Wereld Prematurendag
Wat het is, wat het betekent & hoe jij kunt helpen
Op 17 november is het Wereld Prematurendag, een dag die wereldwijd in het teken staat van de allerkleinste, maar sterkste baby's. Misschien ken je zelf iemand die een premature baby kreeg, of heb je het zelf meegemaakt. Prematuriteit; het te vroeg geboren worden, brengt uitdagingen en zorgen met zich mee die je je pas écht kunt voorstellen als je er middenin zit.Â
Op deze dag staan we stil bij de baby's die vaak met een heel kleine start een ongelooflijk grote strijd moeten leveren en bij de ouders die hen dag in dag uit bijstaan.
Wat betekent het om prematuur geboren te worden?
Een baby wordt prematuur genoemd als hij of zij vóór 37 weken zwangerschap wordt geboren. In Nederland worden jaarlijks zo’n 11.000 baby's te vroeg geboren. Dit kan variëren van enkele weken te vroeg tot extreem vroeg, bijvoorbeeld bij een geboorte rond 24 weken. Hoe eerder een baby wordt geboren, hoe groter de risico’s, want iedere week in de buik is van groot belang voor de ontwikkeling van organen, spieren en het immuunsysteem. Voor deze mini-mensjes zijn zelfs de meest gewone dingen, zoals ademhalen of zelf drinken, een uitdaging.
De impact op ouders
Ouders van premature baby's belanden vaak plotseling in een rollercoaster. De meeste zwangerschappen verlopen gewoon goed, en vaak verwacht je niet dat je ineens een kwetsbaar, piepklein kindje in een couveuse ziet liggen. Het is normaal om als ouder het gevoel te hebben dat je machteloos staat, omringd door medische apparaten en alarmsignalen, en afhankelijk van artsen en verpleegkundigen die voortdurend bezig zijn met jouw kindje. De dagelijkse zorgen en het wachten op dat ene grammetje extra gewicht, op dat eerste ademhaling zonder ondersteuning kunnen mentaal zwaar zijn. En voor veel ouders duurt het weken, soms maanden, voor ze hun kleintje eindelijk mee naar huis mogen nemen.
Wat kan Wereld Prematurendag betekenen?
Wereld Prematurendag is opgericht om bewustwording te creëren en steun te bieden aan families die met prematuriteit te maken hebben. Het is ook een dag waarop organisaties, ziekenhuizen en stichtingen zich inzetten om nieuwe kennis en inzichten te delen en om fondsen te werven voor onderzoek naar prematuriteit en de behandeling van premature baby’s.
Ook in Nederland zijn er diverse initiatieven. Veel ziekenhuizen doen mee en kleurt op 17 november zelfs een aantal gebouwen paars, de kleur die symbool staat voor prematuriteit. Op deze dag kunnen ouders ervaringen delen, steun vinden, en voelen dat ze niet alleen zijn in hun soms lange, emotionele reis. Voor sommigen is het ook een moment om stil te staan bij baby’s die deze strijd helaas niet hebben overleefd. Het is een dag van kracht, hoop, maar ook van verdriet en herinnering.
Steun, aandacht en begrip: kleine dingen die een groot verschil maken
Voor ouders van premature baby’s kan een klein gebaar, zoals een luisterend oor of begrip van vrienden en familie, al heel veel betekenen. Wanneer je als familie, vriend(in) of kennis een ouder kent die door zo’n periode gaat, zijn er enkele manieren waarop je steun kunt bieden:
- Wees er zonder te oordelen. Probeer geen advies te geven, maar luister.
- Stuur een berichtje of kaartje. Laat weten dat je aan hen denkt. Zelfs als je niet weet wat je moet zeggen, laat dan weten dat je aan hen denkt.
- Vraag naar het verhaal van de ouders. Soms vinden ouders het fijn om over hun baby’s te praten, ook al is het moeilijk.
- Respecteer hun ritme en behoeftes. Elke ouder heeft een andere manier om met de situatie om te gaan. Misschien willen ze liever even op zichzelf zijn of zoeken ze juist contact. Respecteer hun grenzen.
Voor moeders die deze strijd kennen
Als je zelf een premature baby hebt, weet dan dat je niet alleen bent. De zorgen, de angst en soms zelfs schuldgevoelens die je voelt, zijn gevoelens die veel ouders van premature baby’s delen. Het is oké om soms overvallen te worden door emoties. Het is oké om even niet sterk te zijn. Je bent bezig met het meest kostbare: de zorg voor je kleintje. Wereld Prematurendag is er ook voor jou, om te laten weten dat er steun, begrip en erkenning is voor alles wat je doet en voelt.
Samen voor onze kleinste strijders
Wereld Prematurendag is een dag waarop we samenkomen om de kracht van onze kleintjes en de veerkracht van hun families te vieren. Laten we op 17 november samen even stilstaan bij de baby's die zo hard vechten en de gezinnen die dag en nacht aan hun zijde staan. Of je nu als ouder, familielid, vriend, arts, verpleegkundige of omstander betrokken bent samen kunnen we bijdragen aan meer begrip, steun en hoop.