Wordt je als moeder soms overweldig door boosheid?
GZ-psycholoog Dorien legt je alles uit over "mom rage".
Hoewel je van de term 'mom rage' waarschijnlijk nog niet zo veel gehoord heb, herken je het vast wel. Iedere moeder ervaart zo-nu-en-dan dit gevoel. Het is het gevoel overweldigd te worden door boosheid of woede, waardoor je moeite hebt met het bewaren van je geduld.
In 2019 zette journalist Minna Rubin deze Engelste Term op de kaart in de New York Times. Het gevoel van boosheid in het moederschap is eigenlijk een hele normale emoties. Het is vaak een combinatie van ingehouden stress of spanning en onvervulde behoeften waardoor de boosheid of woede ontstaat. Het moeder worden en alle veranderingen die hierbij horen zorgen automatisch voor een toename van stress en spanning. Denk aan het combineren van de zorg voor je kinderen, werk, huishouden en sociaal leven. Als moeder is er daarnaast ook ineens veel minder ruimte voor je basisbehoeften, zoals voldoende slaap en tijd voor jezelf. Dat maakt het nog extra moeilijk om te dealen met je emoties.
Het ervaren van boosheid of woede is dus niet zo vreemd. Maar er ligt nog een groot taboe op boosheid en agressie bij vrouwen, specifiek voor moeders. Van moeders wordt nog steeds verwacht dat zij altijd geduldig, liefdevol en zorgzaam zijn. Het niet (altijd) kunnen voldoen aan deze rol voelt voor moeders die boosheid ervaren vaak als falen en het roept gevoelens van schuld of schaamte op.
Hoewel het dus normaal is om deze emoties te ervaren kunnen onderstaande tips wel helpend zijn:
1. Wees niet te streng voor jezelf. Ben je ontploft tegen je kind? Benoem dan de emoties: "Ik was net heel boos op je, sorry daarvoor". Je kind leert dan ook beter zijn eigen boosheid te herkennen en te benoemen. Wees mild voor jezelf en probeer jezelf niet te zien als iemand die het niet goed genoeg doet, maar als iemand die het (op dat moment) even moeilijk heeft. Dit kan je ook gebruiken voor je kind als hij/zij boosheid ervaart. Hij/zij is geen moeilijk kind, maar heeft het dan gewoon even moeilijk.
2. Sta stil bij wat je zo boos maakt. Vaak heeft het te maken met een onvervulde behoefte. Voel je je niet gezien of gehoord? Niet gewaardeerd? Ben je die dag over je grenzen heen gegaan? Of heb je amper geslapen? De momenten dat je boos werd opschrijven kan je helpen een patroon hierin te herkennen. Kijk dan ook goed naar wat je daarin zelf nodig hebt en maak hierin een plan.
3. Maak voldoende ruimte en tijd voor jouw basis behoeften, zodat je voldoende draagkracht hebt om de stress, die met het moederschap gepaard kan gaan, te dragen. Vraag hierbij om hulp aan je partner of anderen.
4. Wanneer de woede aanhoudt of toeneemt, kan er meer aan de hand zijn. Denk aan een traumatische bevalling of postpartum depressie. Kom je zelf niet uit gun het jezelf dan om professionele hulp te zoeken.
Merk je dat je vaak last hebt van gevoelens van boosheid, verdriet of schuld als (aanstaande) moeder? In mijn 12 weken programma Happy Mom Mindset Methode leer ik je omgaan met moeilijke gedachten, gevoelens en emoties. Zodat je met rust en vertrouwen kan genieten van deze fase in je leven.
Meer weten: https://psychologenpraktijkmomandmind.nl/online-programma/