Van de regen in de.... Stortregen
Een nieuwe nachtmerrie....... Ik ben er met open ogen ingetuind! Hier komt dan mijn volgende storm:
Ik was per eind mei hersteld gemeld en op zoek naar werk. De eerste 2 maanden niet tegen een leuke en passende vacature aangelopen. Maar ik was dan ook onwijs zoekende in welke weg ik zou inslaan. In eerste instantie wilde ik de productie in, zodat ik mijn opleiding kon afmaken en zodra die klaar is, naar een functie solliciteren die bij mijn opleiding past. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan: de meeste productiebanen zijn in ploegendienst en dat kan ik helaas niet. Mijn man werkt met storingsdiensten. Het kan niet zo zijn dat ik om bijvoorbeeld 5 uur in de ochtend al aan het werk ben, mijn man een storing krijgt en daarom de kinderen alleen thuis zijn. Dat gaat gewoonweg niet. Ook niet als hij moet overwerken en ik een late dienst heb en de kinderen dus niet opgehaald kunnen worden van de opvang. Dus productiewerk in de dagdienst it is. Noouuuu, dat valt dus niet mee! Die zijn niet te vinden en als ze er al zijn, willen ze fulltimers of ben ik niet geschikt….
Dus een plan B: terug mijn oude vak in. Kijken of ik een leuke plek kan vinden en daar tot mijn pensioen vol kan maken. Ik vind het namelijk wel heel erg leuk werk. Ik heb het altijd met veel passie uitgevoerd. Maar deze beroepsgroep staat erom bekend dat de werkgevers niet de meest makkelijke personen zijn. Er zijn genoeg collega’s die wel een goede plek hebben gevonden, dus ik geef het nog één kans. En anders kan ik alsnog kiezen voor het vak van mijn huidige opleiding zodra het contract zou aflopen….
Begin juli heb ik dus gesolliciteerd: ze wilden mij wel onder proefplaatsing laten beginnen. Dat zou dan enkele weken duren, niet de volledige 2 maanden. Nou ja, prima: als dat ervoor kan zorgen dat jullie mij aannemen dan doen we dat.
Ik had gesolliciteerd op een functie voor tenminste 24 uur, op min of meer vaste dagen. Die min of meer vaste dagen had ik naar gevraagd, in verband met de opvang van de kinderen. Er moet wel zekerheid van uren zijn, gaf ik aan: ik moet de uren voor de opvang inkopen. Het kan niet de bedoeling zijn dat ik 24 uur inkoop, maar er 16 uur nodig zou hebben omdat ik 16 uur werk. Daarom solliciteer ik op uren, niet op een oproepfunctie.
Na drie weken kwamen ze met het idee de proefplaatsing tot de maximale duur te verlengen en dan alsnog een contract aan te gaan. Want op die manier zouden zij en ik de vakantieperiode voordelig doorkomen. Dan had ik geen sollicitatieplicht meer en zij de gaten in het rooster opgevuld.
Daar ben ik tegenin gegaan. Dat was niet de afspraak, ik voelde me in mijn eer aangetast dat de proefplaatsing zo lang moest duren.
Nou ja, prima dan, we kunnen je ook meteen op contract zetten, maar de werkgever heeft besloten geen contracten op uren te willen afsluiten. Het wordt dan een oproepcontract. Er gaat veel veranderen en we weten nog niet hoe dat precies ingevuld gaat worden. Dus dat kunnen we je bieden.
Niet ideaal, gaf ik aan: ik moet de opvang voor de kinderen wel inkopen van te voren. Als ik dus meer uren inkoop dan ik werk, wordt het een dure business!
Ik zou met de opvang overleggen wat de mogelijkheden waren, het hing van hun af.
Ze beeindigde de proefplaatsing per direct: vanaf nu zou ik gewoon per uur betaald worden.
We hadden het nog niet eens over het salaris gehad of wat dan ook. Heel bijzonder!
Maar goed, ik ging in overleg met de opvang: ik kon wel een flexopvangcontract afsluiten, maar dat is beduidend duurder dan vaste uren afnemen. Ook gaan de vaste-kinderen voor de flex-kinderen. Het kan dus maar zo zijn dat ze mijn kinderen niet kunnen opvangen wanneer ik ingeroosterd zou staan. En het pakt ongeveer 200 euro duurder uit per maand. Geen optie dus: te duur en te onzeker.
De persoon die hierover gaat, is dus op vakantie, geen idee hoe lang nog. Ik kan het du niet bespreken. De afgelopen 3 weken was ik vrij, de planning was rond dus ik hoef niet te komen.
Ik merk nu hoe dichter bij de dag komt dat ik weer zou moeten werken, hoe slechter ik me voel.
Ik voel me bedondert, bedrogen en in de hoek gedrukt.
Ik ben uikeringsgerechtigd, dus verplicht dit contract aan te nemen. Dat dit héél iets anders is dan de functie waarop ik solliciteerde, maakt niks uit. Contract weigeren betekend verwijtbaar werkloos. Dus een boete en stop uitkering. Nu is dat stop uitkering niet zo erg, die stopt zo wie zo volgende maand. Maar die boete, dat kan best eens hoog zijn!
