
Beeld: Canva
Keelpijn, buikpijn of gewoon even niet lekker? Grote kans dat je dan naar een ibuprofen grijpt. Het is een bekende pil die werkt tegen koorts, pijn en ontstekingen en ligt in veel medicijnkastjes standaard klaar. Ook kinderen krijgen het soms, natuurlijk in een aangepaste dosering of kindervariant. Maar hoe onschuldig is dat eigenlijk? En zouden we daar niet wat voorzichtiger mee moeten omgaan?
Ibuprofen werkt, maar niet zonder risico’s
Volgens professor Aldrin Gomes van de University of California heeft ibuprofen de wereld van pijnbestrijding veranderd. Toch waarschuwt hij voor de keerzijde: bij regelmatig gebruik kan het middel serieuze bijwerkingen geven. Zo blijkt uit onderzoek dat het risico op een beroerte tot wel drie keer hoger ligt bij dagelijks gebruik. Ook maagbloedingen, hartfalen en schade aan lever en nieren worden genoemd. Wat veel mensen ook niet weten: ibuprofen beïnvloedt de werking van meer dan 400 andere medicijnen. Zelfs als een pilletje per ongeluk op de grond valt, kan dat gevaarlijk zijn voor huisdieren. En via ons afvalwater belandt het middel in de natuur, waar het schadelijk is voor vissen en planten.
Een alledaags medicijn, met meer impact dan je denkt
Het boek The Comprehensive Guide to Ibuprofen werd geschreven door Gomes en 36 van zijn studenten, die schrokken van hoeveel ze nog niet wisten over het populaire pijnstillertje. De auteurs leggen helder uit wat ibuprofen doet in je lichaam: het verlicht pijn en koorts, maar kan op de lange termijn het hart- en vaatstelsel flink belasten. Zeker als je het langdurig of op regelmatige basis gebruikt. Het boek is niet bedoeld om mensen bang te maken, maar juist om goed geïnformeerde keuzes te maken. En die boodschap geldt misschien nog wel extra voor ouders: want wat je zomaar slikt of geeft aan je kind, wil je wel goed begrijpen.
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.