Offline plezier: Zo creëer je een schermvrije zone
Ontdek hoe je speelhoekjes creëert zonder technologie
Schermen zijn handig, leuk en soms een echte redder in nood (denk aan die momenten dat je even je handen vrij wilt hebben!). Maar, eerlijk is eerlijk, ze kunnen ook behoorlijk overheersen. Voordat je het weet, zit iedereen in zijn eigen wereld, en is er nog maar weinig tijd voor écht contact. Herkenbaar? Daarom is het fijn om bewust schermvrije zones in huis te maken, plekken waar je gewoon even offline kunt zijn en samen kunt zijn. Hoe je dat doet? Hier zijn wat praktische tips van schermtijd coach Lisanne Hagens
1. Kies een fijne plek
Een schermvrije zone hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat erom een fijne plek te creëren waar je gezin echt samen kan zijn zonder afleiding. Begin klein, maak het leuk en betrek je kinderen erbij. Je zult zien dat het de moeite waard is! te houden, creëer je ruimte voor gesprekken, spelletjes en samenzijn. Begin klein: een hoekje waar boeken liggen, speelgoed klaarstaat, of waar gewoon niets ‘moet’.
Tip: Probeer de eettafel schermvrij te maken. Het is een natuurlijke plek voor gesprekken en verbinding.
2. Maak het aantrekkelijk
Een schermvrije zone klinkt misschien in eerste instantie wat saai voor de kleintjes, maar door het gezellig te maken, wordt het een favoriete plek in huis! Zorg voor een fijne zitzak, leuke puzzels, knutselspullen of een mand vol boeken. Kinderen (en wijzelf!) zijn vaak eerder geneigd om naar iets anders te grijpen als dat binnen handbereik ligt.
Tip: Leg iedere week iets nieuws klaar, zoals een verrassend boek of nieuwe kleurpotloden, om de interesse van je kind te wekken.
3. Betrek je kind in het proces
Kinderen vinden het fantastisch om mee te helpen en hun eigen plekje te creëren. Laat je kind kiezen welke spullen er in de schermvrije zone komen. Misschien hebben ze wel een favoriet knuffeltje, boek of spel dat er écht bij moet!
Tip: Samen knutselen aan een mooi bordje met "Schermvrij!" erop kan het nog leuker maken. Zo voelt je kind zich echt betrokken bij de nieuwe regel.
4. Geef zelf het goede voorbeeld
Ja, dit is soms de lastigste, maar ook de belangrijkste stap. Als wij zelf continu op onze telefoon kijken, merken kinderen dat meteen op. Door ook zelf bewust met schermtijd om te gaan en regelmatig je telefoon weg te leggen, geef je het signaal dat offline zijn ook heel waardevol is.
Tip: Leg je telefoon bijvoorbeeld in een mandje zodra je binnenkomt en laat het daar tot je kind op bed ligt. Even rust!
5. Introduceer vaste schermvrije momenten
Naast schermvrije zones, kun je ook vaste schermvrije momenten inbouwen, zoals tijdens het avondeten of vlak voor bedtijd. Deze momenten worden daardoor momenten van aandacht en rust, en helpen je kind om te ontspannen zonder de prikkels van een scherm.
Tip: Spreek samen af wanneer deze momenten zijn en hou je er ook echt aan. Maak het bijvoorbeeld een gewoonte om na het avondeten samen een korte wandeling te maken of iets creatiefs te doen.
6. Blijf flexibel en realistisch
Het is niet altijd haalbaar om elke plek schermvrij te houden, en dat hoeft ook niet. Er zullen momenten zijn dat een scherm juist even heel handig is. Dat is helemaal oké! Het gaat erom dat je bewust kiest voor schermvrije zones en momenten waar dat kan.
Tip: Wees niet te streng voor jezelf als het een keer niet lukt. Je doet je best, en dat is genoeg!
Mamaplaats
Bedankt voor het delen❤️