Snap
  • slapen
  • oververmoeidheid
  • dreumes
  • overgang1dutje
  • Hazenslaap

Niet slapen, wel gapen

Hoe oververmoeidheid slaap juist kan hinderen

Die dagen dat het qua slapen even helemaal in de soep loopt. Misschien lekker om te lezen dat wanneer je pedagoog bent en elke dag leert en leest over slaapt, dat ook gewoon kan gebeuren. Slapen is een niet altijd controleerbaar proces en dat is logisch en maar goed ook omdat het niet over objecten maar over mensen gaat. 


Mijn zoontje gaat richting de 16 maanden en ergens tussen de 15 en 18 maanden gaan kindjes vaak over op 1 dutje. We merken aan hem dat hij er sommige dagen al aan toe is en ook veel dagen niet. Echter vandaag sliep hij ’s morgens goed maar ’s middags kon hij de slaap niet vatten. Hij was verdrietig en niet ontspannen genoeg om zich over te geven aan slaap. Ik heb hem uit bed gehaald en geaccepteerd dat dit nu geen succes meer ging worden. Ondanks mijn troosten huilde hij en zodoende verhoogde zijn cortisol (stress) en kwam slapen i.p.v. dichterbij steeds verder weg. 


De middag duurt erg lang met een kind dat niet in slaap kan komen maar wel moe is. Dus ik ben op pad gegaan met de auto. Om de tijd te vullen, zijn lijfje te laten ontspannen en mogelijk op die manier nog wat slaap te pakken. Hij viel niet in slaap. Uiteindelijk 16:30, 3 minuten voordat we thuis aankwamen, viel hij in slaap. EN NU?! Ik heb besloten hem 20 minuten te laten slapen en toen wakker te maken. Zo had hij toch even een klein powernapje maar kon ik hem ook, proberen, rond 19e in bed te hebben (waar ik zelf na deze middag erg veel behoefte aan had).


Eindstand. 18:30 compleet oververmoeid. Niet in slaap kunnen vallen. Gek he? Je denkt: ZO MOE. Die is zo weg. Het tegenovergestelde is waar. Om je over te geven aan slaap mag je de dag los laten. Los laten gaat gepaard met ontspanning. Een kindje die zich oververmoeid voelt zal eerder spanning en stress ervaren en dan is loslaten moeilijk. Uiteindelijk heb ik hem kunnen troosten, en bij de deur (uit het zicht) met mijn stem kunnen kalmeren. Ik heb de deur op een kiertje gelaten, die ga ik zo dichtdoen.


Ik heb een kop thee gezet en meteen deze blog geschreven. Hopelijk voel je hierin herkenning (hoop niet teveel want dan had je ook een intense dag😉). Weet dat, hoe goed je je best ook doet het allemaal in goede banen te begeleiden met slaap, je doet wat je kan. Je doet het zo goed en je bent de allerbeste ouder voor jouw kindje.

Veel liefs,

Rianne de Haas

mama van twee zonen 3 & 1 jaar oud.

Daarnaast werkzaam als Pedagoog en druk bezig met studie's rondom slaap en onrust bij jonge kinderen. Meer weten? check @Hazenslaap Instagram.

(Foto bij de blog is een stockfoto)

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Hazenslaap | Rianne de Haas?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.