
Beeld: Canva
Waarom een voorspelbare slaaproutine werkt vanaf het prille begin
Slaap vraagt om loslaten en dat is precies wat jonge kinderen moeilijk vinden. Zeker in de peuterfase, wanneer hun wil sterker wordt, alles ‘zelf’ moet, en het gevoel van autonomie volop in ontwikkeling is. Toch zie je het ook al bij jongere baby’s: slapen betekent de controle een beetje opgeven. De dag afsluiten. Vertrouwen op wat er komt.
Slaap is overgave en voelt voor veel kinderen als controle verliezen. Om echt te kunnen slapen, moet je de dag kunnen loslaten en je volledig kunnen ontspannen. Dat lukt alleen als je je veilig voelt. Voor jonge kinderen is de wereld nog vaak onvoorspelbaar. Ze weten niet precies wanneer, hoe of wat er komt en dat kan spanning geven. Juist op overgangsmomenten zoals het naar bed gaan.
Daarom werkt een vaste routine. Een slaapritueel is geen strakke methode of iets dat je moet afdwingen. Het is een zachte, liefdevolle structuur die de wereld begrijpelijk maakt. Voorspelbaar. En daarmee: veilig. Als kinderen weten wat er komt, ontstaat er ruimte om zich over te geven aan slaap. Bijvoorbeeld: eerst lezen, dan melk, dan tandenpoetsen, dan zingen en uitendelijk: lekker slapen.
Of je kind nu een jonge baby is, een eigenwijze dreumes of een zelfstandige peuter: een vast slaapritueel biedt houvast. Juist in onrustige fases zoals tijdens een sprongetje, een vakantie of een nieuwe omgeving helpt een vertrouwde volgorde om makkelijker tot rust te komen. Het mooie is: je kunt het bijna overal toepassen. Ben je op vakantie? Of bij oma thuis? De volgorde blijft hetzelfde, al pas je de inhoud misschien wat aan. De routine zelf wordt een cue: “Het is tijd om te gaan slapen. Je bent veilig en mag je overgeven’’.
Nachtangst bij je kind: wat is het en hoe ga je ermee om?
Opa’s en oma’s en slaap: hoe ga je ermee om als het anders gaat dan thuis?
Begin vroeg, oogst later!
Je kunt al beginnen met een slaapritueel bij een jonge baby. Wat je in het begin liefdevol opbouwt, wordt later een anker op momenten van onrust. Een basis waarop je kind kan terugvallen, ook als alles even anders voelt.
Wil je meer weten over hoe je een slaapritueel opbouwt dat bij jouw kind past?
Stuur me gerust een berichtje, ik denk graag met je mee!
Liefs,
Rianne de Haas | Hazenslaap Pedagogiek & Slaapcoaching
🩷Mama van 2 (4 & 1,5)
🩷Pedagoog en Holistisch Baby & Peuter Slaapcoach
🩷Follow me @Hazenslaap op Instagram
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.
OOK INTERESSANT
De zomer gevaren
Wanneer is het tijd voor het volgende slaapje? Alles wat je wil weten over wakkertijden!
CYCLUS SECRETS #1: “Als moeder van Irish Twins leef ik 110% met mijn cyclus mee”