Beeld: Stock

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

Author Picture

Pigmentvlekken kunnen bij vrijwel iedereen voorkomen, ongeacht je huidtype. Meestal zijn deze vlekjes onschuldig, maar je kunt je er wel aan storen. Wil je pigmentvlekken effectief aanpakken? Dan is het goed om te weten hoe de verkleuringen in je huid ontstaan en wat je kunt doen om ze te voorkomen en te verminderen. Samen met La Roche Posay delen wij er alles over.

Wat zijn pigmentvlekken en waardoor wordt het veroorzaakt?

Pigmentvlekken worden ook wel hyperpigmentatie genoemd. Ze ontstaan door een verhoogde concentratie melanine in de huid. Melanine is het pigment dat de kleur van je huid, haren en ogen bepaalt. In principe wordt melanine gelijkmatig aangemaakt in de huid, maar er zijn factoren die dit proces kunnen verstoren. Als het melanine zich op een plekje ophoopt, ontstaat er een donkere vlek op je huid.

Een pigmentvlek verschijnt niet plotseling. Het is vaak het gevolg van langdurige blootstelling aan bepaalde invloeden. De effecten daarvan zijn pas later zichtbaar. Vooral blootstelling aan UV-stralen speelt over het algemeen een grote rol, maar er kunnen meer  oorzaken voor pigmentvlekken zijn.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Zoals eerder aangegeven, is vooral blootstelling aan UV-straling een belangrijke oorzaak van pigmentvlekken. Je huid produceert meer melanine als het aan de zon wordt blootgesteld. Dit is een natuurlijke manier om de huid tegen de straling te beschermen. Pigmentvlekken komen daarom ook vooral voor op plekken die veel aan de zon worden blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan je gezicht, hals en handen.

Ook hormonale schommelingen kunnen een belangrijke oorzaak zijn. Dit geldt met name voor vrouwen die zwanger zijn of anticonceptie gebruiken. Zo kan bij zwangere vrouwen bijvoorbeeld melasma ontstaan, dat ook wel zwangerschapsmasker genoemd wordt.

Een andere oorzaak is huidveroudering. Als je ouder wordt, produceert de huid minder collageen en neemt ook het natuurlijke herstelvermogen van de huid af. Daardoor wordt je huid dunner en ook gevoeliger voor ophopingen van melanine. Vooral na je veertigste kunnen daarom ouderdomsvlekken (lentigines) ontstaan.

Tot slot kan hyperpigmentatie ook ontstaan na een beschadiging of ontstekingsreactie van de huid. Bijvoorbeeld na wondjes, huidirritaties of littekens als gevolg van acne. Dit noemen we postinflammatoire hyperpigmentatie. 

Hoe kun je pigmentvlekken verminderen?

Het is lastig om pigmentvlekken compleet te verwijderen, maar er zijn wel manieren om ze minder zichtbaar te maken. Zo kunnen verzorgingsproducten met specifieke ingrediënten voor een egalere huid zorgen. Voorbeelden van effectieve ingrediënten zijn niacinamide, vitamine C en retinol. Daarnaast kun je een professionele behandeling overwegen, zoals lasertherapie of een chemische peeling.

Manieren om pigmentvlekken te voorkomen

Omdat pigmentvlekken lastig helemaal te verwijderen zijn, is het verstandig om ze te voorkomen. Daarbij is het met name belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Houd er daarbij rekening mee dat er altijd UV-straling is, zelfs op bewolkte dagen. Breng daarom dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 aan. Daarnaast is het goed om huidirritaties en ontstekingen direct te behandelen, om hyperpigmentatie zoveel mogelijk te voorkomen.

OOK INTERESSANT

Bekijk alles

Nieuwtjes

Waarom babybilletjes rood worden – en wat je eraan kunt doen!

Nieuwtjes

Bizar: dit is het vroegst geboren kindje ooit

Trending

Kippensoep voor verkouden kindjes: werkt het nou of niet?