Hoe ik suiker verbande en ons leven veranderde
Hoe verse voeding en Ayurveda onze gezondheid totaal transformeerde
Ik ben een tijdje van de radar geweest hier, en dat had alles te maken met de zwangerschapsklachten die ik de afgelopen periode heb ervaren. Het was pittig: extreme misselijkheid, nauwelijks energie en een dramatisch lage bloeddruk. Gelukkig gaat het nu met momenten echt een stuk beter, en dat komt grotendeels door de veranderingen die ik heb aangebracht in mijn voeding.
Voeding is altijd al een belangrijk onderwerp voor mij geweest, maar tijdens deze zwangerschap werd ik er nog bewuster van. In deze tijd is het soms lastig om te weten wat goed voor je is en wat niet. Er zijn zoveel tegenstrijdige adviezen over wat we wel of niet zouden moeten eten, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat was voor mij het moment om op zoek te gaan naar iets dat goed voelde voor mij en mijn lichaam. Zo ben ik in aanraking gekomen met Ayurveda, een eeuwenoude gezondheidsleer die draait om balans, en ik moet zeggen: het bevalt me ontzettend goed.
Door Ayurveda heb ik geleerd om zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten te eten, en het verschil in hoe ik me voel is enorm. Mijn klachten zijn vele malen minder geworden en ik voel me energieker dan eerst. Natuurlijk wil ik dat mijn kinderen ook gezond eten, dus ik betrek hen zoveel mogelijk bij mijn nieuwe eetgewoontes. Al van kleins af aan speelt voeding een belangrijke rol in hun leven, vooral omdat ze alle drie een koemelkallergie hebben gehad. Inmiddels is dit gelukkig overgegaan in een intolerantie, maar toch blijf ik heel alert op wat ze binnenkrijgen.
Eén van de grootste boosdoeners waar ik mee heb afgerekend is suiker.
Ik haal geen producten in huis met toegevoegde suikers en vind het niet nodig dat mijn kinderen dit thuis eten. Ze komen er al vaak genoeg mee in aanraking bij vriendjes, opa en oma, of andere familieleden. Ik merk echt dat hun gedrag rustiger is en ze beter in hun vel zitten als ze meegaan in mijn structuur van vers en onbewerkt eten. Vaak hoor ik andere moeders zeggen dat hun kinderen niet willen eten wat hen wordt aangeboden, maar mijn ervaring is dat ze uiteindelijk eten wat er is, zeker als je het leuk en aantrekkelijk maakt.
Zo maak ik tijdens de lunch bijvoorbeeld pannenkoekjes waar ik stiekem groente in verwerk. Of als ik weinig tijd heb, zet ik een plankje met verschillende groenten op tafel, met daarbij zoete dingen zoals dadels, rozijnen of appel. We maken van gezond eten een feestje, en eigenlijk is het best gek dat we bij feestjes vaak ongezond eten zoals snoep associëren.
Waarom vieren we iets met eten dat eigenlijk niet goed voor ons is?
Ik ben ontzettend blij dat ik een weg heb gevonden die goed voelt voor mij en mijn kinderen, vooral omdat je tegenwoordig zoveel tegenstrijdige verhalen hoort over voeding. Maar ik ben ook heel benieuwd naar jullie ervaringen! Hoe gaan jullie om met voeding voor jullie kinderen? Wat werkt voor jullie wel of juist niet? Ik kan niet wachten om jullie verhalen te horen en misschien weer iets nieuws te leren.
Liefs,
Daniek
Mamaplaats
Leuk dat je weer een blog hebt gedeeld! <3