Snap
  • pseudokroep
  • SEH
  • huisartsenpost
  • benauwdheid

Waarom blaft mijn kind?

Deel 12: Dagboek van de Spoedzusters - Pseudokroep

In de trainingen die wij geven komen veel vragen over de typische ‘pseudokroep hoest’. Het klinkt als een soort van zeehonden blaf, en kinderen kunnen er best benauwd van zijn.

Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus dat ook verkoudheid en bovenste luchtweginfecties veroorzaakt. Meestal zien we pseudokroep in het voor- en najaar, maar het kan eigenlijk het hele jaar door voorkomen. De ziekte kan voorafgegaan worden door een verkoudheid, maar kan ook optreden zonder eerdere symptomen.

Door de infectie raken de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen ontstoken en zwellen op. Door zwelling van de slijmvliezen aan de binnenkant van het strottenhoofd ontstaat vernauwing van de luchtwegen, waardoor het kind gaat hoesten en moeite kan krijgen met inademen. Het gierende geluid bij de inademing komt omdat de lucht langs de vernauwing naar binnen wordt gezogen. De heesheid ontstaat door zwelling van de stembanden, die ook in dit gebied liggen.

Ter geruststelling - op de Spoedeisende hulp zien wij niet veel kinderen met pseudokroep. De kinderen die wij wel zien hebben vaak pseudokroep in combinatie met iets anders (infectie/virus) of een hele heftige aanval.

Het 4 jarige mannetje dat met heftig geschrokken ouders binnen kwam – via de huisartsenpost – had hoge koorts (40 graden) en een forse blafhoest (die herkennen wij al vanuit de wachtkamer) en een laag gemeten zuurstof in het bloed (saturatie). Hoge koorts is niet typerend voor pseudokroep: de temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.

Na meerdere onderzoeken bleek dit kindje een combinatie met een longontsteking te hebben, en was hij daarom zo ziek. Hij is opgenomen voor ondersteuning met zuurstof en medicatie.

Pseudokroep komt meestal voor bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar. Vaak komt de blafhoest en heesheid tegen het eind van de avond of het begin van de nacht en meestal heeft het kind overdag een beetje verkoudheidsklachten gehad.

Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening en kan thuis behandeld worden. In de meeste gevallen zijn medicijnen niet nodig. Alleen in ernstige gevallen worden medicijnen voorgeschreven.

Als een kind met pseudokroep erg benauwd is, dan wordt soms een corticosteroïd (bijvoorbeeld dexamethason) voorgeschreven. Dit wordt of via verneveling of via drank toegediend. Corticosteroïden remmen de ontsteking, waardoor de zwelling bij het strottenhoofd minder wordt en de luchtwegen meer open staan. 

Een (eerste) aanval van pseudokroep is vaak zeer angstaanjagend, zowel voor het kind als voor de ouders. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier met de volgende typerende verschijnselen:

Het kind is niet ziek, soms alleen wat verkouden en in de avond of nacht wordt het huilend en benauwd wakker. Bij het inademen is een gierend geluid hoorbaar, vaak met een luide blafhoest (zeehondenhoest) en soms met heesheid. De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.

Meestal gaat een aanval van pseudokroep vanzelf over. Dat kan een paar uur duren. Je kan zelf een paar dingen doen om te helpen. Het kan voor een kind eng of spannend zijn als het een aanval van pseudokroep heeft. Probeer zelf rustig te blijven. Probeer het kind af te leiden, bijvoorbeeld met een boekje of een knuffelbeest. Dat helpt om rustiger te worden. Stomen kan helpen tegen het hoesten maar is niet medisch bewezen (bijvoorbeeld 10 tot 20 minuten in de badkamer gaan zitten terwijl de warme douche aanstaat). Stoom niet:

  • als uw kind dat niet prettig vindt;
  • bij een kokend water kraan;
  • met menthol. Menthol kan de klachten erger maken.

Mamaplaats's avatar
1 maand geleden

Bedankt voor het delen❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij De Spoedzusters | Spoedeisende hulp verpleegkundigen & trainers?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.