Baby 2 weken
Baby 2 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week
Hoe ontwikkelt de baby zich in de 2e week?
De kraamhulp is weg en je moet vanaf nu alles alleen doen, spannend! Het huidje van je baby heel in deze periode veel verzorging nodig. Zorg ervoor dat wanneer je kindje in bad is geweest, hij of zij goed wordt afgedroogd en de huid daarna wordt verzorgd. Je baby zal in deze periode nog veel huilen. Dit doet hij of zij om aan te geven dat hij honger heeft, een schone luier moet, moe is of omdat hij ergens pijn heeft. Verder kan je kindje jou erg goed ruiken en zal hij of zij ook daadwerkelijk je geur herkennen. Ook je stem is herkenbaar voor de kleine. Je kindje kan veraf nog niets zien. Het bereik van de oogjes gaat niet verder dan 30 cm.
Wat zijn de vervelendste dingen van borstvoeding?
Borstvoeding geven aan je kindje kan erg fijn zijn. Toch kunnen zich ook vervelende dingen voor doen. Zo kun je pijnlijke tepels krijgen, kan het zijn dat je geen fijne houding kunt vinden waardoor je lichaamsdelen moe aanvoelen, het kan zo zijn dat je kindje te weinig voeding binnen krijgt of dat er melk uit je tepels blijft lopen. Natuurlijk is voor al deze vervelende dingen een oplossing en is het fantastisch om je kindje zelf te kunnen voeden.
Mijn baby huilt veel, wat kan ik doen?
Het is normaal dat je baby in de eerste weken veel huilt. Dit is namelijk de enige manier waarop hij of zij met jou kan communiceren. Probeer uit te vinden welk huiltje waarvoor wordt gebruikt. Je kunt ongetwijfeld verschil horen aan het huiltje van je baby omdat hij of zij honger heeft, of het huiltje omdat hij of zij moe is. Wanneer je dit doorhebt kun je jouw baby beter helpen en zal hij of zij sneller stoppen met huilen.
Hoeveel voedingen moet mijn baby krijgen?
Wanneer je borstvoeding geeft is het belangrijk om minimaal 6 voedingen per dag te geven. Dit doe je op verzoek. Voor flesvoeding geldt ook een minimum van 6 voedingen waarbij tot 600ml per dag wordt gegeven. Als de baby om meer voedingsmomenten vraagt is dit geen probleem. Zorg dan dat je de 600ml verdeeld over de voedingsmomenten.
Waar moet ik opletten als het gaat om veilig slapen?
Zorg ervoor dat je jouw kindje in de eerste weken op zijn of haar rug laat slapen. Doordat je kindje op zijn of haar rug ligt, kan hij vrij ademen. Het is belangrijk geen kussen, dekbed of knuffels te gebruiken. Je kindje moet nergens met zijn hoofd in kunnen komen. Aangezien je kindje zelf nog niet kan draaien, is het belangrijk om niets in de buurt bij het hoofdje te leggen. Dit om stikkingsgevaar te voorkomen.
Mijn baby spuugt veel, wat kan dat zijn?
Er zijn vele redenen te bedenken waarom je baby veel spuugt. Het kan zo zijn dat hij of zij erg beweeglijk is na de fles, dat het maagklepje nog niet helemaal goed sluit, dat hij veel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken of dat je kindje reflux heeft. In alle gevallen geldt, neem de tijd voor de voeding. Houd een rustig tempo aan en geeft eventueel meerdere malen kleine porties eten in plaats van 1x een grote hoeveelheid.
Mijn baby komt niet aan, moet ik mij zorgen maken?
Het is normaal dat je baby na de geboorte wat afvalt. Dit komt omdat de baby nu zelf moet gaan drinken en niet constant van voeding wordt voorzien. Je baby komt vaak na 2 weken wel weer terug op zijn geboortegewicht. Is dit niet het geval? Bel dan even met de kraamhulp of met de huisarts. Zij zullen je vaak adviseren om je baby vaker per dag voeding aan te bieden. Ieder kindje is anders, de een heeft nou eenmaal meer voeding nodig dan de ander. Luister daarom naar je kindje en zorg ervoor dat hij of zij geen honger heeft.
Wanneer valt het navelstompje eraf?
Bij de meeste baby’s valt het navelstompje er binnen 1 a 2 weken vanzelf vanaf. Het is wel belangrijk om het navelstompje goed schoon te houden. Dit doe je door 1x per dag het navelstompje en de huid eromheen goed droog te houden.
Anoniem
leÃrom, igen: serpenyÅ‘s volt! nem volt benne túl sok minden csak máj meg füge (de ettÅ‘l függetlenül nem sikerült csak úgy reutnsoruktkrálni :( fűszerekre sajnos nem emlékszem. köszi!