Brainfreeze of coma?
Deel 22: Dagboek van de Spoedzusters - Slushpuppy's
Slushpuppy’s.. Gewoon gemalen ijs met wat kleurstoffen toch? Dat dacht ik eigenlijk ook voor een lange tijd.. Totdat we een vage aankondiging van de huisarts kregen: er was een ambulance aanrijdend, naar een jong kindje dat door moeder niet meer goed wakker kon worden gemaakt. Ze had die zondagochtend de huisartsenpost gebeld, omdat ze haar 4 jarige zoontje niet meer goed wakker kreeg. Hij had een ademhaling, hartslag, maar werd niet goed helder wakker. De daadwerkelijke omschrijving van moeder was: het lijkt wel of hij dronken is.
De triagist van de huisartsen post vertrouwde dit niet, en heeft de meldkamer voor een ambulance gebeld. Daar aangekomen troffen de ambulance broeders inderdaad een zeer moeilijk wekbare 4 jarige jongen aan, met nog goede controles (bloeddruk, ademhaling en pols waren aanwezig). Na flink aandringen werd hij gelukkig wakker en klaagde over hoofdpijn en misselijkheid. Na verder uitvragen bleek de jongeman niet op z’n hoofd te zijn gevallen dat ouders hadden gezien – maar hij was wel met meerdere oudere jongens (waaronder zijn broer en vrienden), wezen trampoline springen. Ouders waren druk bezig met het kinderuitje in goede banen te begeleiden en hadden niet continue zicht op hem gehad.
Op de Spoedeisende hulp is de jongen van top tot teen onderzocht, en zijn er ook geen tekenen van val (bulten of blauwe plekken) gevonden (hoofdpijn, misselijkheid en verminderd bewustzijn kunnen duiden op hoofdtrauma met schade). Na bloedonderzoek kwam wel een enorm laag bloedsuiker naar voren. Terwijl de jongen niet bekend was met suikerziekte… Na een lang gesprek kwamen we erachter dat de jongen gister op het feestje, een slushpuppy had gekregen, samen met de andere oudere jongens. De oudere jongens hadden een groot gedeelte van hun slushpuppy laten staan omdat ze weer wilden jumpen. Het kleine broertje vond het drankje zo lekker, dat hij blijkbaar ook de anderen hun overgebleven slushpuppy had opgedronken. Ouders vonden het een boevenstreek en hadden – zoals verwacht – een drukker kind dan normaal die avond: slushpuppy zit natuurlijk vol met suiker.
Alleen zit de slushpuppy niet vol met gewone suiker…. Maar met glycerol – dit zorgt ervoor dat de substantie niet bevriest. Het gehalte glycerol in deze ijzige drankjes, is veel hoger dan in andere voedingsproducten. Het 4 jarige jongetje had een groei achterstand door eetproblemen, en daardoor ook fors ondergewicht. De glycerol heeft niet op alle mensen hetzelfde effect. Naarmate het gewicht toeneemt, zijn er minder risico’s verbonden aan het eten of drinken van glycerol. Daardoor zou het drinken van slushpuppy door kinderen ouder dan vier jaar (ongeveer 17 kilo), geen negatieve effecten moeten geven.
Hoewel de symptomen van teveel glycerol over het algemeen vrij mild zijn, is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico’s, vooral bij het drinken van een grote hoeveelheid. Bij een glycerolvergiftiging krijg je dus te veel glycerol binnen en de symptomen hierbij zijn vergelijkbaar met de symptomen van een te lage suiker. Denk hierbij aan hoofdpijn, misselijkheid, verward praten, zweten, trillen enzovoorts. In echt heel ernstige gevallen kan een kind flauwvallen of zelfs in shock raken.
Dit was dus gebeurd bij het 4 jarige kindje – hij had in avond een enorme stijging van zijn bloedsuiker gehad en daaropvolgend een forse daling in de nacht. Daardoor was hij suf en niet goed wekbaar. Gelukkig hadden de ouders adequaat gereageerd en op tijd hulp ingeschakeld.
Na een 24 uurs bloedsuiker observatie mocht het jongentje gelukkig weer lekker naar huis. Hopelijk houdt hij het voortaan gewoon op 1 slushpuppy ;)!