Beeld: Guus Sesink
Hoe eerlijk is de verdeling bij jullie thuis?
Hoi, ik ben Guus! Ik ben 38 jaar, moeder van twee kinderen (5 en 2 jaar), en al 15 jaar samen met mijn partner. Vanaf nu schrijf ik hier elke twee weken over het thema gelijkwaardig ouderschap. Een onderwerp dat veel ouders zal aanspreken, want laten we eerlijk zijn: de verdeling van zorgtaken en huishoudelijke verantwoordelijkheden kan behoorlijk scheef groeien na de komst van kinderen.
Bij ons was dat niet anders.
Ik merkte hoe gemakkelijk het erin sluipt. Steeds vaker voelde ik me overweldigd door alles wat er moest gebeuren. Mijn hoofd stond constant aan. En op een gegeven moment realiseerde ik me: ondanks onze goede bedoelingen was de verdeling thuis scheef gegroeid.
De dagelijkse taken deden we samen, maar het grootste deel van de mentale last lag op mijn schouders. Ik vond dat niet logisch. Sterker nog: ik vond het eigenlijk gewoon raar.
We werken evenveel uren en hebben evenveel vrije tijd. We zijn toch gelijk, en onze vrije tijd is toch evenveel waard? En vooral: we zijn állebei verantwoordelijk voor de kinderen en het huishouden.
Hele interessante en nuttige cijfers, maar ik dacht vooral: Oké, en nu? Wat kunnen we daaraan doen?
Guus Sesink
Ik besloot me in het onderwerp te verdiepen.
Ik las boeken, luisterde naar podcasts, sprak met andere ouders over hoe zij het aanpakken. En tot mijn verbazing kwam ik bijna geen ouders tegen waarbij het thema niet speelde.
En dat blijkt ook te kloppen met de cijfers.
- Het CBS meldt dat de helft van de ouders zich voorneemt om zorgtaken en werk eerlijk te verdelen. Maar in de praktijk lukt dat maar bij 9 procent. Slechts 1 op de 11 gezinnen dus.
- Onderzoek van de Universiteit van Bath toont aan dat moeders gemiddeld 71% van de mentale last dragen. Dit leidt vaak tot stress, burn-outs en legt druk op carrières en relaties.
- In 2024 liet onderzoek in de Journal of Family and Economic Issues zien dat moeders vaker de meeste zorgtaken doen, wat de relatiekwaliteit negatief beïnvloedt. Bij moeders die dit als oneerlijk ervaren, en parttime werkende moeders die liever meer willen werken, daalt de relatiekwaliteit nog meer.
Oftewel ongelijkheid thuis zorgt vormt een serieuze bedreiging voor je relatie, vooral voor vrouwen.
Hele interessante en nuttige cijfers, maar ik dacht vooral: Oké, en nu? Wat kunnen we daaraan doen?
Het gesprek aangaan wordt vaak als oplossing genoemd. Maar hoe doe je dat? In mijn ervaring (en in die van veel ouders om mij heen) is het best een lastig onderwerp om open en eerlijk te bespreken.
De emotionele bankrekening: Hoe staat het ervoor tussen jou en je partner?
Daarom heb ik een oplossing bedacht.
Eerst voor mijn eigen gezin, maar inmiddels deel ik hem graag met anderen. Want ik ontdekte al snel: ik ben zeker niet de enige.
Ik heb een tool ontwikkeld die ouders helpt om inzicht te krijgen in hun huidige verdeling. En nog belangrijker: die helpt om samen een ideale, werkbare verdeling te creëren. Zonder ruzie of verwijten. Zonder dat er een schuldige of slachtoffer hoeft te zijn.
In mijn e-book geef ik praktische tips om dit proces goed aan te pakken. Het is niet nodig om lang stil te staan bij het probleem, maar juist om samen te werken aan een oplossing die voor beide partners klopt.
In mijn aankomende blogs deel ik mijn eigen ervaringen, inzichten en verhalen van andere ouders.
Ik ben heel benieuwd hoe de verdeling bij jullie thuis is. Ben je tevreden, of herken je je juist helemaal in mijn verhaal? Ik hoor het graag!
Liefs,
Guus
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.
OOK INTERESSANT
De zomer gevaren
Wanneer is het tijd voor het volgende slaapje? Alles wat je wil weten over wakkertijden!
CYCLUS SECRETS #1: “Als moeder van Irish Twins leef ik 110% met mijn cyclus mee”