
Beeld: Madita Mikkers
Sinds oktober zaten we in een soort overlevingsmodus. Onze dochter van 1,5 jaar, normaal zo vrolijk en energiek, veranderde langzaam. Ze sliep slecht, werd steeds vaker huilerig wakker, en had bijna constant snotneuzen, koorts of oorpijn. We liepen van de huisarts naar de KNO-arts, van antibiotica naar afwachten. En ondertussen werden de nachten korter en haar oorpijn erger.
Vijf maanden wachttijd. Vijf maanden waarin ik haar midden in de nacht tegen me aan drukte, wanhopig omdat ik haar pijn niet kon wegnemen. Haar handjes tegen haar oren, haar hoofdje op mijn borst, en dan dat bekende huilen van pijn. Je hart breekt, keer op keer.
Afgelopen zaterdag kwam eindelijk de dag van de operatie. En het verbaasde me eigenlijk hoe rustig ik was. We hebben al zoveel meegemaakt met de meiden, zoveel gezien en gevoeld, dat deze ingreep me niet zwaar viel. Natuurlijk vond ik het spannend, maar ik voelde vooral opluchting: dit ging haar eindelijk helpen.
Ik mocht bij haar blijven tot ze onder narcose ging. Dat moment – haar handje in de mijne, haar kleine lijfje dat langzaam ontspande – was intens, maar ik voelde ook vertrouwen.
Daarna liep ik naar de uitslaapkamer, waar ik nog maar net zat toen ze alweer binnen werd gereden. Alles was goed gegaan. Ze lag daar, nog wat suf, maar veilig. Het was voorbij.
En die avond? Ze sliep. Voor het eerst in maanden. Geen gehuil. Geen gewoel. Gewoon… rust. En de nacht daarna ook. En de nacht daarna. Het verschil is echt ongelooflijk. Alsof we ons blije, uitgeruste meisje weer terug hebben – en zelf ook eindelijk weer adem kunnen halen.
Het is bijzonder hoe zoiets kleins als twee buisjes zoveel kan veranderen. Voor ouders die dit nu meemaken: vertrouw op je gevoel. Blijf vragen stellen. Blijf vechten voor je kind. Er komt een moment waarop het beter wordt – ook al voelt dat soms ver weg.
De kracht van kwetsbaarheid en het oppakken van werk
MEER VAN DEZE SERIE
Drie weken samensmelten – en toen weer loslaten
Het geheim van moeder zijn in combinatie met mijn bedrijf: Een goed vangnet
Hoe wij in aanraking kwamen met Veilig thuis..
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.