Snap
  • baby
  • borstvoeding
  • dingendiejenietwist

5 dingen die je nog niet wist over borstvoeding

Borstvoeding is een natuurlijk proces, maar helaas niet altijd eenvoudig. In feite kan borstvoeding een ware uitdaging zijn, adembenemend maar vooral ook erg fijn en echt een momentje samen met je baby. We delen graag vijf dingen over borstvoeding die je vast nog niet wist.

1. De hormonen kunnen intens zijn

Zodra je je baby aan het voeden bent, voel je je intens gelukkig. Dit komt door het hormoon oxytocine. Dit krachtige hormoon is verantwoordelijk voor het stimuleren van je moedermelk. Daarnaast zorgt dit hormoon ook voor het verliefde gevoel dat je hebt bij je newborn baby. Een andere hormonale werking van het geven van borstvoeding - met name in de pasgeborene periode - is een gevoel van diepe ontspanning, die gemakkelijk kan omvallen in slaperigheid. Het is hetzelfde soort slaperigheid mensen voelen zich na een grote maaltijd.

Helaas zijn niet alle hormonale effecten van borstvoeding positief. Sommige vrouwen hebben last van hun buik, voelde zich moe, zweten veel of hebben een vreemd gevoel van melancholie. Deze gevoelens zijn gelukkig tijdelijk. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met je dokter.

2. Borstvoeding helpt (sommige) vrouwen bij het verliezen van hun zwangerschapskilo’s

Het geven van borstvoeding is hard werken. Je baby zuigt in principe alle calorieën recht uit je lichaam. Je hebt dan ook extra energie en dus voedsel nodig als je borstvoeding geeft. Het grote voordeel hiervan is wel dat je je zwangerschapskilo’s snel verliest.

Eerlijk is eerlijk, dit werkt niet voor iedereen. Sommige vrouwen merken juist dat hun metabolisme vertraagt waardoor gewicht verliezen er niet bij zit. Het verschilt dus echt per vrouw.

3. Je borsten kunnen (heel erg) gaan lekken

Zodra het tijd is voor een voeding of als je enigszins maar een baby hoort huilen, dan kan het gebeuren: je borsten beginnen te lekken. Ook foto’s, video’s of gewoon de gedachten aan je baby kan de melkproductie al op gang helpen. Het gevolg: een natte bh of in het eerste geval een natte blouse.

4. Je ene borst is groter dan de ander

Voelen je borsten een beetje ongelijk? Het is niet je verbeelding. Veel moeders ervaren dat één borst meer melk produceert dan de ander. Het gevolg hiervan is dat de ene borst groter (soms wel een cupmaat) is dan de andere borst. Hier valt helaas weinig aan te doen. Bij sommige vrouwen ligt de ongelijkheid niet aan de melkproductie, maar aan het feit dat ze de baby niet aan beide borsten aanleggen. Probeer hierin per voeding te wisselen.

5. Moedermelk is perfect afgestemd op je baby

Stel je voor dat elke keer dat je honger hebt, er een heerlijke maaltijd die de perfecte balans van elektrolyten, vetten en voedingsstoffen voor je lichaam bevat op dat moment voor je klaar staat. Welkom in de wereld van je baby. Je moedermelk geeft je baby precies wat hij nodig heeft. Het verandert ook als je baby ouder wordt om te voldoen aan zijn steeds veranderende voedingsbehoeften. Kortom, het is de perfecte voedsel. En als je de tevreden blik van je baby ziet na de voeding, smaakt moedermelk ook prima.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.