Snap
  • #relatie
  • #schermtijd
  • connectie

Ben jij weleens gephubt?

Hoe je telefoon je relatie met je partner beïnvloedt

We leven in een wereld waarin onze smartphones bijna verlengstukken van onszelf zijn geworden. Even snel een berichtje sturen, door Instagram scrollen of die werkmail beantwoorden tijdens het avondeten is voor velen de norm. Maar terwijl we onze aandacht verdelen tussen de echte wereld en de digitale wereld, kunnen we onbewust een afstand creëren tussen onszelf en de mensen die het dichtst bij ons staan—zoals onze partner. Dit gedrag wordt "phubbing" genoemd, en het heeft een grotere impact op je relatie dan je misschien denkt.


Wat is phubbing?

Phubbing is de neiging om je partner te negeren door tijdens gesprekken of gezamenlijke momenten naar je telefoon te grijpen. Dit kan gaan om korte momenten, zoals snel je meldingen checken tijdens het avondeten, maar het kan ook structureel worden, waarbij je meer tijd op je telefoon doorbrengt dan in echte interactie met je partner.


De impact van phubbing op je relatie

Op het eerste gezicht lijkt phubbing misschien onschuldig. Je kijkt maar heel even op je telefoon, toch? Maar dat ene moment kan voor je partner voelen alsof ze niet belangrijk genoeg zijn. Het gevoel van verbinding, dat cruciaal is in een relatie, kan verstoord raken. Onderzoek laat zien dat phubbing kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, jaloezie, en zelfs ruzies. Het kan ervoor zorgen dat je partner zich emotioneel verwaarloosd voelt, wat kan leiden tot een neerwaartse spiraal in jullie relatie.

Studies tonen zelfs aan dat dit gelinkt kan worden aan lagere relatietevredenheid en meer conflicten binnen een relatie. Het voortdurend op je telefoon kijken kan ervoor zorgen dat je partner zich minder gewaardeerd voelt en zich afvraagt of ze nog wel prioriteit voor je zijn.


Hoe weet je of phubbing een probleem is in jouw relatie?

Net als bij veel gewoonten, kunnen we ons vaak niet bewust zijn van hoe vaak we eigenlijk phubben. Hier zijn enkele tekenen dat phubbing je relatie beïnvloedt:

  • Je partner zucht of klaagt wanneer je naar je telefoon grijpt.
  • Je merkt dat jullie minder diepgaande gesprekken hebben dan voorheen.
  • Tijdens gezamenlijke momenten, zoals het kijken van een film of het avondeten, heb je de neiging je telefoon binnen handbereik te houden en erop te kijken.
  • Je partner vraagt minder vaak om je aandacht, wat erop kan wijzen dat ze het opgegeven hebben om tegen de concurrentie van je telefoon op te boksen.

Wat kan je doen?

Probeer bewust met je telefoon om te gaan en momenten te creëren om even helemaal tech vrij te zijn. Bespreek het ook met je partner als hij of zij de telefoon verkiest op momenten dat jij even aandacht wilt.


Ben jij weleens gephubt door je partner of heb jij dit wel eens gedaan? 


Meer tips om bewust om te gaan met schermen in je gezin kan je vinden op de website van mediacoach Lisanne Hagens van Cookies & Carrots

Mamaplaats's avatar
1 maand geleden

Bedankt voor het delen❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Cookies & Carrots | Mediacoach?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.