
Beeld: Canva
Yes, de zomer is begonnen! En dat betekent niet alleen lange dagen, blote kindervoetjes in het gras en zon, maar ook heerlijk zomerfruit. Denk: sappige perziken, zoete aardbeien en kersen waar je vingers van plakken. Maar terwijl jij dat bakje aardbeien staat te wassen voor de kids, hoor je misschien ineens weer dat stemmetje in je hoofd: “Zitten hier nou pesticiden op?“
Pesticiden: wat zit er eigenlijk op ons fruit?
Pesticiden worden gebruikt om fruit te beschermen tegen beestjes en schimmels. Op zich logisch, want niemand zit te wachten op wormen in z’n appel. Maar toch is er iets wat je als ouder wil weten. Volgens toxicoloog Paul Scheepers van de Radboud Universiteit zijn die restjes niet altijd zonder risico. “We weten eigenlijk nog niet goed wat het effect is van een combinatie van meerdere pesticiden op ons lichaam,” legt hij uit. “En zeker op de lange termijn is daar nog veel onbekend over.”
Maar… als ik fruit goed was, is het toch oké?
Dat klinkt als een logische gedachte, maar helaas: het is niet zo simpel. Gewoon even afspoelen onder de kraan haalt lang niet alle stoffen weg, zegt Scheepers. Vooral bij zacht zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen en druiven is schoonmaken lastig. Schillen helpt soms, maar ja… probeer dat maar eens bij een framboos. Zijn advies? “Eet zoveel mogelijk biologisch. Daar worden veel minder pesticiden gebruikt.
Ook nog eens beter voor het milieu, dus. Wil je weten wat je nog meer kan doen om milieubewuster te eten en te koken? Lees dan in dit artikel over onze vijf zero-waste tips in de keuken!
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.