Snap
  • baby
  • babykalender
  • 9weken

Baby 9 weken

Baby 9 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Wat is een normaal gewicht voor een baby van 9 weken?

Ieder kindje is natuurlijk anders en ontwikkelt zich anders. Het verschil zit hem in of je kindje bij de geboorte al een flinke baby was ja of nee en of het een jongen of een meisje is. Gemiddeld is een jongetje bij de 9 weken zo’n 60 cm groot en weegt zo’n 6000 gram. Een meisje is over het algemeen wat lichter en kleiner dan een jongen. Zo is een meisje gemiddeld 58 cm groot en weegt zo’n 5400 gram.

Mijn baby is verkouden wat kan ik doen?

Wanneer je kindje nog zo jong is kun je weinig doen aan de verkoudheid en zal het vaak vanzelf overgaan. Wel kun je ervoor zorgen dat de luchtwegen wat vrijer worden zodat je baby goed kan ademhalen. Dit kun je doen door in een badkamer de hete kraan aan te zetten en de deur dicht te doen. Wanneer je na een tijdje hier met je kindje in gaat staan, zullen de luchtwegen vrijer worden. Je stoomt als het ware het hoofdje. Blijft de verkoudheid echter lang aanhouden of gaat het gepaard met koorts, raadpleeg dan altijd de huisarts. Hij zal je gerust stellen en aangeven wat het beste is om te doen.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Je kindje ziet vanaf deze week in kleur! Dat is natuurlijk super interessant en hij of zij zal dan ook steeds meer om zich heen gaan kijken. Je baby zal steeds meer reageren op de dingen om hem heen, kleur, geluid en vormen. Hij zal dit laten zien door zijn gezichtsuitdrukkingen.

Ook ontdekt je baby steeds meer van het eigen lichaam. De handjes zijn super interessant, daarna zijn de beentjes en voetjes aan de beurt. Je baby gaat nu steeds meer zijn spraak ontwikkelen. Zo kan het zomaar eens voorkomen dat je baby zo enthousiast wordt dat hij geluidjes gaat maken en zelfs geluid maakt bij het lachen! Zo wordt de lach van je kindje nog veel mooier.

Vanaf wanneer huilen baby’s met tranen?

Tussen de 3 en 12 weken zal je kindje met tranen gaan huilen. In het begin produceert je kindje nog niet voldoende vocht om te kunnen huilen met tranen. Na een tijdje is dit wel het geval en zul je echte tranen gaan zien. Bij sommige kinderen duurt het nog net iets langer, dat hangt volledig af van de ontwikkeling van het traanvocht.

Kan mijn baby al op de buik slapen?

Je kunt het op de buik slapen het beste zo lang mogelijk uitstellen. Het is logisch dat je kindje het fijn vindt om op de buik te slapen. Het buikje is dan lekker warm en het ligt comfortabel. Toch is de kans op wiegendood 2x zo groot wanneer je jouw kindje op de buik laat slapen. Het beste is dan ook om zeker tot de 6 maanden te wachten met het op de buik leggen van je kindje tijdens het slapen. De kans op wiegendood is dan wat afgenomen. Dit komt ook omdat je kindje dan zelf zijn of haar hoofdje op kan tillen.

Mijn baby blaast bellen, wat is dit?

Je kindje is al vanaf de geboorte bezig met de spraakontwikkeling. Zo is het allereerste geluid wat je kindje maakt, het huilen bij de geboorte. Daarna zal hij of zij steeds minder gaan huilen en steeds meer gaan brabbelen. Ook kan het zo zijn dat je kindje bellen gaat blazen. Dit hoort bij de spraakontwikkeling en wil zeggen dat de speekselklieren zich goed ontwikkelen. Niets om je zorgen over te maken dus.

Mijn baby lijkt eenkennig, kan dit?

De eenkennigheidsfase is bij de 9 weken nog niet aangebroken. Vaak wordt je kindje pas rond de 6 à 9 weken eenkennig wat gepaard gaat/kan gaan met verlatingsangst. Wel kan jouw kindje je al erg goed herkennen aan je stem, geur en gezicht. Het kan zijn dat hij zich bij de een prettiger voelt dan bij de ander. Dit kan soms lijken op eenkennigheid, maar zeg nou zelf.. jij voelt je ook niet bij iedereen even prettig. Voor je kindje is dit niet anders.

Mijn baby heeft groene ontlasting, is dit erg?

Nee dit is absoluut niets om je zorgen over te maken. De kleur van de poep van je baby verandert vaak. Van zwart in de eerste dagen naar mosterdgeel in de dagen erna. De kleur van de poep zegt veel over de spijsvertering van je baby. Hoe sneller de poep de uitgang vindt, hoe lichter de kleur. Zo gaat de kleur van geel, naar groen, naar bruin. Groene poep is dus helemaal niet erg en houdt in dat het voedsel iets minder lang de tijd nodig heeft om de uitgang te vinden.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.