Beeld: Jadzia Boerrigter Fotografie
Een borstkolf kopen: nieuwe schoenen koop je toch ook niet zonder ze eerst te passen?
Een borstkolf kopen is vaak een flinke investering. Toch kopen veel moeders een kolf zonder dat ze deze ooit geprobeerd hebben. Vaak staat het zelfs als must-have op de lijstjes van spullen die je vóór de bevalling al in huis ‘moet’ halen. Het klinkt misschien praktisch, maar is het wel echt handig om een kolf te kopen zonder dat je ‘m eerst hebt uitgeprobeerd?
Wij denken van niet. Natuurlijk kun je geluk hebben en direct een kolf kiezen die perfect bij je past. Maar het is zo jammer als je zoveel geld uitgeeft aan een apparaat dat uiteindelijk niet goed voor je werkt. En hoe zit het dan met al die reviews of ervaringen van vriendinnen? Die kunnen heel waardevol zijn, maar zeggen eigenlijk weinig over hoe jóúw lichaam zal reageren. Een kolf die je vriendin geweldig vindt, voelt voor jou misschien helemaal niet fijn.
Een goede kolf is geen onze-size-fits-all
Onze collega Chella Verhoeven van De Borstkolfwinkel verwoordt het mooi: “Nieuwe schoenen koop je ook niet zonder ze te passen, waarom zou je dat dan wel doen met een kolf?” Oké, eerlijk is eerlijk: we bestellen massaal nieuwe schoenen online. Maar als ze niet lekker zitten, stuur je ze gewoon terug. Bij kolven werkt dat anders. Heb je de verpakking eenmaal geopend? Dan kun je de meeste kolven niet meer retourneren.
En juist daarom is het zo belangrijk om te beseffen: een goede kolf is geen one-size-fits-all. Iedere moeder is anders. Iedere borst is anders.
Waarom een kolfconsult een goed idee is
Het aanbod aan kolven is inmiddels enorm. Een elektrische kolf of een handkolf, handsfree (passend in je BH) of met flesjes, enkel- of dubbelzijdig, met of zonder app… En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende maten borstschilden, het geluidsniveau, batterijduur of het materiaalgebruik.
De juiste kolf maakt écht het verschil – niet alleen voor je melkproductie, maar ook voor hoe jij het kolven ervaart. (We durven niet te zeggen dat kolven ineens leuk wordt, maar het mag in elk geval zo prettig mogelijk voor je zijn.)
Wat voor de één werkt, is voor de ander juist helemaal niet fijn. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dan is er maar één manier om erachter te komen wat bij jóu past: door het zelf te proberen.
En het goede nieuws: een kolfconsult biedt je de ruimte om rustig te ontdekken wat bij jou past.
Tijdens een kolfconsult kan een lactatiekundige je helpen bij het kiezen van een passende kolf. Tijdens dit consult kun je verschillende kolven uitproberen – met professionele ondersteuning van een expert op het gebied van borstvoeding die samen met jou kijkt wat goed werkt voor jouw lichaam, situatie en wensen.
Je kunt tijdens zo’n consult bovendien al je vragen stellen. Bijvoorbeeld hoe je een melkvoorraad opbouwt, hoe je het kolven op je werk het beste kunt aanpakken, hoe je moedermelk veilig bewaart, en wat je kunt doen om je productie op peil te houden. Een kolfconsult is dus niet alleen fijn om een passende kolf te vinden, maar het helpt je ook op weg met alles wat komt kijken bij het kolven.
Waar kun je op letten als je een kolf test?
Een kolf kiezen is echt iets persoonlijks. Wat voor de één comfortabel is, voelt voor een ander juist vervelend of inefficiënt. Daarom is het zo waardevol als je kunt testen wat goed voelt voor jóu. Let bijvoorbeeld op de volgende punten:
• Zit de kolf comfortabel? Voelt de kolf prettig aan op je borst, knelt het niet?
• Sluit het borstschild goed aan? Een goede pasvorm helpt om effectief en ontspannen te kolven.
• Lukt het om een toeschietreflex op te wekken? Dat is belangrijk om de melk goed te laten stromen.
• Hoe verloopt het kolven? Blijft de melk mooi doorstromen?
• Wat vind je van het geluid? Sommige kolven zijn stiller dan andere – fijn als je bijvoorbeeld ‘s nachts of op je werk kolft.
• Is de kolf makkelijk schoon te maken? Zeker als je vaak kolft, is gebruiksgemak een grote plus.
Let op: Testen tijdens de zwangerschap is meestal niet zo zinvol. Je melkproductie is dan nog niet op gang, je tepels kunnen nog veranderen in vorm of gevoeligheid, en je weet nog niet wat jouw kolfroutine zal worden. Ons advies: wacht met het kopen van een borstkolf tot de borstvoeding goed loopt. Heb je in die eerste dagen of weken al een kolf nodig? Dan kun je altijd (tijdelijk) een professionele kolf huren.
Hoeveel borstvoeding moet mijn baby van 0 tot 6 maanden krijgen?
Borstvoeding: van yogahoudingen tot kolven in de auto
Is het de investering waard?
Zeker weten. Een passende kolf is geen luxe, maar een investering in jouw borstvoedingsproces. Het is belangrijk dat jij kunt kolven op een manier die goed voelt – met een kolf die aansluit bij jouw lichaam en wensen.
Gun jezelf daarom een goed kolfadvies. En fijn om te weten: als je aanvullend verzekerd bent voor lactatiekundige zorg, wordt een kolfconsult vaak (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekering.
Op de website van de NVL (onze beroepsvereniging) kun je zoeken naar een lactatiekundige bij jou in de buurt die ook kolfconsulten aanbiedt:
Woon je in de regio Utrecht? Dan komt Sanne vanuit haar praktijk San Borstvoedingszorg graag bij je langs om jou te helpen bij jouw zoektocht naar een passende kolf. Je bent trouwens ook meer dan welkom bij haar op de praktijk in Utrecht Leidsche Rijn als je wat verder weg woont. Op haar website kun je direct een afspraak inplannen (vooral even Googelen op “San Borstvoedingszorg” en dan komt het goed).
Liefs,
Sanne & Anouk
Lactatiekundigen House of Milk
PS. Wist je dat je als House of Milk member toegang krijgt tot onze uitgebreide e-learningmodule over kolven? En dat je ons dan ook onbeperkt vragen mag stellen over alles wat met borstvoeding en kolven te maken heeft? Lid worden kan al vanaf €19 per maand.
Neem snel een kijkje op de website van House of Milk.
MEER VAN DEZE SERIE
CYCLUS SECRETS #1: “Als moeder van Irish Twins leef ik 110% met mijn cyclus mee”
Geld op zij zetten voor je kind? Dit zijn de mogelijkheden
Waarom een voorspelbare slaaproutine werkt vanaf het prille begin
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.