Getest: DermoCare baby en kind
Letten jullie op de ingrediënten van je kindje's haar en huidproducten?
Van de week scoorde ik deze drie in de aanbieding in Kruidvat. Drie halen twee betalen verhaal, en toen ik aan de achterkant zag dat er geen zeep, parabenen of kleurstoffen in zaten besloot ik ze maar mee te nemen. Vandaag vertel ik je er wat meer over. En het zou nog best kunnen verbazen.
Elena is al ruim een jaar helemaal in de ban van Woezel en Pip, maar heeft ook sinds kort een liefde voor Dora ontwikkeld, dus toen we door de Kruidvat wandelden pakte ze zelf van elk één, voortaan gaat ze echt in een buggy de winkel in, aangezien ze mijn mandje bleef volgooien Maar ze pakte wel een shampoo en een wasgel, dus hier zei ik geen nee tegen. Ik vulde het wel aan met nog een haarproduct van Woezel en Pip en rekende alles af. Ze kosten ongeveer 2.50 per stuk, en omdat de derde gratis was betaalde ik er uiteindelijk een euro of 5 voor. Lekker goedkoop!
Deze baby en kind producten van DermoCare zitten allemaal in gelijke flessen met handige openingen, werken hygiënisch en ruiken alle drie heerlijk babyzacht. Een typische zachte geur, dat ergens aan bloemen doet denken maar eerder poederig, schoon en onschuldig ruikt.
Alléén de roze fles, dat een shampoo voor wat oudere kindjes is ruikt net even zoeter, maar ook dat valt nauwelijks op.
De baby bad en wasgel dat speciaal voor de jonge huid ontwikkeld is zou de huid op een zachte wijze reinigen en hydrateren, maar belooft nog heel wat. Als ik naar de achterkant kijk zie ik dat het product helemaal vrij van zeep is, ph neutraal is, vrij van kleurstoffen en parabenen is, min of meer alles wat je voor een jonge, tere huidje zou willen.
De shampoo, speciaal voor de jonge, zachte babyhaartjes reinigt mild, zou de huid niet irriteren, prikt ook niet in de ogen en heeft ook conditioner in zich, zodat de babyhaartjes makkelijk te kammen zijn.
De achterkant van de twee producten:
Valt je iets op? Bij de ingrediënten misschien? Ze zijn namelijk vrijwel gelijk!
Dan de shampoo. Deze is voor wat oudere kindjes, met al wat langer haar, dus feitelijk perfect voor Elena. Bovendien zou ook deze mild zijn voor de hoofdhuid, haartjes en ogen.
En ook hier valt het op dat de ingrediënten vrijwel gelijk aan de vorige twee producten zijn!
Wat vind ik er van?
Drie producten dat mild beloven te zijn, vrij zijn van “enge” ingrediënten, lekker ruiken en goedkoop zijn…
Allereerst is het idee van tekenfilm figuurtjes op de verpakking een hele slimme geweest, omdat Elena het graag wilde hebben, zelf uit de schappen pakte en ook toen ik het op de foto probeerde te zetten er niet vanaf kon blijven.
Dit is feitelijk gewoon een marketingtruc, dat voor betere verkoop zorgt, vandaar dat DermoCare allerlei verschillende figuurtjes op de verpakking heeft zitten. Het is trouwens niet alleen om je kind te beïnvloeden, het palmt jou als ouder ook in, aangezien jij sneller iets voor je kindje koopt wanneer je weet dat ze er blij van worden. We willen allemaal onze kinderen gelukkig maken.
Dan wil ik even inhoudelijk op de ingrediënten ingaan. Ik kan niet geloven dat het toegestaan in om zulke misleidende informatie te verstrekken wanneer het op onze voeding en cosmetica aankomt. De douche en badproducten van DemoCare zijn hier een duidelijk voorbeeld van: Allemaal vinkjes van wat er goed is aan deze product, de ingrediënten die er niet in terug te vinden zijn en waarom het goed voor je baby zou zijn.
Maar als ik naar de ingrediënten kijk zie ik dat de eerste ingrediënt water is, en daarna meteen Sodium Lauryl Sulfate, oftewel Natriumdodecylsulfaat, dat een sterke schoonmaakmiddel is en weliswaar geen zeep is, maar wel gebruikt wordt om motors, autobanden, ovens en frituurpannen schoon te maken. Natuurlijk is het in een babyproduct sterk verdunt, maar dat neemt niet weg dat deze stof een vetoplosser is, dus je huid wel goed schoonmaakt, maar je ook van lagen dat je huid juist nodig heeft ontdoet. Persoonlijk vermijd ik sulfaten het liefst in producten voor mijzelf, terwijl ik ze voor mijn kind gewoon niet gebruik. Haar huidje wordt er droog van, alle olien dat juist op haar huidje horen achter te blijven worden ook opgelost, met als gevolg: insmeren met babylotions en huidoliën, waardoor je nog meer producten moet kopen en nog steeds een droge en geïrriteerde huidje aan overhoudt.
Check de waarschuwing icoontjes rechts, en wij moeten dit op onze kinderen gebruiken?
Dan een aantal andere ingrediënten, het is wel zo dat hier steeds minder van in terug te vinden is, vandaar dat het ook verder in de ingredientenlijst staat, maar toch wil ik je even laten begrijpen wat deze substanties zijn.
