Beeld: Canva
Je kind wordt vier, en dat betekent… naar school! Toch is het officieel zo dat kinderen in Nederland pas vanaf vijf jaar leerplichtig zijn. Veel ouders kiezen er wel voor om hun kind al met vier naar school te sturen. Maar nu wil demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs dit veranderen: zij pleit ervoor om van vier jaar de officiële leerplichtige leeftijd te maken.
Brief aan de Tweede Kamer
Volgens Paul is dit een belangrijke stap om jonge kinderen een goede start te geven. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het eerder starten met onderwijs kan helpen bij de ontwikkeling en het verkleinen van leerachterstanden. Zeker voor kinderen met een taalachterstand is dat belangrijk. Daarom stelt ze ook voor om voorschoolse educatie vanaf 2,5 jaar verplicht te maken voor die groep. Op papier klinkt het als een goed idee, maar er zijn ook zorgen.
Kritiek op leerplicht vanaf 4 jaar: wat zeggen tegenstanders?
Niet iedereen is enthousiast over dit plan. Zo is er een groot lerarentekort, en door de vervroegde leerplicht komen er nog meer kinderen in het klaslokaal, zonder dat er voldoende leerkrachten zijn. Ook in het speciaal onderwijs lopen de wachtlijsten al op. De PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, laat weten dat zij het geen goed plan vinden. Zij wijzen erop dat nu al 97 procent van de vierjarigen naar school gaat, dus dat de maatregel weinig zou veranderen. En als je leerachterstanden echt wilt aanpakken, moet je verder kijken. Naar hoe een kind opgroeit, hoe het thuis gaat, en welke hulp ouders krijgen.
Hoeveel schermtijd is gezond voor je kind? Deze nieuwe richtlijn geeft eindelijk duidelijkheid
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.