Beeld: Canva

Honing, de redder bij het inslikken van een knoopcelbatterij?

Author Picture
SEH & EHBO trainers

Klein, glimmend en makkelijk te verwarren met een snoepje — knoopcelbatterijen zitten in afstandsbedieningen, horloges, speelgoed en zelfs wenskaarten. Helaas zijn ze ook gevaarlijk. Elk jaar belanden wereldwijd duizenden jonge kinderen op de Spoedeisende hulp nadat ze een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. De gevolgen kunnen ernstig zijn, maar wist je dat gewone honing kan helpen om de schade te beperken?

Dit is zeer recent in een studie bevestigd en wordt gelukkig steeds bekender. Zo ook bij de moeder die belde naar onze Spoedeisende hulp voor verder advies. Haar 2-jarige kindje had een muziek kaart (zo’n kaart die je openslaat en waar dan een leuk liedje uitkomt), kapot gekauwd, en daar zat een knoopcelbatterij in… Deze is niet meer terug gevonden en het was zeer aannemelijk dat de kleine deze in had geslikt. Moeder had ergens gelezen dat honing hierbij hielp (om de schadelijke werking van een knoopcelbatterij tegen te gaan) en al snel een lepel honing gegeven. Ze belde eerst naar de Huisartsenpost, maar daar waren er 8 wachtenden voor haar. De spoedknop vond ze ook wat te veel van het goede, dus besloot ze ons voor advies te bellen. Meerdere van ons hadden al van deze nieuwe richtlijn/tip gehoord en waren blij dat moeder dit al had gedaan, en adviseerden haar om naar de Spoedeisende hulp te komen voor een foto van de slokdarm en maag van haar kind. Daar werd inderdaad (in de maag) op een röntgenfoto, de knoopcelbatterij gevonden – zonder verdere schade :)!

Waarom zijn knoopcelbatterijen zo gevaarlijk?

Wanneer een knoopcelbatterij vast komt te zitten in de slokdarm van een kind, kan deze binnen twee uur ernstige brandwonden veroorzaken. Dit komt doordat het lichaam een geleidingscircuit vormt, waardoor elektrische stroom vrijkomt (de plus en min kant zitten bij de knoopcelbatterij naast elkaar, dus hij staat altijd aan) die het weefsel rondom de batterij aantast. Dit kan leiden tot:

  • Inwendige brandwonden
  • Perforaties van de slokdarm
  • Levensbedreigende bloedingen

Zelfs als de batterij ‘leeg’ lijkt, kan ze nog steeds schadelijk zijn.

Lees verder onder de advertentie
Lees verder onder de advertentie

De rol van honing: wat zegt de wetenschap?

Een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het The Laryngoscope, heeft aangetoond dat honing een beschermende laag kan vormen in de slokdarm en daarmee de zuurgraad en chemische reactie van de batterij tijdelijk kan dempen. Hierdoor wordt de schade aan het weefsel mogelijk beperkt tot hulpverleners de batterij kunnen verwijderen.

Let op: Honing is géén vervanging voor medische hulp! Het is een tijdelijke maatregel, bedoeld als eerste hulp op weg naar het ziekenhuis.

Wat te doen als je kind een knoopcelbatterij inslikt?

1. Blijf kalm, maar handel snel.
2. Bel de huisartsenpost of ga naar de spoedeisende hulp.
3. Geef GEEN eten of drinken, behalve honing – en alleen als het kind ouder is dan 1 jaar.
4. Als het kind ouder is dan 1 jaar en nog goed kan slikken, geef dan elke 10 minuten een theelepel (5 ml) honing, tot aan medische hulp, met een maximun van 6 doses in de eerste 30 minuten tot 1 uur.
5. Laat een arts via een röntgenfoto altijd beoordelen of de batterij nog aanwezig is en schade heeft veroorzaakt.

Belangrijke waarschuwing

  • Geef nooit honing aan kinderen jonger dan 1 jaar vanwege het risico op botulisme.
  • Gebruik geen melk, siroop of andere stoffen: honing is tot nu toe het enige bewezen huismiddel dat mogelijk helpt.
  • Wacht nooit af — hoe sneller een batterij wordt verwijderd, hoe groter de kans op volledig herstel.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Houd knoopcelbatterijen altijd buiten bereik van kinderen.
  • Plak batterijklepjes van speelgoed en afstandsbedieningen goed af met tape.
  • Let op speelgoed of gadgets met loszittende batterijklepjes.
  • Ken de symptomen van een ingeslikte batterij: kwijlen, moeite met slikken, hoesten, braken, stemveranderingen of borstpijn.

Het idee dat iets simpels als honing levensreddend kan zijn, is zowel verrassend als hoopgevend. Maar het allerbelangrijkste blijft: voorkomen dat je kind überhaupt in contact komt met knoopcelbatterijen. Deel deze informatie met andere ouders, oppassers en grootouders — want een beetje kennis kan écht levens redden.

MEER VAN DEZE SERIE

Bekijk alles

De-Spoedzusters-Mamaplaats Experts De ontroostbare baby haar teen pijn
Experts

Het haartourniquetsyndroom: “Het scheelde maar een haartje”

De Spoedzusters

Expert Blogger | SEH verpleegkundigen & EHBO trainers

Het dagboek van de Spoedzusters – dagelijkse werkzaamheden van 2 moeders, op de spoedeisende hulp (& bij het geven van trainingen).

Al mijn artikelen

Praat met mij in de community

OOK INTERESSANT

Bekijk alles

Slaapcoach

Wanneer is het tijd voor het volgende slaapje? Alles wat je wil weten over wakkertijden!

Experts

CYCLUS SECRETS #1: “Als moeder van Irish Twins leef ik 110% met mijn cyclus mee”