kind krijsen

Beeld: Canva

Nachtangst bij je kind: wat is het en hoe ga je ermee om?

Author Picture
Slaapcoach

Je ligt net even in bed… en dan hoor je het: een gil. Huilen. Paniek.
Je gaat gauw naar je kind en ziet een beeld dat je hart breekt: rechtop in bed, ogen open, schreeuwend, angstig of wild bewegend. Je probeert te troosten, maar je kan geen contact krijgen. Het lijkt zelfs wel erger te worden..

Dit kan nachtangst zijn, ook wel Pavor Nocturnus genoemd. En als je dit meemaakt of hebt meegemaakt als ouder, weet je: het is zó intens. Niet alleen voor je kind, maar zeker ook voor jou.

Wat is nachtangst?

Nachtangst is een ‘slaapstoornis’ die vooral voorkomt bij kinderen. Het ontstaat vaak in de eerste uren van de nacht, tijdens de diepe non-REM slaap. Een deel van de hersenen is dan ‘wakker’, terwijl een ander deel nog slaapt.
Je kind lijkt wakker want hij/zij beweegt, huilt, schreeuwt, maar is zich van niets bewust en reageert niet. De volgende ochtend herinnert hij/zij er niets van.

Verschil met een nachtmerrie:

Nachtmerrie (REM-slaap, ook wel droomslaap): later in de nacht, kind wordt echt wakker, herinnert zich de droom.

Nachtangst (Non-REM-slaap ook wel diepe slaap): vroeg in de nacht, kind lijkt wakker maar is het niet, geen herinnering.
Triggers van nachtangst:
– Slaapgebrek of oververmoeidheid
– Spanning of stress
– Koorts of ziekte
– Erfelijkheid (komt vaker voor in families met slaapwandelen)

Naast dat ik hierin als slaapcoach adviezen geef heb ik zelf ook een kind (van 4 jaar) die veel last heeft van nachtangsten. Ik vind het zelf heel uitdagend om niet te reageren, niet aan te raken en dus gewoon alleen ‘’er te zijn’’

Rianne de Haas

Wat kun je doen tijdens een nachtangst?

– Maak je kind niet wakker, dit kan de verwarring verergeren.
– Blijf rustig in de buurt en zorg dat je kind zich niet bezeert.
– Wacht af, de episode stopt meestal vanzelf.
– Zorg voor voldoende rustmomenten overdag en een voorspelbaar slaapritueel.
– Zorg goed voor jezelf, wat heb jij nodig in zo’n moment?

De dag erna:

Praat er liever niet over met je kind. Ze herinneren zich er niets van, en praten kan spanning of verwarring oproepen. Laat het rusten.
Wat kun je preventief doen?
– Vaste bedtijden
– Voldoende rust overdag
– Weinig prikkels in de avond

Als je kindje elke avond een nachtangst heeft, of periodes achter elkaar, dan kan dat heel intensief zijn. Het helpt bij sommige kinderen om 15/20 minuten voor de angst kort wakker te worden. Je kan je kindje dan wakker maken of bijvoorbeeld aanraking geven en zo uit de diepte van de slaap halen. Het werkt niet voor alle kinderen en het is heel individueel wat werkt. Dit gaat voorbij. De meeste kinderen groeien over nachtangst heen.

Persoonlijke ervaring:

Naast dat ik hierin als slaapcoach adviezen geef heb ik zelf ook een kind (van 4 jaar) die veel last heeft van nachtangsten. Ik vind het zelf heel uitdagend om niet te reageren, niet aan te raken en dus gewoon alleen ‘’er te zijn’’’. Het geluid van het schreeuwen is alles doordringend en doet zo’n groot beroep op geduld en afwachten. Wat mij helpt is oordoppen of een noise cancelling koptelefoon op zetten. Ik hoor hem dan evengoed heel hard, maar wel met demping. Daarnaast heb ik een verzwaringsdeken voor hem gekocht. Een verzwaringsdeken kan helpen te ontprikkelen en diepe ontspanning te brengen.

Wil je erover delen of samen kijken, in jouw individuele situatie of je iets anders kan doen om de nachtangst te verminderen? Je bent van harte welkom bij Hazenslaap, ik denk heel graag met je mee. En als moeder met een kind dat nachtangsten heeft kan ik ook even met je mee voelen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Liefs,
Rianne

Lees verder onder de advertentie

Hazenslaap

Expert Blogger | Pedagogiek & Slaap

Hoi lieve lezer, mijn naam is Rianne de Haas. Naast moeder van twee lieve zonen ben ik Pedagoog met expertise en opleidingen rondom slaap. Ik kan vanuit eigen ervaring spreken als ik zeg dat slaapproblemen van je kinderen je kunnen uitputten. Met deze achtergrond en mijn opleidingen wil ik jullie met inleving en kennis van informatie voorzien! Lees je mee? Liefs, Rianne de Haas

Al mijn artikelen

Praat met mij in de community

Lees verder onder de advertentie

OOK INTERESSANT

Bekijk alles

Slaapcoach

Wanneer is het tijd voor het volgende slaapje? Alles wat je wil weten over wakkertijden!

Experts

CYCLUS SECRETS #1: “Als moeder van Irish Twins leef ik 110% met mijn cyclus mee”