Snap

Alles over het zindelijk maken van je kind

Eigenlijk zou dit artikel “je kind helpen bij zindelijk worden” moeten heten, want je kind doet het meeste werk zelf. Lees hier over het zindelijk maken....
Eigenlijk zou dit artikel “je kind helpen bij zindelijk worden” moeten heten, want je kind doet het meeste werk zelf. Maar de training vereist ook wel wat kunde en vooral geduld van de opvoeders. 


Wanneer is je kindje eraan toe om met de training te beginnen? 

Als je kindje ongeveer anderhalf jaar oud is heeft het controle over de sluitspieren om de plas of ontlasting op te houden. Vaak merk je aan je kindje dat hij/zij eraan toe is om met zindelijkheidstraining te beginnen, bijvoorbeeld als je kindje stopt met spelen om een plas of poep in de luier te doen. Dan weet je dat het niet meer ongemerkt aan hem/haar voorbij gaat.Meestal is dit ook het moment dat je kindje interesse krijgt in poep en plas en je zelf tijdens een wc bezoek weinig privacy zult hebben. Op dit moment is het handig om alvast te benoemen wat je kindje gedaan heeft, bijvoorbeeld: wat heb jij goed een plas gedaan in je luier! 

Luier uit? Luier uit! 

Als je eenmaal zover bent dat je de luier uitdoet, laat deze dan ook uit! Dat betekent dus ook tijdens een speeltuinbezoek, een lange autorit of de boodschappen. In het begin kan het echt wel lastig zijn, maar niets is verwarrender voor een kind dan om soms in een luier te kunnen plassen en soms op een wc of potje te moeten gaan. Zorg dat je altijd een verschoning (denk ook aan de sokken) bij je hebt, zodat het niet erg is als je kindje eens in zijn/haar broek plast. 

Hoe werkt het trainen? 

Vraag een paar keer per dag aan je kindje of hij/zij naar de wc moet, en laat hem/haar dan een paar minuten op het potje/de wc zitten. Ook als je kindje staat te wiebelen of naar het kruis grijpt, kun je hem/haar eraan helpen herinneren dat de plas in de wc hoort. Als de plas of poep op de juiste plaats lukt, prijs je kindje dan. Wordt echter niet boos als het een keer niet lukt. Een beloningsbord met stickers kan ook stimulerend werken. 

Overdag zindelijk… en nu de nacht! 

In de nacht kun je het beste wel een luier omlaten totdat je kindje ‘s nachts droog blijft. Dan kun je ook ‘s nachts de luier uitlaten. Leg daarna een bedzeiltje of speciale molton op het matras zodat je matras bespaard blijft bij een ongelukje. Je kindje nog even laten plassen als je zelf naar bed gaat kan helpen, maar het kan ook je kindje aanleren dat hij om een bepaalde tijd nog plast. Mocht je het een keer vergeten is de kans vrij groot dat je kindje dan in bed plast. 

Terugval door spanning 

Soms kan spanning tot een terugval leiden. Bijvoorbeeld een scheiding, een sterfgeval, maar ook een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje kunnen aanleiding zijn om tijdelijk minder zindelijk te zijn. Probeer in dit geval niet te veel (negatieve) aandacht te besteden aan de ongelukjes, maar blijf je kindje positief benaderen. Meestal gaat dit vrij snel weer over. Mocht het langere tijd aanblijven, laat je dan adviseren door je huisarts. 

Als het niet lukt 

De meeste kinderen zijn zindelijk voordat ze naar de basisschool gaan. Tot hun 5e jaar is het echter volkomen normaal dat er soms nog een ongelukje gebeurd. Mocht het je niet lekker zitten, ga dan even naar de huisarts. Hij kan je adviseren en evt doorsturen naar de uroloog. 

8 jaar geleden

Een vraag: Onze dochter van inmiddels drie jaar wil niet meer naar de wc of op het potje. Van het zomer toen ze nog 2,5 jaar was ging ze zo goed als zelfstandig naar de wc op de camping. Natuurlijk gebeurde er wel eens een ongelukje maar het ging super goed, wij natuurlijk erg trots. Bij thuis komst was dat gelijk gedaan. Zijn we begonnen met stickers en belonen. Dit werkte eerst prima maar na een paar cadeautjes te hebben ontvangen was de lol eraf en dus weer terug bij af. Als ik aan haar vraag wil je naar de wc zegt ze gewoon nee. Kan wel in de luier, het maakt niet uit wat je zegt madam is niet van plan om naar de wc te gaan. Ook wel eens geen luier aangetrokken maar dan plast en poept ze gewoon in haar broek. Wat moet ik hier nu mee aan, wil natuurlijk dat de luiers weg kunnen maar zonder dwang.

8 jaar geleden

En wat als je kind niet rustig blijft zitten op de pot of wc? Elke keer op staan gewoon niet stil kunnen blijven zitten? Heb van alles geprobeerd maar lukt me niet. Terwijl hij elke keer wel zegt plassen of poepen als je vraagt wat hij moet als hij naar het toilet loopt. Ik weet dat hij het kan, nu al zindelijk worden alleen hoe krijg ik hem even rustig op de wc te zitten?

9 jaar geleden

Het probleem hier met het zindelijk worden is dat meneer toen hij op de crèche zat zindelijk was in de zin van er gebeurde wel eens een ongelukje daar tijdens het spelen. Enfin thuis is het radicaal anders meneer zeg ja op de vraag moet je plasje doen of kakka doen maar 0ondertussen poept en plast hij waar hij staat, op het tapijt, bed op de tegelvloer waar hij maar kan. Of hij geeft het veel te laat aan dat hij op potje moet. Ondertussen is hij 3 jaar en zit in groep 1 van de kleuter op stap (in België gaan e al met 2,5 jaar naar school). Het probleem daar ius dat hij nog geen hele dagen naar school mag doordat hij niet zindelijk is. Is dit gedrag normaal of neemt hij een loopje met moeders. Ik heb er weinig problemen mee maar doe dit voor haar via dit Blog zodat ik haar kan helpen zoals een peet vader dat behoort te doen. Heeft iemand tips!!! alvast onze dank