Snap
  • baby
  • 6weken
  • babykalender

Baby 6 weken

De meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Hoera, je baby is 6 weken oud! Hij zal nu zelf geluidjes maken en wil niets liever dan de hele dag 'gesprekken' voeren met jou. Door hierop in te gaan, stimuleer je de taalontwikkeling. Welke ontwikkelingen ondergaat je baby nog meer? In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen door moeders van baby's van 6 weken oud.

Borstvoeding: wat is een regeldag?

Het is heel normaal dat wanneer je baby ongeveer 6 weken oud is, er een regeldag komt. Dit betekent dat je kindje erg onrustig is en enorm veel wil drinken, vaak aan één stuk door. Niet schrikken, deze regeldagen (die ook nog rond de drie maanden voorkomen) hebben een functie: het stimuleren van de melkproductie. Je kindje heeft binnenkort meer behoefte aan voedsel en maakt dit op deze manier duidelijk aan jouw lichaam. Hoe meer er aangemaakt wordt, hoe meer hij of zij kan gaan drinken. Mooi hoe de natuur werkt, toch?

Echter is het ook best pittig voor jou als vrouw. Een regeldag duurt vaak niet één dag, maar kan gerust twee dagen duren. Tijdens deze dagen ben je erg veel tijd kwijt aan het voeden. Ook kun je last krijgen van stuwing. Probeer regelmatig een lekker warme douche of bad te nemen om dit te voorkomen. Daarnaast gaat het vragen om voeding in de nacht lekker door. Gevolg: vermoeidheid. Probeer daarom gedurende de regeldagen tussendoor voldoende rust te pakken.

Baby 6 weken: hoe zit het met nachtvoeding?

Het is algemeen bekend dat het leven van de ouders van een baby niet veel slaap bevat. Je hebt dit vast al vaak gehoord, maar nu ervaar je het ook echt. Pittig!

De kunst is om je baby zo snel mogelijk door te laten slapen in de nacht, maar helaas is hier geen gouden regel voor. Je kunt wel zo goed mogelijk handelen en kijken naar de reactie van je kindje en hier steeds een beetje op bijschaven. Net zo lang totdat jullie samen een goed ritme gevonden hebben, ook in het geven van nachtvoedingen. Je wilt natuurlijk dat je kindje overdag na het voeden even gezellig ‘speelt’ of in ieder geval wakker en alert is, terwijl je hier in de nacht juist niet op zit te wachten. 

Wees daarom consequent: houd dezelfde manier van voeden aan en als je wil dat hij gaat slapen na de voeding, leg je hem in zijn bedje. Wanneer je dit steeds op dezelfde manier doet in de nacht gaat je kindje naar verloop van tijd het ritueel herkennen en begrijpen. Na de voeding lekker ingestopt worden met een muziekje? Dan ga ik weer lekker slapen!

Het kan verwarrend zijn voor je baby wanneer je altijd voedt in het licht. Overdag is dat zonlicht en in de nacht waarschijnlijk de lamp van de kamer. Wanneer je ervoor zorgt dat je tijdens de nachtvoeding de verlichting zover als mogelijk dimt, beseft je baby dat het nog donker is en het dus om een ander soort voeding gaat. Als dit allemaal goed gaat, is de kans groot dat je kindje al snel 4 uur achter elkaar doorslaapt én dat je niet veel tijd kwijt bent aan de voeding zelf. 

Mijn baby van 6 weken heeft altijd honger, is dat normaal?

Ja, dit komt vaak voor, je kleintje lijkt dan niet vol te raken. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Eentje hiervan is wanneer je borstvoeding geeft, het kan namelijk zo zijn dat jouw kleintje te weinig melk binnenkrijgt en ook echt steeds weer honger heeft. 

Een andere reden (ook bij flesvoeding) is het te gulzig drinken van het kindje. Ook hier krijgt het opnieuw een hongergevoel van. De kunst is om jouw kindje in ongeveer 20 minuten tijd te laten drinken. Bij een gulzige baby zul je dan af en toe een pauze moeten inlassen en een iets ‘luiere’ baby moet je misschien af en toe even wakker schudden.

Mocht het honger hebben flink aanhouden? Bespreek dan met de huisarts of het consultatiebureau wat mogelijke oorzaken én oplossingen zijn.

Baby 6 weken: wat is gemiddeld qua gewicht?

Hoeveel je kindje met 6 weken weegt, is erg afhankelijk van het geboortegewicht. In de eerste twee weken is het gebruikelijk dat je kindje wat afvalt. Toch is het de bedoeling dat het aankomen daarna van start gaat en wel met ongeveer 200 gram per week! Het is niet goed om je te veel te focussen op een cijfertje. Om echt te weten of je baby het goed doet, kun je kijken naar andere symptomen zoals (volle) luiers en drinkgedrag.

Moet een baby van 6 weken in een slaapzak?

Het moet niet maar mag wel. Het wordt zelfs aanbevolen, een slaapzak zorgt er namelijk voor dat het goed blijft zitten, mocht je kindje veel bewegen. In tegenstelling tot een laken kan de slaapzak niet van het lijfje afglijden. 

Daarnaast is kun je je baby alvast laten wennen aan de slaapzak. Wanneer hij ouder is, zorgt een slaapzak er namelijk voor dat het moeilijker is om uit het bed te klimmen. Wanneer je jouw kind in een slaapzak laat slapen, is een deken meestal niet meer nodig. 

Berg, hoe haal je het weg?

Helemaal weg krijg je dit vervelende (en irritante) goedje helaas niet. Wel kun je wat olie in de haartjes doen en dit rustig inmasseren. Vervolgens kam je de losse stukjes huid uit de haartjes. Let op: borstel heel rustig en haal alleen weg wat los tussen de haartjes zit, ga niet aan het hoofdje pulken om schilfertjes los te krijgen.

Mijn baby van zes weken is een buikslaper, is dat oké?

Veel kindjes hebben als ze net geboren zijn wat moeite met de rugligging, dit komt omdat ze dat niet gewend. De buikligging is daarentegen lekker stabiel. Bovendien werd je baby in jouw baarmoeder aan een stuk door gewiegd. Hij voelde zich geborgen, werd gevoed én had het altijd warm. 

Tot aan 4 maanden zal een baby niet snel uit zichzelf op zijn buik draaien. Waarom zou je een kind op zijn of haar buik leggen? Sommige ouders hebben de angst dat hun kind anders te lang in een bepaalde houding ligt en een plat hoofdje oploopt. Ook vinden veel ouders het een akelig idee dat wanneer er voeding omhoog komt, hun kind zou kunnen stikken omdat het recht omhoog ligt. 

Dit klinkt als een logische angst, maar toch is de buikligging de minst veilige slaaphouding voor een baby. Doe dit daarom liever niet

Baby 6 weken en paracetamol?

Dit wordt erg streng afgeraden. Pas bij de leeftijd van 12 weken wordt het wel eens (in zetpil vorm) gedaan, maar ook liever niet. Mocht je kindje pijn hebben, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau en bespreek waar het vandaan komt en hoe het eventueel opgelost kan worden.

Heb jij een andere dringende vraag over jouw baby van 6 weken, stel hem hieronder!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.