Snap
  • Peuters
  • kleuters
  • opvoeden
  • Positiefopvoeden
  • ontwikkeling

Lastige kleuters en peuters?

Zet de kaders en laat ze zelf kiezen!

Sommige peuters en kleuters hebben al een ontzettend sterk eigen willetje. Af en toe vraag je je af waar dat toch vandaan komt. Als moeder van een tweeling, zie ik extra goed dat ondanks de opvoeding er een enorm verschil tussen kinderen kan zijn.

Elk kind een andere aanpak?

De opvoeding is immers identiek bij beiden, en toch zijn mijn kids qua karakter enorme tegenpolen. Over de stelling nature versus nurture heb ik mijn mening inmiddels dan ook wat bijgesteld ;-)

Bij mij thuis is de een wat meegaander dan de ander waardoor opvoeden een eitje lijkt…maar die ander…daar moest ik even andere tactieken op los laten dan wat ik van nature zou doen. En ik leer nog steeds elke dag.

Ik probeerde eens iets anders...dat was geen succes

Andere moeders zeiden regelmatig tegen mij dat ik te soft was… klopt, ben ik ook een beetje. Maar zo'n hardere, meer autoritaire aanpak past ook echt niet bij mij. Los van het feit dat ik daar zelf niet echt in geloof. Maar omdat ik opensta voor andere manieren, heb ik zo'n wat dwingendere aanpak ook weleens uitgeprobeerd. Op een dag had ik bedacht dat, no matter what, ík zou bepalen dat mijn dochter op dát moment haar tanden zou poetsen. Guess what, dat was geen succes.

Wat bewegingsruimte en ze zelf laten kiezen doet wonderen

Waar ik wel in geloof en wat goed werkt bij mij thuis is om kaders te stellen. Want natuurlijk blijf je als ouder verantwoordelijk en bepaal jij wat er gebeurt. Maar binnen die kaders mogen mijn kinderen zelf ook keuzes maken. Op die manier geef je ze toch het gevoel dat ze ook zelf dingen mogen bepalen. Want zeg nou zelf: jij wilt toch ook niet dat anderen de hele dag bepalen wat jij moet doen…

Opties geven scheelt een hoop discussie

En opties geven, dat werkt bij mijn kinderen ook heel goed. Wil je nu of over 10 minuten je tandenpoetsen? Wil je in bad of wil je in de douche? Wil je voor of na het eten je haren borstelen? Wil je nog even TV kijken of op de tablet.

Uiteindelijk wil ik als ouder mijn kinderen opvoeden tot zelfstandige individuen die zelf in staat zijn om keuzes te maken, dus laat ze maar zo vroeg mogelijk beginnen om daarmee te oefenen. En als ouder…blijft het een uitdaging…

Herkenbaar? Wat zijn dingen waar jij tegenaan loopt? Laat het me weten in de comments!   Veel liefs van Caro

4 maanden geleden

Ik ben er van overtuigd dat dit de beste manier is. Zeker als ze straks in de puberteit komen. Grenzen geven maar ook de ruimte gegeven om zelf dingen te mogen bepalen

4 maanden geleden

Helemaal herkenbaar, bij de oudste was opvoeden een eitje, bij de jongste... niet 😅