
Beeld: Canva
Je kent het vast: een onverwachte ‘aanval’ in de zij of onder de voeten en je kindje ligt dubbel van het lachen. Kietelen is zo’n typisch gevoel waar we eigenlijk allemaal wel op reageren, maar niemand precies weet waarom…
Het kietellab (ja, die bestaat echt)
In Nijmegen onderzoekt neurowetenschapper Konstantina Kilteni het kietelraadsel in een heus kietellab. Hier steek je je voeten in een apparaatje dat steeds op dezelfde manier kietelt, en ondertussen wordt precies gemeten wat je hersenen, huid, hartslag en gezicht doen. Op die manier willen onderzoekers beter begrijpen hoe ons brein reageert op aanraking en waarom kietelen soms zo’n intense uitwerking heeft. Niet alleen leuk om te weten, maar ook waardevol voor onderzoek naar bijvoorbeeld autisme en breinontwikkeling bij kinderen.
Meer dan alleen lachen
Kietelen lijkt misschien gewoon een grappig spelletje met je kind, maar het heeft ook een diepere betekenis. Het versterkt namelijk de band tussen ouder en kind, en helpt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. En ja: dat je jezelf niet kunt kietelen komt doordat je brein ‘weet’ wat er gaat gebeuren en zich dus niet laat verrassen. Best bijzonder, toch? Dus de volgende keer dat je je kind hoort gillen van het lachen tijdens een kietelsessie: weet dat jullie op dat moment niet alleen plezier maken, maar ook werken aan jullie band en hersenen.
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.