Lust ik wel/niet tips!
Op de site van het voedingscentrum staan een aantal tips die ik graag wilde uitproberen. Zijn ze mamaproof?
Alhoewel mijn girls bijna 2 jaar worden, heb ik een fijnproever en makkelijke eter en een kieskeurige, minder makkelijke eter.
Tips volgens het Voedingscentrum
Tip 1:Gebruik de ijsblokjestruc
Het is prima om datgene wat je kind wél lust vaker voor te schotelen. Maar blijf daarnaast andere smaken aanbieden. Een handige tip: vries wat je kind niet eet in een ijsblokjesbakje. Zo kun je dat steeds in een kleine portie geven náást de maaltijd van de dag. Dan proeft je kind op een makkelijke en speelse manier weer even die nieuwe smaak. Het is niet erg als je kind het eten niet wilt doorslikken, als hij het maar wel in de mond heeft gehad.
Mamaproof? Ik heb deze tip afgelopen maand uitgeprobeerd. Volgens mij moet je als moeder wel heel veel geduld hebben, en veel diepvriesbakjes. Na ontdooien kunt je namelijk niet nogmaals invriezen. Bente bleef de tweede keer weigeren met een vies gezicht, dus het restant ging of naar Eva of naar de hond. Misschien moeten de tussenpozen wat langer zijn. Ik vind het veel gedoe in ieder geval. Vries liever eten in wat de kids wel lekker vinden.
Tip 2: Combineer en maak iets op een andere manier klaar
Iets wat je kind niet lekker vindt, gaat er makkelijk in als je het combineert met iets dat het wel lekker vindt. Vaak werkt het ook om iets op een andere manier klaar te maken. Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het eens geraspt met een paar rozijntjes of door de stamppot. Zoek ter inspiratie onze recepten door op het gevreesde ingrediënt. Maskeer het eten niet met bijvoorbeeld appelmoes. En kleed het eten leuk aan als het er niet in wil. Een leuk lepeltje, een liedje, een mooi bordje, eten in een leuk vormpje: wees creatief.
Mamaproof? Ik geloof wel in liedjes zingen tijdens het eten. En vooral vrolijke liedjes die herkenbaar zijn. Als ze dan lachen stop je er wat eten in. Dat werkt doorgaans goed bij mij. Een nieuw bordje vonden ze wat vreemd in het begin, maar ook daarmee kun je variëren. Woezel en Pip bordje de ene keer, Nijntje de andere keer. En natuurlijk favoriet Teletubbies. En vooral de liedjes erbij zingen die bij het bordje horen. De variatie tips ga ik ook zeker proberen. Dat heb ik nog onvoldoende gedaan.
Tip 3: Laat je kind helpen in de keuken
Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het ook gemakkelijker proeven. Bedenk simpele klusjes, zoals groente wassen, eitje pellen of salade mengen. En wil je kind tijdens het koken alvast wat snoepen van de paprika, wortel of tomaat? Dan heeft hij dat vast binnen! Laat hem voordat je samen gaat koken ook eens kiezen welke groente hij wilt eten.
Mamaproof? Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn bijna 2-jarigen willen dolgraag ‘meehelpen’ maar vooral om er vervolgens een kliederboel van te maken. Als ik sla laat wassen dan ligt de sla een paar minuten in het laatje van de dressoirkast. Probeer wel stukjes komkommer of paprika te geven. Soms willen ze wel, soms niet. Misschien over een tijdje lukt het wel.
Tip 4: Geef geen aandacht aan vervelend gedrag
Wil je kind iets niet? Zorg dat het bordje zo staat dat je kind er net bij kan. En besteed er verder geen aandacht aan. Eet zelf rustig verder. Je zult zien dat als de aandacht voor het vervelende gedrag weg is, je kind ineens zelf zijn bord weer pakt. En zo niet? Bied dan af en toe een hapje aan. En prijs je kind als hij dat hapje neemt.
Mamaproof? Met een tweeling eet ik nooit gezamenlijk met de kinderen. Ik heb maar twee handen. En ik geef ze nog eten. Probeer de laatste tijd te experimenteren met ‘zelf’ eten…..Tot nu geen succes en een smeerboel. Met stukjes boterham op een bordje gaat het steeds beter. Ik kan niet wachten tot we gezamenlijk kunnen eten. Maar dat zal dan in de weekenden zijn omdat ik ’s avonds te laat thuis ben voor hun avondhap.
Tip 5: Spreek af: eetmoment=eetmoment
Een eetmoment baken je af door aan tafel te eten. Wanneer je van tafel gaat, dan is het eetmoment voorbij. Heeft je kindje niks of weinig gegeten? Prima. Ruim de tafel gewoon af. Geef niet iets extra’s tussendoor, want dan vergaat de honger voor het volgende eetmoment. Bovendien houd je het slechte eten tijdens ‘de maaltijd’ in stand als je kind er op rekent dat hij iets anders krijgt. Wacht daarom tot het volgende eetmoment. En is de dag voorbij? Het is niet erg als je kind een keer met honger naar bed gaat. Morgen is er weer een dag!
Mamaproof? Deze tip doet mij wel realiseren dat ik misschien wat meer aandacht kan besteden aan de tafel te dekken. Vaak ga ik met een stoel voor ze zitten en geef ze om de beurt een hapje. Sta op om het toetje uit de koelkast te halen. Ik realiseer me ook dat ik nog (te) vaak tussendoortjes geef, ook al zijn ze meestal ‘verantwoord’.
Tip 6: Schep kleine porties op
Je kind hoeft dan niet tegen een berg op te kijken. En nog eens opscheppen kan altijd.
Mamaproof? Dat werkt inderdaad wel meestal. Soms is wel het eetmoment weg als ik voor een tweede keer opschep en kan ik het vervolgens weggooien (of invriezen dus volgens tip 1).
Tip 7: Maak proeven cool en vies taboe
Zorg dat 'vies' taboe wordt aan tafel. Je hebt er toch je best voor gedaan? Laat gewoon elke keer even proeven. Je kunt ook gewoon uitleggen dat iets nieuws leren eten soms lastig is. Het is een kwestie van oefenen, net als met leren lopen of fietsen.
Mamaproof? Experimenteren deed ik sowieso al veel en blijf volhardend, ook al lusten ze het niet. In het begin was ik wel teleurgesteld. Ik merk wel dat als je volhoudt je geduld eens wordt beloond!
Wat zijn jullie tips?
Kirstenimolnen
Ik leer mijn dochter nu al, als ze bah zegt als ze iets niet lekker vind dat het niet vies is, maar dat zij het niet lekker vind. Ze heeft wel bepaalde dingen die ze niet lekker vind, maar we blijven het wel aanbieden. Eerst at ze helemaal geen sla, nu eet ze alleen de zachte blaadjes. Prima vooruitgang. Maar vraag me af hoe het is als ze echt gaat peuterpuberen. Ze is nu al een pittige tante. En als ze iets niet wil eten, eet ze het ook echt niet. Succes met het verder uitproberen va van de tips. Ben benieuwd naar de resultaten.
Anoniem
Leuk geschreven! Je kind laten helpen in de keuken heeft bij mij echt geholpen. Eerst lustte mijn dochtertje nooit macaroni met groenten, Maar nu mag ze helpen, en de 'proefchef' zijn. Zij kijkt of alles in kleine stukjes is gesneden, en proeft een stukje paprika bijvoorbeeld. Omdat ze het zelf heeft klaargemaakt eet ze het ook echt op. De andere tips zijn ook zeker de moeite waard zo te lezen!