Dreumes ineens weer wakker s'nachts
hoe was onze weg vonden het weer te veranderen
Onze lieve jongste zoon is nu 14 maanden oud. Omdat ik me al langer bezighoud met het slaapgedrag van kindjes, weet ik dat 14 maanden relatief jong is om over te schakelen naar één slaapje. Toch merkten we dat er steeds meer onrust was: zijn ochtenddutje ging niet goed, zijn middagdutje verliep slecht, of hij viel pas heel laat in slaap. Tegen beter weten in besloten we om te kijken hoe hij het zou doen met één slaapje per dag. Tot mijn verbazing ging het de eerste week heel goed! Hij sliep drie uur achter elkaar, wat zorgde voor een mooie verdeling van energie gedurende de dag. Echter ging hij overdag korter slapen wat nadelig resultaat gaf op zijn hele gemoed.
Onze lieve jongste zoon is nu 14 maanden oud. Omdat ik me al langer bezighoud met het slaapgedrag van kindjes, weet ik dat 14 maanden relatief jong is om over te schakelen naar één slaapje. Toch merkten we dat er steeds meer onrust was: zijn ochtenddutje ging niet goed, zijn middagdutje verliep slecht, of hij viel pas heel laat in slaap. Tegen beter weten in besloten we om te kijken hoe hij het zou doen met één slaapje per dag. Tot mijn verbazing ging het de eerste week heel goed! Hij sliep drie uur achter elkaar, wat zorgde voor een mooie verdeling van energie gedurende de dag. Echter ging hij naar mate de tijd vorderde overdag korter slapen wat nadelig resultaat gaf op zijn hele gemoed.
en toen… vorige week begon hij ineens 's nachts enorm te spoken. Hij huilde veel en werd meerdere keren wakker. Dit was heel intens voor ons, aangezien hij sinds zijn zevende of achtste maand doorsliep. We voelde ons beide erg moe wisten niet goed wat we 's nachts met hem moesten doen. Ook overdag merkten we dat we chagrijniger werden en negatiever op elkaar reageerden. Logisch, want slaapgebrek voel je direct!
Deze situatie was voor mij een enorme eyeopener. 14 maanden is gewoon te vroeg om het dutje helemaal te elimineren. Blijkbaar moest ik dit eerst zelf ervaren om het echt te begrijpen. Daarom schrijf ik deze blog, zodat anderen misschien een zelfde situatie van mijn ervaring kunnen leren.
Er spelen ook andere factoren mee, zoals het krijgen van tandjes en het leren lopen. Eerst dacht ik dat deze twee de boosdoeners waren, maar nu realiseer ik me dat de oververmoeidheid de echte oorzaak was van zijn onrustige nachten. Door die oververmoeidheid werd hij 's nachts nog onrustiger, en daarnaast kosten zowel het lopen als het krijgen van tandjes ook extra energie. Waardoor hij al helemaal niet met maar 1dutje uit de voeten kon.
Nu zijn we terug naar twee dutjes per dag. We leggen hem rond 09:00 in bed, en hij slaapt dan meestal van 09:30 tot 10:30. Daarna doen we hem om 13:00 weer in bed, en slaapt hij tussen 13:00 en 15:30. Vandaag bijvoorbeeld viel hij pas rond 14:30 in slaap. Hij ligt dan wel te doezelen of met z’n knuffels te spelen. Hij komt tot rust en huilt niet. Maar we maken hem dan wel 15:30 wakker. Zo heeft hij toch een powernap gehad en kan hij het tot zijn bedtijd om 19:00 uithouden. Gisteren sliep hij bijvoorbeeld van 13:00 tot 15:00. Er is dus geen vast patroon, maar we proberen kaders te bieden, en gelukkig zijn de nachten nu weer rustig. Oververmoeidheid heeft echt een enorme invloed op het (slaap)gedrag van je kindje.
Op termijn gaan we weer proberen over te schakelen naar één slaapje, maar nu is het gewoon nog te vroeg.
Hoe is jouw ervaring met het afbouwen van slaapjes?
Liefs,
Rianne de Haas
mama van twee zonen 3 & 1 jaar oud.
Daarnaast werkzaam als Pedagoog en druk bezig met studie's rondom slaap en onrust bij jonge kinderen. Meer weten? check @Hazenslaap Instagram.
(foto bij blog is een stockfoto)