Snap
  • #attachmentparenting
  • #boosheid
  • #boos
  • kindalsspiegel

5 wonderzinnen die je helpen verbinden met je kind

Sommige dagen kan je het gevoel hebben dat je als niets goed doet

Op sommige dagen kan je het gevoel hebben dat je als ouder niets goed kan doen. De baby slaapt alleen in de drager, of je peuter krijgt elke vijf minuten een driftbui en wat je ook tegen je 6-jarige zegt, het lijkt allemaal niet in goede aarde te vallen .

Nadat je de hele dag als een soort mediator/politieagent/persoonlijke assistent hebt rondgelopen, wil je alleen maar wachten tot de storm voorbij is.

Maar trekt die wel vanzelf voorbij?

Ergens voel je vaak wel dat jij ook onderdeel bent van de gang van zaken, en wat jij doet en zegt, hierin verschil maakt. Toen mijn kinderen zo klein waren en ik mij zo voelde, wist ik dat er een betere manier moest zijn, om met deze moeilijke momenten om te gaan. Dat mijn kind eigenlijk iets van mij nodig had, wat ik op dat moment niet kon geven.

Maar het probleem was, dat ik in een soort vicieuze spiraal zat, waar ik niet uit leek te komen. Het voelde een beetje alsof mijn kind zich op een eiland bevond met een donkere, kolkende oceaan die mij van hem scheidde. Het leek onmogelijk hem te bereiken met die oceaan van kolkende boosheid ertussen.

Maar wat ik mij op een bepaald moment realiseerde: mijn kind heeft op zo’n moment ook het gevoel dat hij alleen op een eiland is. Die kolkende bozige oceaan, en die afstand die ik voelde…..het was ook mijn creatie….

Als je kind onredelijk en extreem boos wordt….is het logisch dat je afstand wil nemen. Je wordt zelf ook boos, of machteloos, of bang….je wil in elk geval niets liever dan weg van de situatie.

Je kan dan niet helder meer denken. Je kan niet meer overzien wat er nodig is, laat staan jouw kind.

Om ons te helpen dagelijks verbonden te blijven – in plaats van alleen maar te reageren op de explosieve boosheid – is de beste oplossing om iets te zeggen wat voorbij gaat aan de gedoetjes, maar wat helpt om ondanks en in dit alles, verbinding te maken. Daarvoor heb ik 5 zinnetjes en vragen opgeschreven die je kunnen helpen, tijdens de boze bui, of kort erna, om weer te connecten met je kind. Want pas daarná kan je weer echt verder met elkaar.

Wil jij deze zinnen ook kunnen gebruiken? Kijk op https://pentakelopvoedcoaching.nl/2024/04/12/5-wonderzinnen/ Om het hele blog te lezen en de 5 zinnen te ontvangen.