Beeld: Canva
Wat als zwanger worden niet vanzelfsprekend is – “De vreselijke wachtweken”
Daantjeslife deelt op Mamaplaats over haar ervaring met IVF in Griekenland. In deze blog deelt ze over de vreselijke wachtweken na IVF, oftewel ’the two week wait’: hoe ze het heeft ervaren en wat je kunt verwachten.
Wat zijn de wachtweken?
“De wachtweken, oftewel de two week wait, zijn de dagen vanaf de bevruchting tot aan de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG. Dat zijn de dagen tussen de eisprong of embryo-terugplaatsing en het moment dat je betrouwbaar mag testen. Wanneer je bezig bent om zwanger te worden, op wat voor manier dan ook, zijn de wachtweken een spannende tijd met veel onzekerheid.
Wat gebeurt er in je lichaam na de terugplaatsing?
Na de embryo-terugplaatsing doorloopt een vrouwenlichaam verschillende fasen. Bij een embryo heeft de bevruchting al plaatsgevonden en wordt het bevruchte eitje – oftewel het embryo – teruggeplaatst. Bij iedere vrouw verloopt dit anders, maar over het algemeen is dit de volgorde:
- Dag 1-3: Het embryo moet eerst “loskomen” uit het omhulsel en zich vervolgens hechten aan het baarmoederslijmvlies.
- Dag 4-6: Indien het embryo zich succesvol heeft gehecht aan het baarmoederslijmvlies, begint de innesteling. Tijdens de innesteling kun je lichte krampen voelen en zelfs een lichte bloeding krijgen, oftewel een innestelbloeding.
- Dag 7-10: Na de innesteling begint de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG. Sommige vrouwen ervaren dan al vroege symptomen. Wees niet ongerust als je helemaal niks voelt – ook dat is normaal.
- Dag 11-14: Vanaf dag 11 kun je gaan testen, maar het kan ook zijn dat je een late innesteling hebt gehad en dat er pas na 14 dagen iets zichtbaar is.
Zwangerschapssymptomen, hormoonmedicatie of menstruatie?
Veel vrouwen ervaren diverse lichamelijke veranderingen, maar die hoeven niet per se te wijzen op een zwangerschap. Het kan namelijk ook door de hormoonmedicatie komen, of doordat je menstruatie eraan zit te komen. Je voelt van alles in die wachtweken, en bij alles denk je: “Het zal toch niet…?” of “Is dit…?” De meest voorkomende symptomen zijn:
- Een opgeblazen gevoel
- Gevoelige borsten
- Krampen of steekjes in je onderbuik
- Lichte bloeding (innestelingsbloeding)
- Vermoeidheid en/of stemmingswisselingen
De emotionele achtbaan en mentale impact
Het hele IVF-traject is zwaar wanneer je er middenin zit – van alle hormoonmedicatie tot de punctie. Maar de wachtweken kunnen emotioneel nóg zwaarder aanvoelen. In de wachtweken na IVF heb je zoveel hoop, en bij elke mini-verandering die je voelt, hoop je dat je zwanger bent – maar je bent ook bang dat je weer ongesteld wordt. Dingen die veel vrouwen in deze periode doen, zijn:
- Te vroeg testen, waardoor je negatief test en daar spijt van krijgt
- Moeite met slapen en concentreren
- Constant bang zijn om teleurgesteld te worden
- Bij elk wc-bezoek checken of je bloed ziet
- Het constant analyseren van symptomen
- Googelen wat er precies gebeurt na embryo-terugplaatsing en welke symptomen daarbij horen – en vergelijken met je eigen klachten
- Nadenken over hoe je het bekend zou maken aan familie en vrienden, maar tegelijkertijd bang zijn dat je er misschien voor niets over nadenkt
Plan regelmatig wat me-time in, zodat je de emotionele achtbaan de baas blijft. En, praat erover. Je staat er niet alleen voor.
