet willen slapen, grote open ogen) of juist extreem prikkelbaar en gebruik je dagelijks veel cafeïne probeer dan een week of 2 -3 geen of minder te gebruiken. Kijk naar je kindje om te zien of het gedrag verandert. Besluit je helemaal te stoppen, probeer dat dan geleidelijk te doen. Het van de een op de andere dag stoppen met cafeïne gebruik kan leiden tot hoofdpijn of andere verschijnselen.
Waar zit cafeïne in?
Cafeïne zit niet alleen in koffie en cola. Ook in theebladeren, ijsthee, energiedrankjes, chocolade en chocolademelk. Maar ook in kruidenachtige producten zoals guarana en groene thee. Het hangt van het soort koffie of thee af hoeveel mg. er in zit. Koffie gemaakt van Robusta bonen bevat meer dan koffie gemaakt van Arabica bonen. Op de website van het voedingscentrum vind je een overzicht van de hoeveelheden cafeïne per product.
Vrije alternatieven
Kruidenthee, cafeïne vrije cola of cafeïne vrije koffie zijn alternatieven voor moeders die minder cafeïne willen gebruiken. Zelfs cafeïne vrije koffie is niet helemaal cafeïne vrij. Per kopje bevat het 2 tot 4 milligram cafeïne.
Hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie!