Snap
  • ontwikkeling
  • peuter
  • peuterpuberteit

Alles over de peuterpuberteit

Het begrijpen, begeleiden en genieten van deze fase

Als baby’tje zijn ze zo lief en schattig en aardig, maar kleine baby’tjes worden groot en dan ineens: "Ik ben twee en ik zeg nee!" De peuterpuberteit is een fase in het leven van je kind waarin er veel veranderingen plaatsvinden. Het kan een pittige periode zijn, maar met de juiste kennis en aanpak zorg je ervoor dat jij en je peuter deze fase op een positieve manier doorstaan. Lees snel verder! 

Wat is peuterpuberteit?

Peuterpuberteit verwijst naar de periode waarin peuters tussen de leeftijd van 1,5 en 4 jaar oud vaak uitdagend gedrag vertonen. Het is een fase waarin ze hun eigen wil beginnen te ontdekken en zichzelf willen laten gelden. Dit gedrag kan variëren van driftbuien en weigeren om instructies op te volgen, tot experimenteren met grenzen en het tonen van sterke emoties.

Kenmerken van peuterpuberteit

Tijdens de peuterpuberteit kunnen er verschillende kenmerken naar voren komen. Hieronder lees je enkele veelvoorkomende gedragingen die peuters kunnen vertonen:

1. Driftbuien

Peuters kunnen intense driftbuien krijgen wanneer ze gefrustreerd, boos of overweldigd zijn. Ze kunnen schreeuwen, huilen, op de grond stampen of voorwerpen gooien. Dit gedrag is een manier voor hen om hun emoties te uiten wanneer ze nog niet beschikken over de taalvaardigheden om hun gevoelens te verwoorden.

2. Weigeren en tegenwerken

Peuters kunnen de neiging hebben om instructies van hun ouders of verzorgers te weigeren of tegen te werken. Dit kan een uiting zijn van hun groeiende behoefte aan autonomie en onafhankelijkheid. Ze willen zelf beslissingen nemen en de wereld om hen heen ontdekken.

3. Grenzen verkennen

Peuters willen graag de grenzen verkennen en zien hoever ze kunnen gaan. Ze testen uit wat wel en niet mag, en proberen te begrijpen wat de reacties van hun ouders zijn op hun gedrag. Dit is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling en helpt hen om te leren wat acceptabel gedrag is.

4. Sterke emoties

Peuters kunnen sterke emoties ervaren en deze intens uiten. Ze kunnen gemakkelijk overstuur raken, snel boos worden of intens verdrietig zijn. Dit komt omdat ze nog volop bezig zijn met het ontwikkelen van emotionele regulatievaardigheden en het begrijpen van hun gevoelens.

Hoe ga je om met de peuterpuberteit? 

Het begeleiden van je peuter tijdens de peuterpuberteit is van belang voor een gezonde ontwikkeling. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het omgaan met het gedrag van jouw peuter:

1. Blijf kalm en geduldig

Het is belangrijk om kalm en geduldig te blijven, zelfs wanneer je kind een driftbui heeft of weigert instructies op te volgen. Door zelf rustig te blijven, helpt je je peuter om sneller te kalmeren en te leren hoe ze hun emoties beter kunnen beheersen.

2. Geef duidelijke grenzen aan

Stel duidelijke grenzen en regels voor je peuter, zodat hij of zij weet wat wel en niet acceptabel gedrag is. Maak deze grenzen consistent en leg op een rustige manier uit waarom bepaald gedrag niet wenselijk is. Op deze manier leert je peuter wat er van hen verwacht wordt.

3. Bied alternatieven aan

Wanneer je kind grenzen probeert te verkennen, bied dan alternatieven aan. Geef keuzes binnen de grenzen je u hebt gesteld, zodat ze het gevoel hebben dat ze controle hebben. Dit helpt bij het ontwikkelen van de autonomie.

4. Stimuleer taalontwikkeling

Aangezien peuters vaak moeite hebben om hun gevoelens te uiten, is het belangrijk om de taalontwikkeling te stimuleren. Moedig aan om woorden te gebruiken in plaats van driftbuien om behoeften en emoties kenbaar te maken. Geef de juiste woorden en bied een veilige omgeving om te praten.

Genieten van de peuterpuberteit

Ondanks de uitdagingen die peuterpuberteit met zich meebrengt, is het ook een fase waarin je kind grote sprongen maakt in zijn ontwikkeling. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt genieten van deze bijzondere periode:

1. Observeer en waardeer groei

Houd in gedachten dat je peuter in een fase van intense groei zit. Observeer nieuwe vaardigheden en prestaties en waardeer inspanningen. Dit zal niet alleen het zelfvertrouwen vergroten, maar ook de band tussen jou en jouw peuter versterken.

