Maakt klassieke muziek je baby slimmer?
Wij hebben het voor je uitgezocht!
Vandaag, op 1 oktober, vieren we Wereld Muziek Dag, een perfecte gelegenheid om stil te staan bij de invloed van muziek op ons leven. Misschien heb je er al eens over gehoord: het Mozart-effect. Volgens deze theorie worden baby’s slimmer door het luisteren naar klassieke muziek. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor elke ouder. Maar voordat we massaal naar Mozart gaan luisteren … klopt deze theorie eigenlijk wel? Wij hebben dit fenomeen voor jou onder de loep genomen. Benieuwd naar de uitkomst? Lees snel verder!
Het Mozart-effect
We nemen je mee naar 1993. In dit jaar maakten Amerikaanse neurobiologen bekend dat het luisteren naar klassieke muziek invloed zou hebben op je IQ-score. Een groep deelnemers kreeg voorafgaand aan een test klassieke muziek van Mozart te horen. De andere groep proefpersonen kreeg ontspanningsoefeningen te horen of zat juist in stilte te wachten voorafgaand van de test. Wat bleek? De personen die naar Mozart hadden geluisterd scoorden aanzienlijk beter op de test!
De toon was gezet: klassieke muziek zorgt ervoor dat je slimmer wordt.
Waar of niet waar?
Het effect van de muziek bleek echter… maar een minuut of vijftien aan te houden! Na dit onderzoek is er ook getest met andere soorten muziek. Hier is uitgekomen dat andere genres dezelfde werking hebben, verschillend per genre en muziekstuk. Sommige muziekstukken hebben dus een positieve werking op de hersenen. Je kunt het luisteren naar bepaalde muziek dus zien als een opwarmertje voor je hersenen, maar helaas word je er niet slimmer van!
Luisteren naar klassieke muziek is dus niet de toverformule die we eerst dachten dat het was! Wél heeft het spelen van een instrument een positieve werking op je IQ. Dus, wil jij je kind een duwtje in de goede richting geven? Stimuleer ze om een instrument te gaan bespelen.
Speelt jouw kind een instrument? Laat het ons weten in de reacties!