Alles over kapotte en bloedende tepels en borstvoeding geven
In de eerste week ben je veel aan het oefenen met het aanleggen en je tepels moeten nog wennen aan het geven van borstvoeding. Gevolg: kapotte tepels of tepelkloven.
Veel moeders vinden het ontzettend leuk, gezellig en gezond om je baby borstvoeding te geven. Borstvoeding geven is heel gezond voor de moeder en voor de baby. De eerste zes maanden heeft je baby voldoende aan borstvoeding. Er wordt ook geadviseerd om je baby de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Meestal gaat het geven van borstvoeding goed, soms niet. Het is vervelend als de borstvoeding niet goed gaat.
Tepelkloven
Je hoort van sommige moeders dat ze tepelkloven hebben gekregen tijdens de borstvoeding. Sommige moeders zullen zichzelf afvragen wat tepelkloven zijn. Je kunt tepelkloven het beste omschrijven als kleine wondjes rondom je tepel. Voordat je de baby gaat voeden zit er vaak een korstje op en tijdens het voeden gaat het korstje er meestal vanaf en dat kan erg pijnlijk zijn. Soms heb je als moeder helemaal geen zin meer om te voeden als je tepelkloven hebt. En je wilt het liefste dat je helemaal geen tepelkloven hebt.
Het kan voorkomen dat een tepelkloof gaat bloeden tijdens het voeden van je kindje en dat is niet erg voor de baby als de baby dan wat van jouw bloed binnen krijgt. Als je baby na de borstvoeding spuugt kun je wat bloed terug zien en dat kan er niet prettig uitzien. Er is niets mis mee als dit gebeurt.
Hoe kunnen tepelkloven ontstaan?
Meestal ontstaan tepelkloven doordat de baby niet goed is aangelegd. Vaak ontstaan tepelkloven in de eerste week van de borstvoeding. De kraamverzorgster kan je goed uitleggen hoe je je kindje het beste kunt aanleggen. In de eerste week ben je veel aan het oefenen met het aanleggen en je tepels moeten nog wennen aan het geven van borstvoeding. Tijdens het oefenen van het aanleggen en doordat je tepels nog niet helemaal gewend zijn aan het geven van borstvoeding kunnen ze gemakkelijk kapot gaan.
Borstvoedingscafés
In diverse steden zijn er borstvoedingscafés waar lactatiedeskundigen aanwezig zijn waar je vragen aan kunt stellen en ze kunnen je goede praktische adviezen en tips geven. Tevens geven ze hele goede informatie over borstvoeding. Voor alle vragen over borstvoeding kun je terecht bij het borstvoedingscafé, bijvoorbeeld vragen over hoe kunnen tepelkloven ontstaan en hoe kun je het voorkomen hoe gaat kolven op het werk, nachtvoedingen, vast voedsel. Aanstaande moeders kunnen ook komen met vragen over borstvoeding terecht bij het borstvoedingscafé.
Klik hier om te lezen of er een borstvoedingscafé bij jou in de buurt is en wanneer je daar terecht kunt. De lactatiedeskundigen zijn daar vrijwillig aanwezig en er zijn geen kosten verbonden aan het bezoeken van een borstvoedingscafé. Tevens ontmoet je andere moeders waar je veel van kunt leren en het is ook gezellig om met andere moeders te praten en ervaringen uit te wisselen. Je mag ook je baby zelf voeden tijdens je bezoek aan het borstvoedingscafé.
Deskundigen
Verder kunnen de volgende deskundigen je op weg helpen met vragen over borstvoeding: kraamverzorgster, lactatiekundige, verloskundige, consultatiebureauarts, huisarts, JGZ-verpleegkundige, kinderarts, kraam- en kinderverpleegkundige en verloskundige.