
Beeld: Canva
Je smeert het met de beste bedoelingen op hun borstje, rug of zelfs op hun favoriete knuffel: een verkoelende balsem bij verkoudheid. Even de luchtwegen openen, zodat je kindje weer beter kan slapen. Maar pas op: wat goed bedoeld is, kan gevaarlijk zijn. Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwt ouders nu na meerdere meldingen van ernstige bijwerkingen bij jonge kinderen.
Balsem op een knuffel? Liever niet
In verkoudheidsbalsems zitten stoffen zoals menthol. Dat werkt goed bij grotere kinderen en volwassenen, maar is niet geschikt voor baby’s en kinderen onder de 2 jaar. Toch worden er jaarlijks tientallen meldingen gedaan van verkeerd gebruik en de gevolgen zijn soms heftig. Zo kreeg een kindje stuipen nadat het balsem van een ingesmeerde teddybeer binnenkreeg. Een ander kind begon zo veel te kwijlen na het inslikken van een beetje balsem dat het bijna stikte.
De meeste meldingen gaan over kinderen tussen de 7 maanden en 3 jaar. Kinderen krijgen een potje in handen, likken eraan, smeren het per ongeluk in hun ogen of krijgen te veel op de huid. En in zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot ademstilstand of bewusteloosheid.
Wat kun je wél doen bij verkoudheid?
Lareb raadt aan om verkoudheidsbalsems altijd buiten bereik van kinderen te houden en ze niet op knuffels of speeltjes te smeren. Gebruik ze pas bij kinderen vanaf 2 jaar, en altijd zoals op de verpakking staat. Twijfel je na gebruik of zie je een heftige reactie? Neem dan altijd contact op met een arts. Verkoudheid bij kleintjes is rot, dat weet elke ouder. Maar liever een nachtje iets minder slaap, dan een onnodig risico.
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.
OOK INTERESSANT
Op rondleiding bij de opvang? Dit wil je weten als aanstaande mama
Opgebiecht: Ik heb een enorme crush op de ex-man van mijn beste vriendin
Smeren zonder strijd: tips voor een relaxte zomerdag!