Snap
  • Mama

Waarom willen we zo graag uniek zijn?

Scrollend over Facebook verschijnt het ene na het andere lijstje met unieke, namen, hebbedingetjes en kleding maar hoe uniek zijn de echt?

Ik blijf graag op de hoogte van wat zich afspeelt in moederland en volg dan ook verschillende platforms, winkels en magazines die zich met opvoeden en kinderen bezig houden. Iedere dag verschijnt er wel een lijstje met unieke babynamen op mijn tijdlijn. Een marginale ergernis, maar wel eentje die me bezighoud. Want unieke babynamen, dat zijn er niet zoveel. De kans dat de naam op dat lijstje al aan een ander kindje is gegeven is namelijk vrij groot, ik denk vrijwel 100%. Op het moment dat je dus zo'n unieke naam kiest voor jouw wondertje is deze niet uniek meer, er was immers al een baby die met zijn naam op dat lijstje kwam. 

Uniek, betekend namelijk: enig in zijn soort. En niet enigst trouwens, waar veel mensen ook nog weleens moeite mee hebben.Ik herinner me de uitspraak van mijn geschiedenis leraar die het verschil haarfijn wist uit te leggen: "Misschien is dat enig kind ook wel de enigste, maar dat is subjectief. Dat ze de enige is, daar is geen twijfel over". Enfin, daar ging mijn ergernis niet over. De ergernis gaat over het rondstrooien met de term uniek en de drang om het te willen zijn. 

Waarom zou je zo graag een unieke naam voor je kind willen hebben? Ik hoor u al roepen: "Ik wil niet dat als ik de naam van mijn kind roep er drie kinderen omkijken." De kans dat dat gebeurd is vrij klein. Na een kijkje op de site van het CBS en SVB zag ik de volgende cijfers: in 2015 zijn er (om en nabij) 83000 meisjes geboren. Dat jaar was Emma de populairste meisjesnaam die 793 keer is gegeven. Een snelle rekensom brengt mij tot de conclusie dat dit nog niet eens 1% van de meisjes is die zijn geboren in 2015. Maar wacht eens even, er zijn ook populaire namen die anders worden geschreven, maar ook hierbij zijn de statistieken niet schrikbarend: Saar, Sara en Sarah bij elkaar opgeteld kwam aan 1,7%. Niet te verwaarlozen, maar om er nu Zarah van te maken om zo lekker uniek te zijn vind ik wat overdreven. De uitkomst blijft dat je kind gewoon Sara heet alleen dan lekker hip geschreven, met als gevolg dat je kind haar hele leven zal moeten zeggen Zarah met een Z en een H op het einde. 

De vraag die bij mij dan ook bovenkomt is, wil je zelf graag lekker uniek zijn omdat je kind zo lekker anders heet of wil je je kind uniek laten zijn? Zich uniek laten voelen? Ik herinner me dat ik vroeger graag wilde zijn zoals mijn klasgenootjes, als je niet teveel uit de toon valt is dat over het algemeen het fijnste voor een kind. Maar wij als ouders willen graag onze eigenheid tonen door onze kinderen. Hipster kinderen, niet teveel Hema want half Nederland ligt zo in de wieg. Het moet gek, hip, modieus, edgy en het liefst ook nog grappig. Want hey: hoe unieker mijn kind, hoe unieker ikzelf lijkt het credo. 

Maar waarom willen we nu zo graag allemaal uniek zijn? Ik vind het heerlijk om herkenning te vinden bij andere vrouwen, moeders, stadsgenoten whomever. Dat is juist wat de cohesie brengt, overeenkomsten. De populaire illusionist Victor Mids gebruikt dit zelfs voor zijn trucs. Hij stelt een (niet bestaande) overeenkomst vast om vertrouwen te winnen. "Hoe heet je, Linda? Dat is ook toevallig, zo heet mijn moeder ook". 

Het lijkt me dus helemaal niet zo fijn als we allemaal unieke schepseltjes gaan modelleren. Al hoewel, het naam spel trauma zal bij de komende generaties wel wat herkenning opleveren evenals de: Ik mocht van mijn moeder niet naar de H&M en ZARA maar moest hippe designkleren aan kinderen of de mijn moeder streste een paar maanden de pan uit voordat ik jarig was omdat mijn kinderfeestje wel uniek moest zijn garde. 

Kinderen zijn met al hun karaktertrekken, uiterlijkheden, intelligentie, denkwijzen en talenten al uniek genoeg. Geniet daarvan en als je dan zo heel erg de drang hebt om uniek te zijn, ga skiën in de Sahara of probeer de eerste mens te worden die haren eraan kan knippen in plaats van eraf. Maar laat je kinderen alsjeblieft gewoon lekker zichzelf zijn.  

zoals jij is er geen één en dat is al uniek genoeg. 