Cocamidopropyl betaïne is een schuimvormend middel, dat van oorsprong kokosolie is geweest, maar dusdanig chemisch is behandelt dat je er makkelijk een allergische reactie op zou kunnen hebben. Het is feitelijk wel mild en wordt wel vaker aan babyproducten toegevoegd, maar het is absoluut onnatuurlijk, chemisch en overbodig, omdat het enkel voor een leuke schuimlaagje zorgt. Je kunt er wel makkelijk eczeem van krijgen en mensen met cocamidopropyl betaïne allergie moeten heel veel cosmeticaproducten vermijden.
Disodium laureth sulfosuccinate is een milde reiniger, maar wel verwant van SLS die ik hierboven al benoemde, dus ook een vetoplosser dat in verschillende cosmetica terug te vinden is, in babyshampoo’s wordt het gebruikt omdat het de ogen niet prikt, maar is in minder opgeloste vorm nog steeds erg gevaarlijk. Volgens HealthReport.uk kan het in sommige combinaties zelfs kankerverwekkend werken, net als alle hieronder genoemde ingrediënten.
Glyceryl oleate is een van de natuurlijkste en veiligste producten uit deze drie lijsten van ingrediënten. Het komt er feitelijk op neer dat het vetten van plantaardige oorsprong zijn, er is veelvoudig op ratten getest, waaruit is gebleken dat het niet dodelijk voor ze is. (in tegenstelling tot vele andere ingrediënten)
Cocamide MEA, Laureth-10 hoort ook bij SLS en geeft aan shampoo’s en douchegels een parelmoer effect, dus een melkkleurige glans. Moet ik weer uitleggen dat SLS slecht is? Tjah, het staat wel lager aan de lijst van ingrediënten, dus zit er minder van in, maar het blijft wel een irriterende stof.
De verschillende PEG (7 en 200 bijvoorbeeld) zijn simpelweg conserveermiddelen. Net zoals de sodium benzoate en potassium sorbate. Er zitten dan geen parabenen is deze producten, maar zijn wel door verschillende chemische conserveermiddelen vervangen! Deze conserveermiddelen zijn in meeste gevallen wel nodig, want ze zorgen er voor dat het product niet bederft, door schimmels of levende organismen te laten groeien, maar moeten er echt 5 verschillende conserveermiddelen in één product zitten? Vooral omdat je ook hier allergische reacties op kunt ontwikkelen.
Dan Panthenol, dit is gewoon een vitamine B, wordt veel in cosmetica gebruikt, helpt tegen uitslag, droge plekken en jeuk en is één van de belangrijke ingrediënten van Bepanthen, dé crème voor moeders en baby’s dat zelfs door het kindje ingeslikt mag worden. (je weet dit als je borstvoeding geeft). Panthenol wordt zelfs aan sommige voedsel toegevoegd, wat ik persoonlijk niet nodig vind, omdat je alle vitamines uit groente en fruit kunt halen, maar dat is een heel ander onderwerp. Het feit dat panthenol dus in een cosmeticaproduct zit is prima, maar het feit dat het één van de laatste ingrediënten is niet. Logischerwijs betekent dat dus dat hier maar heel weinig van in zit en het dus helemaal niet zo verzorgend is.
Begrijp me niet verkeerd, het is absoluut niet mijn bedoeling om het merk DermoCare in kwaad daglicht te zetten, ik had net zo makkelijk een hele andere product/merk kunnen nemen, dit is een puur voorbeeld, maar het zit mij ontzettend dwars dat de gewone consument heel erg in de maling wordt genomen, lekker wordt gemaakt om iets te kopen en soms simpelweg niet weet wat ze in huis halen.
Het kan allemaal zoveel beter en milder, maar omdat de “gewone” product veel goedkoper te produceren is, doordat er chemische ingrediënten (dat bij- en afvalproducten van aardolie zijn) in zitten wordt deze simpelweg meer verkocht.
Een gewone, gezonde babytje heeft helemaal geen sterke schoonmaakmiddelen, ontvetters, conserveermiddelen, parfums of kleurstoffen nodig, en wat moet een baby nou met conditioner op z’n hoofdje? Het is bijna kaal!
Zo ziet een ok lijst van ingrediënten er uit, dit is van mijn favoriete babyshampoo: Burt’s Bees.
Ooit schreef ik een soortgelijk artikel, met een idee van wat je wel moet kopen, en kreeg een reactie van een moeder dat gewoon maar het goedkoopste uit de winkel neemt omdat ze geen tien euro aan een babyshampoo kan opmaken. Hier stond ik even stil van. Is tien euro veel? De shampoo dat ik voor Elena kocht toen ze nog niet eens geboren was kostte 14.99, dit weet ik nog, omdat ik de hele lijn had gekocht en veel geld kwijt was. Nee, 10, of zelfs 15 euro is niet veel voor een product waarvan ik weet dat ze er geen uitslag, allergische reactie, ademhalingsproblemen of zelfs kanker van zou kunnen ontwikkelen en bovendien één enkele flesje shampoo langer dan een jaar gebruikt.
Ben je benieuwd naar een aantal shampoo’s die ik al heb getest?
Klik dan hier, mijn favoriet staat er ook tussen.
Mijn vraag aan jullie is dan ook, letten jullie een beetje op de ingrediënten van de producten die je op je kind en jezelf gebruikt?
Mocht je vragen hebben over bepaalde ingrediënten hoor ik het graag!
xoxo,
Andrea
Bernadettedg
Goedendag. Ik heb een vraag, gebruikt u ook andere producten van Burts bees. En hoe geschikt zijn ze voor een kindje met eczeem. Hoop dat u me kunt helpen
Stuiter
Lol....ik gebruik helemaal niets......nog beter