Snap
  • Peuters
  • kleuters
  • #meertaligopvoeden
  • ontwikkeling
  • taalontwikkeling

Het geheim van talen leren aan jonge kinderen…

Ze leren het vanzelf!

Vanmiddag sta ik op de Negenmaandenbeurs! Samen met mijn grote vriend Monito gaan we voorlezen, zingen én dansen met alle peuters en kleuters die daar zijn.

Niet alleen in het Nederlands, ook in het Engels en Spaans en misschien nog in andere talen. Afhankelijk van welke kinderen er zijn. Het is niet de eerste keer dat ik ga voorlezen en het is opvallend dat er altijd kinderen zijn die meerdere talen spreken. 

Trots op hun taal

Als kinderen naast Nederlands nog een andere taal spreken, dan zijn ze vaak supertrots en dat hoort ook zo. De talen die je spreekt, zijn een stuk van je identiteit.

Hoewel ik zelf in Nederland ben geboren, mijn hele leven hier woon, mijn moedertaal Nederlands is (en voelt)…voel ik me toch ook Spaans. Mijn vrienden zijn er niet altijd blij mee, af en toe zorgt het ook wel voor pijnlijke situaties, denk aan de door Nederland verloren WK voetbalfinale 2010. Maar blijkbaar voel ik me toch meer Spaans dan Nederlands, als onze oranjemannen tegen de Spanjaarden voetballen…ha ha.

Jonge kinderen leren talen zonder er iets voor te hoeven doen

Maar wat is nou het geheim van talen leren aan jonge kinderen? Het allergrootste geheim is dat het tot hun achtste eigenlijk vanzelf gaat. Ze hoeven er nul moeite voor te doen. Het is dé fase in hun leven waarop alles nog geleerd moet worden. Zo makkelijk als zij leren lopen, leren zij een nieuwe taal.

Hoe kan dat zul je je afvragen… Dat komt doordat het stuk taalverwerving in het brein van jonge kinderen extreem actief is. Na het achtste jaar neemt dat al wat af en vanaf ongeveer je vijftiende moet je net zoveel moeite doen om een andere taal te leren als een volwassene.

Zelf wist ik dat helemaal niet, en ik vermoed dat maar weinig ouders dit weten.

Meerdere talen spreken heeft veel voordelen

Wat ook ontzettend boeiend is, is dat het leren van een nieuwe taal voor jonge kinderen niet alleen heel makkelijk is. Het heeft ook nog ontzettend veel voordelen voor de ontwikkeling van hun hersenen. Uit veel onderzoeken blijkt namelijk dat je probleemoplossend vermogen groter wordt, je kunt je beter concentreren en je brein wordt flexibeler. Als je meertalig bent, ben je zelfs gemiddeld 5 jaar langer beschermd tegen dementie.

Zonde eigenlijk dat Engels pas vanaf groep 7 verplicht is op school. Ik ga pleiten voor Engels op de kinderopvang en bij de peuters!

En nu ga ik rennen, straks ben ik nog te laat bij Monito. 

Zie ik je op de Negenmaandenbeurs?

Wie toevallig nog naar de Negenmaandenbeurs gaat, we lezen er elke dag voor van 13.00-13.30 uur bij het peuter podium. Na afloop beantwoord ik graag al je vragen over het leren van talen aan jonge kinderen. En je vraag achterlaten in de comments kan natuurlijk ook.

Veel liefs, Van Caro!

Veel plezier met voorlezen op de beurs. Hier krijgt ze tot nu toe alleen een beetje Engels mee van tv. Maar vind het erg interessant wat je schrijft!

3 maanden geleden

Bedankt Laura! Het is in ieder geval goed om te weten dat kinderen zo makkelijk talen leren. Kun je altijd nog voor jezelf bepalen of je er iets mee doet inderdaad!

Veel plezier op de beurs! Leuk om wat meer weetjes te lezen over wat meertalig opvoeden voor een kinderbrein doet. Alleen maar voordelen dus! Ik merk wel dat mijn 2jarige sinds een paar week toch licht een voorkeur geeft naar de ene taal qua luisteren.

3 maanden geleden

Bedankt Inge! Herkenbaar ook. Soms zei ik wel eens tegen mijn kinderen toen ze jonger waren. Je mag nog wel even Netflix kijken, maar alleen in het Spaans of Engels. Dan kozen ze toch vaak voor Netflix kijken in die andere taal.