Sleepy Time........!
Tijdens de slaap herstelt het lichaam en geest zich van alle inspanningen gedurende de dag. Maar hoeveel is genoeg?
Alhoewel mijn girls van bijna 2 jaar doorgaans 'op tijd' naar bed gaan, ben ik eens gaan zoeken wat ‘op tijd’ is. Als ik 's avonds de hond uitlaat, verwonder ik me namelijk over de mensen die nog met kleine kinderen buiten lopen. Nu heb ik, toen ze baby waren, ook wel geëxperimenteerd met buiten lopen (als ze niet wilden slapen) en ook auto rijden ... maar dat was bij mij geen succes.
Tijdens de eerste maanden heeft een baby gemiddeld 12 tot 18 uur slaap nodig. Gelukkig zorgt je baby er zelf voor dat hij of zij genoeg slaapt. Vanaf een maand of 6 slapen ze gemiddeld 15 uur en beginnen ze ook met doorslapen. Tot 3 jaar slapen ze 12- 16 uur. Na 3 jaar is 9 à 10 jaar voldoende.
LeeftijdNachtslaapDagslaap*Totale slaapuren1 maand88 (wijkt af)163 maanden105 (3)156 maanden113 1/4 (2)14 1/49 maanden113 (2)1412 maanden11 1/42,5 (2)13 3/418 maanden11 1/42 1/4 (1)13,52 jaar112 (1)133 jaar 10,51,5 (1)12*Hoeveelheid dutjes tussen haakjes Bron: Babycentre.com
Maar hoe zit het dan met kinderen die ’s avonds nog zo laat wakker zijn? Die halen het waarschijnlijk overdag wel in. Het is denk ik waar je je kind aan went. Zolang je kind maar alert is, geen moeite heeft met wakker worden ’s ochtends, niet (langere tijd) geïrriteerd en chagrijnig is, en niet al zit te knikkebollen voordat hij naar bed gaat, heb je als moeder geen reden om je ongerust te maken.
Een tekort aan slaapuren, echter, kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan het concentratieverlies en leerproblemen opleveren maar ook een achterstand in de groei en hersenontwikkeling. Slapen is namelijk erg belangrijk om de prikkels van overdag te verwerken. Hoe meer prikkels een kind krijgt (bijvoorbeeld omdat hij naar school gaat) des te belangrijker is het dat het aantal slaapuren bereikt wordt. Tijdens het slapen reguleren de organen en cellen zich en komt je hartslag weer op een normaal niveau. De lever voert afvalstoffen af naar de nieren en, niet geheel onbelangrijk, de geest komt tot rust.
Gelukkig heb ik geen huil baby's gehad of heb ik nu moeilijke slapers. Soms hebben ze hun mindere periodes, zoals ieder kind, maar zolang het ad-hoc blijft, geen reden tot zorgen. Ik kan alleen maar zeggen, zodra je denkt dat je kind een slaaptekort heeft..... zoek hulp! Veel moeders laten zich onzeker maken door allerlei (goedbedoelde) tips van vriendinnen, (schoon)moeders, en ook op sommige internetforums wordt je alleen maar bezorgder gemaakt. Het CJG (consultatiebureau) is speciaal bedoeld om adviezen en tips te geven. En ga gerust naar de huisarts, als je je nog steeds zorgen maakt. Boven alles, vertrouw op je moeder instinct. Een vriendin was ten einde raad, had van alles geprobeerd, totdat ze naar de manueel therapeut was geweest en haar kind weer als een roosje sliep.
Voeding kan ook bijdragen aan een gezonde en regelmatige nachtrust. Volgende keer meer hierover.
Voor vanavond zeg ik gewoon welterusten!
Anoniem
I was seisruoly at DefCon 5 until I saw this post.
Annemiek2
Mijn zoontje (net 2 jaar) wordt nog net niet wakker met de 1ste zonnestralen maar het is regelmatig 6 uur. Als ik daarbij optel dat hij tussen 7 uur en 7:30 op bed gelegd word en er gerust 1 uur over kan doen om in slaap te komen is het niet verwonderlijk dat hij tussen de middag gerust 2 uur slaap pakt en vaak zelfs meer. Het is goed om dat schema weer eens te zien. Ik kan me nog goed herrinneren dat ik zelf ook altijd erg laat in slaap viel als kind. Je kunt als ouder er niks aan doen om je kind eerder in slaap te laten vallen. Ja 1 ding kun je doen, zorgen voor voldoende duisternis. Ik heb ook je volgende blog gelezen maar om 16:00 uur al eten gaat hier niet lukken. Wij eten meestal zo rond 17:00 uur. Maar heel vaak word de gemiste slaap tijdens het middagdutje goed ingehaald.