Snap
  • tips
  • reizenmetkinderen
  • Vliegen

Eerste keer vliegen met je kind: 14 handige tips!

+ Wat mag niet ontbreken in je handbagage

Sta je op het punt om voor het eerst met je kleintje te vliegen en ben je een beetje nerveus? Geen zorgen, we've got you covered! Met een paar slimme tips helpen we jou aan een soepelere en minder stressvolle vliegreis.

14 handige tips voor als je gaat vliegen met je kind

  1. Familievriendelijke zitplaatsen: Kies voor familievriendelijke zitplaatsen, waar mogelijk. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden deze gratis aan of tegen een kleine vergoeding. Bonus: voor de kleintjes is er vaak zelfs een babywiegje beschikbaar, perfect voor een dutje tijdens de vlucht!

  2. Investeer in comfort: Overweeg een stoelverlenger zoals de Stokke Jetkids Bedbox of het Wick Wings vliegtuigbedje voor extra comfort tijdens de vlucht. Deze kunnen ook handig zijn op het vliegveld zelf, zodat je kleintje ook hier lekker kan uitrusten.
  3. Snacks als activiteit: Maak van snacks een aparte activiteit! Doe kleine snacks (denk aan rozijntjes, gepofte rijst, kleine zoutjes en ontbijtgranen) bijvoorbeeld in een vakkendoosje, zodat de snacks uit het doosje halen ook al een spelletje wordt op zich. 
  4. Check de regels: Controleer bij je vliegmaatschappij en het vliegveld wat je allemaal mag meenemen als handbagage. Een autostoeltje en inklapbare buggy mag vaak zonder extra kosten mee. Je mag zo veel vloeibare (potjes) of kant-en-klare babyvoeding (bijvoorbeeld Nutrilon) meenemen als je baby tijdens de vlucht nodig heeft. Ook mag je gekookt water meenemen, maar dit mag niet meer zijn dan 100ml per flesje. Een beetje voorbereiding kan een hoop gedoe op het vliegveld voorkomen.
  5. Boek een lounge: Overweeg toegang tot lounges voor extra comfort, vooral als je een lange overstaptijd hebt. Sommige creditcards, zoals AMEX, bieden deze service aan als onderdeel van hun voordelenpakket.
  6. Sticker- en doe-boeken: Sticker- en doe-boeken zijn een dikke must! Ze zijn er voor allerlei leeftijden en in allerlei stijlen en interesses. Ze houden je kleintje niet alleen bezig, maar stimuleren ook hun creativiteit en verbeelding. Let op doe-boeken met onderdelen die kleven, zo belandt niet alles op de grond. 
  7. Kleed je kind in lagen: Het klimaat in het vliegtuig kan nogal wisselend zijn, dus kleed je kinderen in diverse dunne en comfortabele lagen. Zo kun je naargelang de temperatuur daalt of stijgt wat aan- of uittrekken. 
  8. Verlichting van oorpijn: Een fles, speen, of drinken aan de borst tijdens het opstijgen kan helpen tegen oorpijn bij je kleintje. De slikbewegingen helpen om de druk in hun oren te reguleren en ongemak te voorkomen.
  9. Gebruik een draagzak: Voor extra gemak op het vliegveld is een draagzak een geweldige optie. Hiermee heb je je handen vrij om bagage te dragen en je kleintje veilig en dichtbij te houden. Let wel, bij het landen en opstijgen mag je kleintje niet in de draagzak blijven.
  10. Denk praktisch met speelgoed: Heel veel speelgoed meenemen is écht niet nodig. Zorg er wel voor dat wat je meeneemt meerdere functies heeft, langdurige speelplezier biedt, compact en praktisch is. Vermijd dingen met veel lossen onderdelen, tenzij ze kleven of magnetisch zijn. Je kan niet speeltjes ook inpakken als cadeautjes. Alleen het uitpakken is dan al iets wat ze even bezighoudt.
  11. Tijdig toiletbezoek: Laat kleine zindelijke kinderen voor het opstijgen en dalen naar het toilet gaan. En zet daarna, afhankelijk van de leeftijd van je kind, om de zoveel tijd een wekkertje voor een plaspauze. Een kleine moeite die veel ongemak kan besparen tijdens de vlucht.
  12. Lopen door het vliegtuig: Laat dreumesen die net beginnen te lopen trots met je door het gangpad lopen om aan andere reizigers te laten zien hoe goed ze al kunnen lopen. Medepassagiers vinden dit vaak super schattig en als ze dat schattige koppie een keer gezien hebben zijn ze vaker minder geneigd boos te worden als de kleine gaat huilen.
  13. Ga voor herkenbaarheid: Neem de favoriete knuffel mee (misschien zelfs wel in tweevoud, mocht hij kwijtraken), dat ene speeltje waar ze nooit zonder kunnen en houd je vast aan rituelen van thuis. Heb je een nachtvlucht? Boots het bedtijdritueel dan zo veel mogelijk na, inclusief boekje, liedje, pyjama en slaapzak.
  14. Check op tijd in: Als je vooraf online kunt inchecken, zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk doet en kies voor een stoel op de eerste rij. Hier heb je meer beenruimte en dus ook meer ruimte voor de kinderen om te bewegen. Hoewel kinderen jonger dan 2 jaar geen eigen stoel hebben, kunnen ze op een dekentje rustig slapen. Kun je niet vooraf online inchecken? Zorg er dan voor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent en probeer als een van de eersten aan de balie te staan.

Wat mag niet ontbreken in je handbagage als je gaat vliegen met je kind?

Pak je handbagage slim in met essentiële items voor een ontspannen vliegreis met kinderen. Hier zijn enkele must-haves die je niet mag vergeten:

  • Vochtige doekjes voor snelle schoonmaakklusjes. Perfect om tafeltjes, armleuningen en vieze gezichtjes schoon te maken.
  • Een extra setje kleding voor jonge kinderen. Vliegen kan spannend zijn en een ongelukje is zo gebeurd. Neem het ook mee voor kinderen die al zindelijk zijn en voor jezelf. Een flesje of bakje eten drinken is zo gemorst, en spuitluiers blijven vaak niet beperkt tot baby's kleding alleen ;)
  • Een koptelefoon om andere passagiers niet tot last te zijn. Niemand wil immers tijdens de hele vlucht de stem van Dora horen.
  • Een reisdekentje om je kind warm te houden. Het kan soms frisjes zijn in het vliegtuig, en het is moeilijk om te slapen als je het koud hebt. Zorg ervoor dat je kind comfortabel warm blijft, zodat je zelf ook even je ogen kunt sluiten.
  • Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen. Let wel op dat te veel drinken kan leiden tot frequente bezoekjes aan de wc, waar vaak een rij staat te wachten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze Reizen met Kinderen expert @adriana_ljubic