Snap
  • bewustopvoeden
  • #bewustouderschap
  • Ontspannenopvoeden
  • Moederinstinct
  • intuitief

Vermoeiend...al dat ongevraagde advies!

Mijn tip: doe wat goed voelt voor jou!

Het begint zelfs al voordat je kind überhaupt geboren is. Al die ongevraagde adviezen en meningen van iedereen. Ze vliegen je om je oren. Maar als die kleine er eenmaal is, dan lijkt iedereen het nog veel beter te weten. Best gek, want jij bent toch de moeder. Jij bent diegene die dag in dag uit met je kleintje in de weer is. Waarom zou iemand anders het dan beter weten dan jij? 

Natuurlijk heb je af en toe geen idee meer en zit je met je handen in het haar, als jouw kleintje niet wil slapen of eten

Zelf had ik dat ook met mijn zoon. Rond zijn tweede of derde vertikte hij het om fruit te eten. Die textuur vond hij verschrikkelijk. Dus wat deed ik: alles in de blender, een heerlijke smoothie maken waar hij dol op was. Ik wilde dat hij fruit at, om die vitamines binnen te krijgen. Dat kan ook met smoothies. 

Hoeveel mensen toen wel niet tegen mij hebben gezegd: ‘Dat moet je niet doen, hij MOET leren om fruit te eten, want anders…’ Want anders wat?? Mijn zoon is inmiddels 11 jaar en eet allerlei soorten fruit. Hoe anders zou het hebben uitgepakt als ik hem destijds als kleine dreumes of peuter zou hebben gedwongen om stukjes fruit te eten…ik vermoed een klein fruit traumaatje. Denk niet dat hij er beter uit zou zijn gekomen.

Dan vinden ze me maar een softie

Of met mijn dochter, die heeft zo’n sterke wil. Al vanaf hele jonge leeftijd weet ik en voel ik: ik moet met haar in verbinding blijven. Is dat uitdagend? Jazeker. Werkt een hele autoritaire aanpak bij haar? Nee, tenzij ik de hele dag ruzie met haar wil hebben. Bereik ik mijn doel met een autoritaire aanpak? Nee, want waarschijnlijk doet ze alsnog niet precies wat ik wil en zit ik zelf met een rotgevoel. 

Er zijn genoeg mensen die hier anders over denken: mijn moeder die vindt dat ik niet streng genoeg ben, mijn ex-partner dat ik niet genoeg overwicht op mijn kinderen heb, en mijn ex-schoonouders vinden waarschijnlijk ook dat ik een softie ben…maar laat me lekker. Ik doe het op mijn manier! 

Er is maar 1 uniek gezin en dat zijn jullie

Af en toe zijn we zo geprogrammeerd door onze omgeving, door wat we zien in tijdschriften of op social media. We denken daardoor dat alles op een bepaalde manier hoort. Maar dat is helemaal niet zo. Mijn advies: zoek de weg die werkt voor jou, voor je kinderen en voor je partner. Er is maar 1 uniek gezin en dat zijn jullie. Vind de manier die werkt voor jullie. 

En natuurlijk kun je adviezen vragen aan anderen en checken hoe anderen bepaalde dingen doen, maar haal eruit wat past en laat de rest lekker zitten!

Veel liefs, van Caro