Snap

Fietsstoeltje voor- of achterop de fiets?

Moet je nu gaan voor een fietsstoeltje voor- of achterop de fiets? Wij vertellen jou het verschil!

Het weer is de afgelopen weken rigoureus omgeslagen. Van het winterse paradijs een aantal weken terug naar twintig graden en zon, nog geen week later. We bevinden ons er nu eigenlijk precies tussen in. Af en toe kan het nog best wel fris zijn maar wanneer de zon schijnt is het goed vertoeven! Waar we voorgaande jaren onze zinnen zouden zetten op het mooiste plekje van het terras, zoeken we nu steeds vaker de natuur op. Zo is het heerlijk om met dit weer een fietstocht te maken. Gezellig met het hele gezin er op uit! Maar daar komt natuurlijk weer een hele hoop bij kijken. Waaronder een goed fietsstoeltje. Maar moet je nu gaan voor een fietsstoeltje voor- of achterop de fiets? Wij vertellen jou het verschil!

Fietsstoeltje voor- of achterop de fiets

'Bij welke leeftijd neem je een fietsstoeltje voorop en bij welke leeftijd achterop?'. Een logische vraag bij het aanschaffen van een fietsstoeltje. Maar een precies antwoord is hier eigenlijk niet op.

Fietsstoeltje voorop de fiets

Er wordt over het algemeen van uitgegaan dat iets jongere en lichtere kinderen in een stoeltje voorop de fiets plaatsnemen. Je kindje kan op die manier lekker voor zich uit kijken en de wereld ontdekken. Daarnaast kan jij jouw kindje goed in de gaten houden.

Een voorstoeltje is geschikt voor kinderen tussen de 9 maanden en +/- 3 jaar met een lichaamsgewicht tot 15 kilo. Wijk hier niet te ver vanaf aangezien een voorstoeltje zorgt voor extra ballast bij het sturen. Te veel gewicht kan jouw stuurgedrag beïnvloeden. Daar moet je voor waken. Merk jij dat je bij 14 kilo al meer aan je stuur moet trekken, dan is misschien tóch al tijd voor een zitje achterop.

Baby's mogen ongeacht de leeftijd pas in een fietsstoeltje worden gezet wanneer ze zelfstandig kunnen zitten. Zolang jouw kindje dus nog niet zelfstandig kan zitten is het lichaam van je kind nog te kwetsbaar om te vervoeren in een kinderstoeltje. Wil je tóch met je baby op de fiets? Er zijn verschillende manieren om je kind tóch mee te nemen op de fiets. Er zijn bijvoorbeeld manieren om je baby in de Maxi Cosi mee te nemen óf in een draagzak.

Fietsstoeltje achterop de fiets

Wanneer jij voelt dat er te veel ballast is bij het sturen, is het tijd voor een fietsstoeltje achterop de fiets. Wanneer een kind boven de 15 kilo weegt, dit is meestal rondom het 3e levensjaar, is het verstandig om te kiezen voor een fietsstoeltje achterop de fiets. Dit deel van de fiets kan namelijk zwaarder belast worden zonder stabiliteit te verliezen. Daarbij hoef je dan je steeds zwaarder wordende kind niet meer zo hoog op te tillen om op de fiets te krijgen. De opstap wordt zo een stuk eenvoudiger.

Je kan er al eerder voor kiezen om je kind in een fietsstoeltje achterop de fiets te zetten als je dit zelf bijvoorbeeld fijner vindt fietsen. Als jouw kind minder weegt dan 9 kilo is het aan te raden om tóch nog even te gaan voor een zitje voorop de fiets.

Het fietszitje achter op de fiets is geschikt tot je een lichaamsgewicht van plusminus 35 kilogram. Vaak spreek je dan van een leeftijd rondom de 10 jaar. Is jouw kind zwaarder dan 35 kilogram

Fietsstoeltjes voor achterop zijn er in twee verschillende categorieën: tot maximaal 15 kilo en tot maximaal 22 kilo (Klasse A15 en A22).

Fietsstoeltje vanaf 35 kilo

De meeste bagagedragers zijn niet gemaakt voor een draaggewicht van méér dan 25 kilogram. Ondanks dat worden er achterzitjes aangeboden die geschikt zijn voor kinderen tot 35 kilogram. Ga dus altijd eerst na hoeveel draaggewicht de bagagedrager van jouw fiets kan hebben!

De eerste keer fietsen

Ga je voor het eerst met je kindje fietsen? Maak de fietstocht dan niet te lang. Je kindje is nog een stuk bevattelijker voor de kou en zal aan deze nieuwe situatie moeten wennen. Door kortere ritten te maken, kun je je kindje stukje bij beetje wennen aan het fietsen. Ook voor jezelf is het even wennen om met een kleintje te fietsen, oefen daarom zelf eerst een stukje met het nieuwe kinderstoeltje en loop niet meteen te hard van stapel.

Fiets jij graag met je kinderen? Laat het ons weten in de reacties!