Bron: loesje.nl

's avatar
7 jaar geleden

Uniek of niet, ik ben van mening dat een naam makkelijk uit te spreken en te schrijven moet zijn. Maar ik verbaas me over het feit dat je dit stuk schrijft. Je dochter heet Elfa, dat is een naam die ik nog nooit gehoord heb, een naam die 0,0001% voorkwam in 2014. Heb je je ergens ook laten verleiden tot een unieke naam?

's avatar
7 jaar geleden

Ik heb daar dus echt wel diep over nagedacht toen wij een kindje verwachtten. Ik wilde een naam die niet standaard was. Maar geen ingewikkelde naam die op meerdere manieren uit te spreken was of te schrijven was. Zo viel onze favoriete naam Isabelle (die hadden we al tien jaar in ons hoofd voor een eventuele dochter ooit) al snel af. Omdat je ook Isabel kon zeggen/schrijven. En ik heb zelfs ooit een Izabel gezien. Dat werd hem dus niet. Want ik wéét van mezelf dat ik me er aan zou ergeren als ik het steeds maar zou moeten spellen/uitleggen. De naam van onze oudste is overigens wel van Isabelle afgeleid. :-) En toen kwam de jongste. Weer een gemakkelijke, maar niet te veel voorkomende naam. Ik was er trots op! Maar die naam wordt steeds populairder. Ik denk dat ie komend jaar de top 20 wel haalt, zo snel stijgt die in populariteit. En ergens vind ik dat best jammer. Want ja, stiekem houd ik er toch wel een beetje van 'bijzonder' te zijn. En hoe vaker een naam gegeven wordt, hoe minder bijzonder ie wordt.

sassefras's avatar
7 jaar geleden

Mijn zoon heet Dillon. Niet heel ingewikkeld eigenlijk, je spreekt het uit zoals het er staat... Maar dat blijkt toch niet zo te zijn voor de buitenwereld. Toen hij geboren werd, was "Beverly Hills 90210" nog een hit op tv. Dus de vraag die wij steeds kregen: Oh, is hij genoemd naar "Beverly Hills 90210"? Nee, zeiden we dan. En dat was ook zo, we hadden er zelf niet eens aan gedacht. Zijn vader kwam met de naam en de schrijfwijze. (Ik mocht de meisjesnaam bedenken, want we wisten nog niet wat we zouden krijgen). Nu is hij bijna 17 en nog steeds spreken vrijwel alle mensen zijn naam uit als "Dylan". Zelfs leerkrachten die hem jaren achtereenvolgend in de klas hebben (gehad). En teamgenootjes bij voetbal, zijn beste vrienden en ja... zelfs familieleden! Toen hij op de basisschool zat, probeerde ik hem wat assertiever te maken hierin. Vertelde hem dat hij niet hoefde reageren als zijn naam voor de zoveelste keer door dezelfde mensen verkeerd werd uitgesproken of dat hij mensen daar rustig op kon aanspreken. Ik verbeter het nog steeds wanneer ik het mensen fout hoor zeggen. Hij heet DillOn, niet Dylan of Dillen! Ik hoor het mezelf weer zeggen... Maar mijn zoon vindt het niet de moeite meer. "Ik kan het toch niet veranderen, mam", zegt hij dan, "laat maar". Maar ik vind het zó enorm getuigen van disrespect voor mijn zoon. Echt, ik erger me eraan dat mensen niet de moeite willen doen iemands naam juist uit te spreken. Zelf sta ik voor de klas en ik weet heel goed hoe lastig namen kunnen zijn, zeker in onze multiculturele samenleving. Ik vind het niet meer dan normaal dat ik de namen van mijn leerlingen juist uitspreek, en regelmatig moet ik daar heus op oefenen... Maar het stukje respect dat je een kind daarmee geeft schept een band. Die verbinding maakt dat kinderen openstaan voor leren en ontwikkelen. Ze doen het voor jou, hun juf. Want jij ziet ze. Waarom kan dat voor mijn zoon niet, denk ik dan. Het is zo'n kleine moeite, maar tegelijk zo waardevol.

Chiara's avatar
7 jaar geleden

Amen, dit viel mij ook al eens op.. Persoonlijk hou ik me er totaal niet mee bezig! Ik doe/koop dingen omdat ik ze leuk vind. De ene keer lekker "apart" de andere keer meer "standaard", en het kan me dan ook niet zoveel schelen wat anderen ervan vinden ;) mijn zoon heet wel Jayson, wat volgens sommigen ook apart is, omdat we de afkorting "Jay" leuk vonden en we wilden een naam die wereldwijd herkenbaar is (je weet maar nooit).

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Kirstenimolnen?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.