Snap

Alles over zindelijkheidstraining

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met zindelijkheidstraining? Veel moeders vragen dit zich natuurlijk af. Lees hier dus verder of het hoe en wat >>

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met zindelijkheidstraining?

Veel moeders vragen zich natuurlijk af vanaf welke leeftijd kan ik hiermee het beste beginnen. Het ene kind is hier eerder aan toe dan het andere kind. Ik zelf vind de leeftijd van 2 jaar een mooie leeftijd om de kleine kennis te laten maken met het potje. Koop een potje en laat hem/haar eerst onderzoeken wat het is en wat je er allemaal mee kan. Zo is het minder eng als ze het straks gaan gebruiken want dan kennen ze het al.

Je kan het minder eng maken door het kind eerst in zijn/haar kleren erop te laten zitten. Mocht je kind toch bang zijn voor het potje stel de training dan nog even uit. Wacht hier een maandje of 2 mee zo kan het kind rustig wennen aan dat er een potje is. Het potje hoeft ook niet perse op de wc te staan. Veel kinderen vinden het prettiger om het potje in een vertrouwde omgeven te hebben, bijvoorbeeld in de speelhoek.

Hoe verder als je kind er klaar voor is

Laat je kind elke dag 1 keer op het potje zitten zodat hij hieraan went. Dwing je kind nooit anders wil hij/zij straks helemaal niet meer op het potje. Je hebt veel geduld nodig om hieraan te beginnen en mee door te gaan. Je kan ook een beloningssysteem maken. Je maakt een leuke kaart met hokjes hoeveel dat is naar ieder zijn wens aan te passen. Plak bij elke keer dat hij/zij op het potje heeft gezeten en sticker. Het is aan jezelf te bepalen of je het doet bij alleen nog maar erop zitten of bij echt al een plasje erop. Als de kaart vol is kan je zeggen dat hij/zij een cadeau mag uitzoeken.

Dit werkt stimulerend en het word dan ook leuk voor het kind. Blijf wel je kind elk uur vragen of hij op het potje moet zodat hij dit door krijgt en het zelf gaat doen. Bereid je wel voor op ongelukjes. Het is een leerproces voor het kind dat hij het niet gaat ophouden maar als hij/zij drang voelt op het potje gaat. Je begint met de zindelijkheid overdag en als dat goed onder de knie is bereid je het uit naar s nachts.

Wat te doen als het echt niet lukt

Als je kind voor het 6e jaar nog niet zindelijk is kunt u naar de huisarts gaan voor hulp. Ook als uw kind al zindelijk was en weer regelmatig in zijn broek plast zonder enige aanwijzing kunt u naar de huisarts gaan. Als het 's nachts nog niet helemaal goed gaat, kunt u ook een plaswekker aanschaffen. Deze gaat af als er een paar druppeltjes in het broekje komen. Als het kind niet wakker wordt, maak het dan wakker door middel van een nat washandje. Als het kind namelijk slaapdronken naar de wc gaat dan krijgt hij dit niet bewust mee en dat moet wel gebeuren.

Tot slot je hebt verschillende producten die kunnen werken bij zindelijkheid: 

- Potje 

- Beloningskaart 

- Plaswekker (voor de oudere kinderen) 

- Veel geduld

Ben jij al begonnen met zindelijkheidstraining?