Daantjeslife
Doorkomen van de wachtweken na IVF
Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk de wachtweken na IVF doorkomen, maar hoe doe je dat dan? Er niet aan proberen te denken is makkelijk gezegd. Afleiding zoeken is natuurlijk de nummer 1 tip die je krijgt als het gaat over hoe je de wachtweken kunt doorstaan. Plan leuke dingen met vrienden en/of familie of ga een serie bingewatchen.
Tijdens het IVF-traject hebben je lichaam en geest al genoeg moeten doorstaan. Zorg daarom dat je tijdens de wachtweken goed leert luisteren naar je eigen lichaam. Neem rust wanneer je daar behoefte aan hebt, en wees lief voor jezelf. Plan regelmatig wat me-time in, zodat je de emotionele achtbaan de baas blijft.
Hou je van schrijven? Houd dan een dagboek bij en schrijf op wat je meemaakt en hoe je alles ervaart. Benoem vooral ook je gevoelens, zodat je echt van je af kunt schrijven en leert omgaan met alles wat je voelt.
Tot slot, één van de belangrijkste dingen: praat erover. Dit kan met je partner zijn, met familie, vrienden of lotgenoten. Onthoud dat je niet alleen bent – je staat er niet alleen voor.
Wel of niet vroeg testen?
Veel vrouwen voelen een enorme testdrang op dag 7 of 8. Aan de ene kant is vroeg testen fijn, omdat je dan in een vroeg stadium duidelijkheid hebt. Maar aan de andere kant kan het ook onnodige teleurstelling opleveren. De test kan namelijk negatief zijn, terwijl je misschien wel zwanger bent maar je hCG nog te laag is.
Denk goed na over hoe jij (of jullie) dit wilt aanpakken. Op welke dag ga je testen? Doe je alleen een urinetest of ook een bloedonderzoek? Om echt zekerheid te hebben, is het verstandig om pas te testen op je officiële testdag: 14 dagen na embryo-terugplaatsing.
Mijn ervaring met de wachtweken na IVF
Het moeilijkste aan de wachtweken vond ik dat je er totaal geen controle over hebt. Je kunt hoop hebben, maar niets biedt garantie dat het embryo blijft zitten.
De wachtweken zijn een periode waarin je stil moet staan en goed naar jezelf moet luisteren. Laat je gevoelens toe. Het maakt niet uit hoe je je voelt – in deze wachtweken is eigenlijk alles wel goed.
Persoonlijk was ik in de wachtweken vrij druk bezig, waardoor ik niet constant de tijd had om erbij stil te staan. Tot dag 10 na de embryo-terugplaatsing heb ik het volgehouden om niet te testen. Op dag 10 kon ik mezelf niet meer tegenhouden. Helaas had ik een negatieve test, maar ondanks dat had ik nog stille hoop. Ik had immers veel te vroeg getest, en zou pas op 18 december mijn bloedonderzoek krijgen.
Het resultaat van de wachtweken na IVF
Tussen dag 10 en 14 heb ik meerdere keren een urinetest gedaan, in de hoop toch nog iets te kunnen zien. Al had ik een onderbuikgevoel dat het niet gelukt was.
Op 18 december 2024 mocht ik via de huisarts een bloedonderzoek doen om te kijken of het hCG-hormoon zichtbaar was in mijn bloed. Helaas klopte mijn onderbuikgevoel, en bleek ook het bloedonderzoek negatief. Deze ronde IVF is helaas mislukt, maar we geven nog niet op!
Heb jij de wachtweken al meegemaakt? Wat hielp jou erdoorheen?
Dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen persoonlijke ervaring. Het bevat geen medisch advies, maar dient ter inspiratie voor anderen met een kinderwens.”
Beeld: Daantjeslife
“Zwanger na IVF.”
OOK INTERESSANT
Of er óóit een tweede komt?
Juf krijgt een baby – Deel 2
Juf krijgt een baby – Deel 1