2. Speel en ontdek samen

Maak tijd vrij om samen met je kind te spelen en nieuwe dingen te ontdekken. Dit kan de band versterken en tegelijkertijd de ontwikkeling stimuleren. Bied een veilige omgeving om te kunnen experimenteren en nieuwsgierig te zijn.

3. Zorg voor voldoende rust en ontspanning

De peuterpuberteit kan vermoeiend zijn, zowel voor jou als voor je kind. Zorg daarom dat je peuter voldoende rust en slaap krijgt, zodat hij of zij voldoende energie heeft om de wereld te verkennen. Creëer een rustige routine voor het slapengaan om te helpen ontspannen.

Kijktip: in de video hieronder vertellen Kim en Jaap hoe zij omgaan met driftige peuterpubers!

Heeft jouw peuter last van de puberteit? Hoe ga je hiermee om?

's avatar
7 jaar geleden

Mijn zoon is nu 2 jaar en 3 maanden. Naar bed gaan is sinds een maand een hell. Ik leg hem elke avond en middag wel 20 x terug voor die toegeeft.als in kapot ben en denk je houdt me aan t lijntje en zeker weet dat hij kapot is doe ik de deur op slot en gaat hij even tekeer en daarna is het stil. Het is erg zwaar. Hij gilt ook nu elke keer uit het niets...ipv. praten schreeuwen. Om gek van te worden.hij is heel erg energiek. En houdt geen 5 min zijn mond.herhaald alles 10 x wat hij zegt en draaft door. Iemand tips ? Is dit allemaal normaal ? Ik doe zo mijn best.leidt hem af.wandel met hem speel met hem.het kost mij alle tijd die ik heb.en savonds ben ik gebroken

's avatar
8 jaar geleden

Heel erg herkenbaar en heeft eigenlijk lang geduurd. Maar eens hij naar school is beginnen gaan is dat vermindert tot eigenlijk verdwenen. Pff was geen pretje die peuterpuberteit. Wij hebben een gezin van 4 kinderen en hij was de enige met driftbuien - had daar helemaal geen ervaring mee. Ook wij hadden hier regelmatig moeite mee, de andere kindjes waren toen in een leeftijd (7, 5 en 3) zijn rustig. Het vreet je energie en soms kwamen de andere kindjes klagen. Bij hem komt het doordat hij een taalachterstand heeft en het frustreerde hem dat hij niet kon uitleggen wat hij wilt. En wanneer hij een 'neen' te horen kreeg dan ontplofte de bom en wordt het gillen en met van alles gooien. Hij werd dan telkens afzonderlijk gezet (in zn park), er werd met hem gepraat maar al dit hielp niet veel! Maar geduld loont!!!

's avatar
8 jaar geleden

Helaas kijken kinderen niet op de klok. Hier is het met de buren net zo. Toen onze jongste ook onze 4e met 6 weken voor het eerst op haar eigen kamertje lag. Is ze gaan huilen om 5.30. Wij hebben haar niet gehoord. Dus belden ze even aan totdat wij wakker waren. Er was niet mee te praten. Voor de buren is het ook van belang dat je kind leert door te slapen. Ja dan moet je even met z'n allen door de zure appel. Maar dan is iedereen weer rustig. Je moet je kind ook kunnen opvoeden zoals jou dat ligt. En jij kent je kind. Het is geen oplossing om het ritme nog verder te ontwrichten. Dan zit je straks met een kind wat in het ziekenhuis ritme moet aanleren. Uiteindelijk moet je een fijne band met je kind opbouwen. En niet met je buren. Laat ze lekker. Leg het ze desnoods uit. Als dat lukt. En anders maarniet. Twijfel niet aan je zelf!

's avatar
9 jaar geleden

Heel erg herkenbaar en dit al een aantal maanden en dan word onze zoon volgende maand pas 2 jaar. Wij hebben een gezin van vier en hij is het driftigste van allemaal, wij hebben hier regelmatig moeite mee en vooral de buren..pfff...dat maakt helemaal moeilijk helemaal voor de nachten wanneer hij wakker word met zo'n enorme driftbui! Laten liggen en de vijf min. regel is bijna uit den boze want dit accepteert hij bijna niet maar onze buren al helemaal niet. Uitleggen heeft geen zin, want ja het is ook hun nachtrust ( wat ik echt wel begrijp) maar het word steeds moeilijker. Iemand ervaring hiermee, ideeën om hier mee om te gaan??

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.