Snap
  • taalontwikkeling
  • talen
  • #meertaligopvoeden
  • meertalig
  • #bewustopvoeden

Mijn moeder kreeg het verkeerde advies

Gelukkig was ze eigenwijs en leerde ze mij toch Spaans.

Tegenwoordig kun je het je haast niet voorstellen, maar vroeger wist men eigenlijk veel te weinig over de werking van het brein. Daardoor werden er totaal verkeerde adviezen gegeven aan ouders. Toen mijn moeder zwanger was van haar eerste, van mij dus :-), was ze benieuwd wat het consultatiebureau zou adviseren over het leren van zowel Nederlands als Spaans aan mij. Ze kreeg toen zonder meer te horen dat het heel verwarrend zou zijn voor een kind om meerdere talen te moeten leren, het advies was om het alleen bij Nederlands te houden. 

Ze wilde dat ik met mijn oma kon praten

Gelukkig is mijn moeder eigenwijs en heeft ze het advies in de wind geslagen. Ze vond het belangrijk dat ik met mijn oma, die Spaans is, zou kunnen communiceren. Plus ging het ook tegen haar gevoel in om een andere taal tegen mij te spreken dan haar eigen moedertaal. Tegenwoordig is er zoveel meer bekend over de werking van het brein en taalverwerving bij jonge kinderen, dat je je niet kunt voorstellen dat zulke adviezen ooit zijn gegeven. 

Kinderen leren nieuwe talen automatisch

Het is voor kinderen namelijk helemaal niet verwarrend om meerdere talen tegelijkertijd te leren. Sterker nog, het stukje in hun hersenen verantwoordelijk voor het leren van talen, is super actief tot kinderen ongeveer 8 jaar zijn. Dat betekent dat als je kinderen maar genoeg met een taal in aanraking brengt, zij deze taal vanzelf en onbewust leren. En het leren van meerdere talen brengt zoveel voordelen met zich mee: je kunt je beter concentreren, je probleemoplossende vermogen wordt groter en op latere leeftijd ben je zelfs langer tegen dementie beschermd.

Spreek je thuis Nederlands en wil je je kind(eren) ook een andere taal leren? Begin er dan lekker vroeg mee. En gebruik de taal op zoveel mogelijk verschillende manieren. Natuurlijk met elkaar praten in die taal, maar het is ook leuk om voor te lezen in die taal, TV te kijken in die taal, spelletjes te spelen in die taal en liedjes te zingen in die taal. Er zijn tegenwoordig ook leuke apps om spelenderwijs een taal mee te leren. 

Het allerbelangrijkste is een rijk taalaanbod, in welke taal maakt eigenlijk niet uit

Spreek je thuis een andere taal dan Nederlands? Blijf ook dan die taal zoveel mogelijk gebruiken. Kinderen worden het meest taalvaardig als ze een zo rijk mogelijk taalaanbod krijgen als ze jong zijn. Zie het als het bespelen van een muziekinstrument. Als je één instrument goed kunt spelen, dan is het veel makkelijker om een tweede instrument erbij te leren. 

Overweeg je om je kind een tweede (of derde) taal te leren? Zet de twijfels opzij en doe het gewoon. Heb je nog vragen of behoefte aan tips? Geef het aan in de comments!

Veel liefs van Caro