Geen werk, dus die boete zou ik niet kunnen betalen. Ik ben in de val getrapt, zo voelt het!
De stress loopt inmiddels heel hoog op. Dat komt door de PTSS, ik zit nog in de herstelfase. Ik voel dat de artritis toeneemt: mijn handen en voeten doen continu pijn, ook mijn schouders en nek zitten vast. De stress slaat altijd meteen op mijn schouders, vooral mijn linkerschouder.
Ik zit weer overal en nergens om te janken, het is echt verschrikkelijk. Ook kan ik mijn huidaandoening niet meer onder controle houden: de psoriasis grijpt als een razende om zich heen :-(
Wat een macht heeft zo’n werkgever dan hé?
Ik moet er maar het beste van hopen: volgende week nog twee sollicitatiegesprekken...
Maar ja, geen idee hoe dat op te lossen bij mijn "huidige" werkgever: het contract is nog niet eens opgesteld. Hoe zeg je een niet bestaand contract op? Wat is de opzegtermijn? En hoe moet ik er aan het werk gaan, als ik me niet happy voel met de onderliggende omstandigheden? Erg prettig begin is dit niet....
Wat voel ik me een loser!
(Fijn dat ik de ellende hier van me af kan schrijven! Lucht erg op :-) )
Judith 1981
Oh, UWV kan mij niet adviseren was het antwoord en de rechtbijstand geeft aan dat ik bij weigering inderdaad "fout" ben en dat de werkgever vrij is ieder contract aan te bieden wat hij wil. Het enige wat ik volgens hun kan doen is een andere baan accepteren.... Ziekmelden is op zich ook een optie, maar ik wil toch tenminste een gesprek hebben gehad over het contract. Als ze er echt bij blijven, houdt het op en zal ik een andere baan moeten aannemen
Judith 1981
Iedereen bedankt voor de reacties, heel erg fijn! Ik kan hier echt mee vooruit :-) Vanmiddag aan het werk geweest, de personeelsfunctionaris is er volgende week pas weer. Maar ik heb wel erg fijn gewerkt vanmiddag, de collega's zijn allemaal zó fijn! Ik hoop dat we er uit kunnen komen volgende week, anders zal 1 van die 2 andere banen wel moeten lukken!
Anoniem
Heftig wat je allemaal mee maakt! Als ik je een tip mag geven: neem contact op met je adviseur werk.(bericht sturen via je werkmap, of evt bellen om een afspraak te maken) Leg uit dat de werkgever zich niet houdt aan de gemaakte afspraken vd proefplaatsing. Ga ook langs je huisarts en/of andere behandelend arts. Een baan weigeren/opzeggen vanwege jouw gezondheid kan namelijk een reden zijn waarmee je niet meer verwijtbaar werkloos bent. Tenslotte: meld je ziek. Op het werk en bij het UWV. Er zit een kans in dat de werkgever jouw contract dan laat vervallen. (in de proeftijd-periode mag dat) Niet dat je je ziek moet melden om van het contract af te komen, maar met de klachten die jij nu noemt, zou je daarmee wel gaan werken in een andere situatie? (even los van dat de klachten er dan niet of minder zouden zijn) Als jouw antwoord "Nee" is, is ziekmelden wellicht het beste voor jezelf. Maar begin met overleggen met je arts en adviseur werk. Ik reageer alleen op wat je nu vertelt. Wilde je even laten weten dat het geen uitzichtloze situatie hoeft te zijn, je hebt mogelijkheden. Sterkte !
Anoniem
Wacht even je contract af. Zolang er nog geen fysiek contract is aangeboden, kun je ook niet verwijtbaar werkloos zijn. Zodra je wel je contract hebt ontvangen, lees dan even goed wat er in staat. Veel nuluren contracten schrijven voor dat de werkgever een X aantal weken van tevoren de werkdagen moet doorgeven en dan nog een X aantal dagen van tevoren moet aangeven wat de tijden zullen zijn. Daarnaast staat er vaak ook in dat je als contractant niet alle opgegeven dagen/tijden hoeft te accepteren. Er wordt rekening gehouden met het feit dat iemand ook afspraken moet kunnen maken in zijn privé tijd, daarom mag je zonder opgaaf van redenen voorgestelde werkdagen afwijzen. Hier kun je dan ook geen boete voor opgelegd krijgen. Daarnaast zijn sommige nuluren contracten verboden in Nederland. Zodra je hem hebt, laat het nakijken door de rechtsbijstand of het UWV. Het UWV is een minder geschikte partij daarvoor omdat zij als voornaamste doel hebben dat mensen weer aan het werk gaan. Succes ermee. Begrijpelijk dat je je in een hoekje gedrukt voelt maar jij hebt ook rechten. En oja, je hebt op een proefplaatsing gewerkt. Dat is alleen goedgekeurd door het UWV doordat er bepaalde afspraken gemaakt zijn. Een werkgever moet zich aan die afspraken houden. Na een proefplaatsing moet hij je een contract aanbieden voor minimaal 6 maanden met minimaal dezelfde afspraken uit de proefplaatsing. Doet hij dit niet, dan kan hij een boete verwachten.